donkere vrouw met zwart kroeshaar

Zwangerschaps- masker

Ben je zwanger en heb je last van pigmentvlekken in je gezicht? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een zwangerschapsmasker. Wij vertellen je hoe deze pigmentvlekken ontstaan en geven een aantal handige tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen of te behandelen. Benieuwd? Lees dan verder!

Shop hier onze gezichtsverzorging

Artikel opslaan

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, ook wel malasma of chloasma genoemd, is de vorming van pigmentvlekken die tijdens je zwangerschap ontstaan in je gezicht of in je hals. Als je zwanger bent gieren de hormonen door je lijf. De grote veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen in combinatie met zonlicht zorgen voor nieuwe pigmentvlekken. De vlekken zijn geheel ongevaarlijk, maar kunnen wel als ontsierend ervaren worden. Zo’n 70% van de zwangere vrouwen is gevoelig voor een zwangerschapsmasker, dus niets om je voor te schamen!

Wat zijn de symptomen van een zwangerschapsmasker?

De kleur van de zonnevlekken hangt af van je huidskleur. Bij een lichte huid zie je (donker)bruine verkleuringen en bij een donkere huid zijn de verkleuringen juist licht van kleur. Vaak komt melasma voor op je bovenlip, kin, jukbeenderen, voorhoofd en neus. Het is ook mogelijk dat de pigmentatie voorkomt in je hals, op je wangen of kaaklijn.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

De oorzaak van een zwangerschapsmasker heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Als je zwanger bent, maak je meer progesteron en oestrogeen aan. Deze hormonen stimuleren de aanmaak van pigment. Dit kan er onder andere voor zorgen dat bestaande pigment- en moedervlekken groter of donkerder worden, je tepels verkleuren en er een streep op je buik ontstaat. Daarnaast kan er gemakkelijk nieuwe pigmentatie ontstaan wanneer je huid wordt blootgesteld aan de zon. Dit noemen we dus een zwangerschapsmasker. Naast hormonale veranderingen kunnen erfelijkheid en het gebruik van de pil de kans op een melasma vergroten.

Als je een donkere huid hebt, is de kans groter dat je melasma krijgt. Dit komt omdat de pigment producerende cellen van de donkere huid actiever zijn. Als je een gemiddelde huidskleur hebt (type 3 en 4) dan heb je de grootste kans op pigmentvlekken. Wil je meer weten over hyperpigmentatie door de zon lees dan ons artikel over pigmentvlekken.

Wanneer heb je last van een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker is meestal pas zichtbaar vanaf de vierde maand van je zwangerschap of later. Een paar maanden na je bevalling verdwijnen de pigmentvlekken in de meeste gevallen vanzelf weer. Dit gebeurt zodra je hormonen weer helemaal zijn gestabiliseerd. Wanneer een vrouw opnieuw zwanger wordt, is de kans groot dat ze weer een zwangerschapsmasker ontwikkelt. Bij een tweede zwangerschapsmasker is de kleur vaak donkerder dan de eerste zwangerschap.

Hoe kun je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Als een zwangerschapsmasker erfelijk bepaald is, kan het lastig zijn om de pigmentverkleuring geheel te voorkomen. Gelukkig kun je de kans op een zwangerschapsmasker wel aanzienlijk beperken. Het belangrijkste wat je hiervoor moet doen is uit de zon blijven. Vind je dat lastig? Wij geven je tips:

Tip 1: smeer jezelf dagelijks 2 tot 3 keer in met zonnebrand met een hoge factor. Zeker voor je gezicht en hals is het belangrijk om factor 50 te gebruiken. Smeer jezelf ook in als je binnen blijft en als het regent. Wil je weten waarom lees dan ook ons artikel dagcrème met SPF.

Shop hier onze zonnebrandcrèmes speciaal voor het gezicht

Tip 2: ga lekker shoppen en koop een hippe zonnehoed. Ook bedekkende kleding beschermt jouw huid tegen de zon.

Tip 3: neem altijd een kleine tube zonnebrand (bijvoorbeeld een reisverpakking) mee in je tas. Zo kun je op ieder moment van de dag even bijsmeren.

Tip 4: zoek tijdens je zwangerschap écht de schaduw op. Zeker tussen 12:00 uur en 15:00 uur, wanneer de zon op haar felst is. Zet bijvoorbeeld een parasol in de tuin, zodat je toch lekker buiten kunt zitten.

Tip 5: vermijd de zonnebank, ook deze stralingen zorgen voor het ontwikkelen van melasma. Wil je toch een bruin tintje nu de zomer is aangebroken? Gebruik dan een zelfbruiner of tanningspray om toch met mooie bruine benen dat jurkje te kunnen dragen.

Tip 6: gebruik pigmentremmende huidproducten. De Anti-age dagcreme van bijvoorbeeld Nivea en Biodermal bevatten pigmentremmende ingrediënten.

Bekijk ons gehele assortiment aan gezichtsverzorgingsproducten >

Hoe kun je melasma behandelen?

Een zwangerschapsmasker is ongevaarlijk. In de meeste gevallen verdwijnt het een paar maanden na je bevalling vanzelf weer. Dat neemt niet weg dat de pigmentatie wel vervelend kan zijn. Probeer daarom uit de zon te blijven en een goede zonnebrand te gebruiken. Zo voorkom je dat de vlekken verergeren. Verder kun je de verkleuringen camoufleren met make-up, zoals concealer. Ook bestaan er speciale pigmentcrèmes en gezichtsserums die zijn ontwikkeld om de zichtbaarheid van een zwangerschapsmasker te verminderen.

Let op! Niet iedere pigmentcrème is geschikt voor zwangere vrouwen. Laat je dus altijd goed adviseren en lees de bijsluiter nauwkeurig.

Vergelijk 3 pigmentcrèmes en -serums

Pigmentcrème zonder SPF

✓ Vermindert zichtbare pigmentvlekken ✓ Zorgt voor een egale huid ✓ 6 tot 8 weken zichtbare resultaat

Lees meer
Vegan
1+1gratis Promotie: Promotie voorwaarden: Biodermal alle varianten, combineer en profiteer! Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
Gratis bezorgd
€ 34.49
serum
Spaar 13 Air Miles

Pigmentcrème met SPF50

✓ Geschikt voor de gevoelige huid ✓ Met Luminous630, hyaluronzuur en vitamine E ✓ Bevat SPF50

Lees meer
2e artikel 1.00 Promotie: Promotie voorwaarden: Nivea alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. deodorant, zonbescherming, aftersun en mini's.
Gratis bezorgd
€ 41.49
creme
Spaar 16 Air Miles

Pigmentcrème met SPF15

✓ Beschermt tegen huidveroudering ✓ Vermindert zichtbare pigmentvlekken ✓ Bevat SPF15

Lees meer
Vegan
1+1gratis Promotie: Promotie voorwaarden: Biodermal alle varianten, combineer en profiteer! Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
Gratis bezorgd
€ 33.49
creme
Spaar 13 Air Miles

Pigmentserum met melkzuur en vitamine C

✓ Hydrateert en stimuleert de huid ✓ Vermindert zichtbare pigmentvlekken ✓ Natuurlijk madeliefjes-extract

Lees meer
Vegan
1+1gratis Promotie: Promotie voorwaarden: Biodermal alle varianten, combineer en profiteer! Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
Gratis bezorgd
€ 34.49
serum
Spaar 13 Air Miles

Pigmentserum met hyaluronzuur en vitamine E

✓ Met SPF50 ✓ Geschikt voor de gevoelige huid ✓ Voorkomt nieuwe vlekken

Lees meer
2e artikel 1.00 Promotie: Promotie voorwaarden: Nivea alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. deodorant, zonbescherming, aftersun en mini's.
Gratis bezorgd
€ 41.49
serum
Spaar 16 Air Miles

Pigmentserum met hyaluronzuur en vitamine C

✓ Bevat vitamine C 45%-complex ✓ Vermindert roodheid en onzuiverheden ✓ Beschermt tegen UV-stralen

Lees meer
Bijna uitverkocht
€ 24.99
serum
Spaar 9 Air Miles

Wanneer moet je naar de huisarts?

Wanneer de pigmentvlekken een paar maanden na je bevalling nog niet zijn verdwenen, kun je langsgaan bij je huisarts. Je huisarts kan je adviseren over een geschikte melasma behandeling. Zo kun je met je huisarts overleggen of een melasma behandeling met een blekende crème met hydrochinon of lasertherapie iets voor jou is. Let op: Lasertherapie en hydrochinon crème mogen niet tijdens de zwangerschap.
Wil je meer weten over huidproblemen of huidtypes? Lees dan ook onze artikelen over de eczeemacne of een gevoelige huid.


Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je graag verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.