Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Zwangerschapsmasker

door Etos 5 min 7 maart 2024

gezicht met zwangerschapsmasker
gezicht met zwangerschapsmasker

Ben je zwanger en heb je last van pigmentvlekken in je gezicht? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een zwangerschapsmasker. Wij vertellen je hoe deze pigmentvlekken ontstaan en geven een aantal handige tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen of te behandelen. Benieuwd? Lees dan verder!

Shop gezichtsverzorging

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, is de vorming van pigmentvlekken die tijdens je zwangerschap ontstaan in je gezicht of in je hals. Als je zwanger bent gieren de hormonen door je lijf. De grote veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen in combinatie met zonlicht zorgen voor nieuwe pigmentvlekken. De vlekken zijn geheel ongevaarlijk, maar kunnen wel als ontsierend ervaren worden. Zo’n 70% van de zwangere vrouwen is gevoelig voor een zwangerschapsmasker. Je kan ook last hebben van deze huidaandoening wanneer je niet zwanger bent.

Hoe kan je een zwangerschapsmasker herkennen?

Je kan een zwangerschapsmasker herkennen aan verschillende pigmentvlekken op je gezicht: bijvoorbeeld op je bovenlip, kin, jukbeenderen, voorhoofd en/of neus. Maar de pigmentatie kan ook voorkomen in je hals, op je wangen en op je kaaklijn. De pigmentvlekken kunnen willekeurige vormen hebben. Ze kunnen dichtbij elkaar zitten en eruitzien als een grote vlek, maar ze kunnen er ook uitzien als een grote hoeveelheid ‘sproetjes’. Een zwangerschapsmasker kan ook op je buik ontstaan. Er vormt zich dan meestal een verticale pigmentvlek die loopt tussen je navel en schaamstreek.

De kleur van de zonnevlekken hangt af van je huidskleur. Bij een lichte huid zie je (donker)bruine verkleuringen en bij een donkere huid zijn de verkleuringen juist licht van kleur.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

De oorzaak van een zwangerschapsmasker heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Als je zwanger bent, maak je meer progesteron en oestrogeen aan. Deze hormonen stimuleren de aanmaak van pigment. Dit kan er onder andere voor zorgen dat bestaande pigment- en moedervlekken groter of donkerder worden, je tepels verkleuren en er een streep op je buik ontstaat. Daarnaast kan er gemakkelijk nieuwe pigmentatie ontstaan wanneer je huid wordt blootgesteld aan de zon. Dit noemen we dus een zwangerschapsmasker. Naast hormonale veranderingen kunnen erfelijkheid en het gebruik van de pil de kans op melasma vergroten.

Als je een donkere huid hebt, is de kans groter dat je zwangerschapsmasker krijgt. Dit komt omdat de pigment producerende cellen van de donkere huid actiever zijn. Als je een gemiddelde huidskleur hebt (type 3 en 4) dan heb je de grootste kans op pigmentvlekken. Wil je meer weten over hyperpigmentatie door de zon? Lees dan ons artikel over pigmentvlekken.

Wanneer heb je last van een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker kan op verschillende momenten ontstaan. Meestal gebeurt het tussen de vierde en zesde maand van je zwangerschap, of na de bevalling. Bijvoorbeeld tijdens de periode dat je borstvoeding geeft of als je huid weer voor het eerst in de zon is geweest. In het tijdens je zwangerschap ontstaan? Dan verdwijnen de pigmentvlekken in de meeste gevallen vanzelf weer. Dit gebeurt zodra je hormonen weer helemaal gestabiliseerd zijn. Blijft je langere tijd last houden van het zwangerschapsmasker? Ga dan even langs de huisarts.

Wanneer je opnieuw zwanger wordt, is de kans groot dat je weer een zwangerschapsmasker ontwikkelt. Bij een tweede zwangerschapsmasker is de kleur vaak donkerder dan de eerste zwangerschap.

Hoe kan je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Als een zwangerschapsmasker erfelijk bepaald is, kan het lastig zijn om de pigmentverkleuring geheel te voorkomen. Gelukkig kan je de kans op een zwangerschapsmasker wel aanzienlijk beperken. Het belangrijkste wat je hiervoor moet doen is uit de zon blijven. Vind je dat lastig? Wij geven je tips:

 • tip 1: smeer jezelf dagelijks 2 tot 3 keer in met een hoge factor zonnebrand. Zeker voor je gezicht en hals is het belangrijk om factor 50 te gebruiken. Smeer jezelf ook in als je binnen blijft en als het regent. Wil je weten waarom? Lees dan ook ons artikel dagcrème met SPF.

Bekijk hier onze favoriete verzorgingsproducten

 • tip 2: ga lekker shoppen en koop een hippe zonnehoed. Ook bedekkende kleding beschermt jouw huid tegen de zon.
 • tip 3: neem altijd een kleine tube zonnebrand (bijvoorbeeld een reisverpakking) mee in je tas. Zo kun je op ieder moment van de dag even bijsmeren.
 • tip 4: zoek tijdens je zwangerschap écht de schaduw op. Zeker tussen 12:00 uur en 15:00 uur, wanneer de zon op haar felst is. Zet bijvoorbeeld een parasol in de tuin, zodat je toch lekker buiten kan zitten.
 • tip 5: vermijd de zonnebank, ook deze stralingen zorgen voor het ontwikkelen van melasma. Wil je toch een bruin tintje nu de zomer is aangebroken? Gebruik dan een zelfbruiner of tanningspray om toch met mooie bruine benen dat jurkje te kunnen dragen.
 • tip 6: gebruik pigmentremmende huidproducten. De anti-age dagcrèmes van bijvoorbeeld Nivea en Biodermal bevatten pigmentremmende ingrediënten. In ons Dermacare-assortiment vind je ook crèmes tegen pigmentvlekken.

Hoe kan je zwangerschapsmasker behandelen?

Een zwangerschapsmasker is ongevaarlijk. Dat neemt niet weg dat de pigmentatie wel vervelend kan zijn. In de meeste gevallen verdwijnt het een paar maanden na je bevalling vanzelf weer. In sommige gevallen is het blijvend. Het ontstaat dan opnieuw als de zon zich weer vaker laat zien. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de zon en gebruik iedere dag een goede zonnebrand. Zo voorkom je dat de vlekken verergeren.

Verder kan je de verkleuringen camoufleren met make-up, zoals concealer. Ook bestaan er speciale pigmentcrèmes en gezichtsserum die zijn ontwikkeld om de zichtbaarheid van een zwangerschapsmasker te verminderen.

Let op! Niet iedere pigmentcrème is geschikt voor zwangere vrouwen. Laat je dus altijd goed adviseren en lees de bijsluiter nauwkeurig.

Pigmentcrème met SPF

 • Vermindert en voorkomt pigmentvlekken
 • Voor een gladde, egale en stralende huid
 • Verrijkt met hyaluronzuur en vitamine E
2e artikel 1.00 Promotie: Promotie voorwaarden: Nivea dames gezichtsverzorging, hand, body, scheren en herenverzorging alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. mini's.
Gratisitem
Gratis bezorgd
€ 43.49
serum
Spaar 17 Air Miles

Pigmentserum met thiamidol

 • Vermindert de aanmaak van melamine
 • Met thiamidol
 • Voor een egale en stralende teint
Bijna uitverkocht
niet-promo badge
Gratis bezorgd
€ 45.99
serum
Spaar 18 Air Miles

Pigmentserum met hyaluronzuur

 • Vermindert en voorkomt pigmentvlekken
 • Met hyalurzonzuur
 • Lichte textuur en intense hydratatie
Bijna uitverkocht
niet-promo badge
Gratis bezorgd
€ 45.99
serum
Spaar 18 Air Miles

Wanneer moet je naar de huisarts?

Wanneer de pigmentvlekken een paar maanden na je bevalling nog niet zijn verdwenen, kan je langsgaan bij je huisarts. Je huisarts kan je adviseren over een geschikte melasma behandeling. Bespreek of een melasma behandeling met een blekende crème met hydrochinon of lasertherapie iets voor jou is.

Let op: lasertherapie en het smeren van hydrochinon crème mogen niet tijdens de zwangerschap. Wil je meer weten over huidproblemen of huidtypes? Lees dan ook onze artikelen over eczeem, acne of een gevoelige huid.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.