donkere vrouw met zwart kroeshaar

Zwangerschaps- masker

Ben je zwanger en heb je last van pigmentvlekken in je gezicht? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een zwangerschapsmasker. Wij vertellen je hoe deze pigmentvlekken ontstaan en geven een aantal handige tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen of te behandelen. Benieuwd? Lees dan verder!

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, ook wel malasma of chloasma genoemd, is de vorming van pigmentvlekken die tijdens je zwangerschap ontstaan in je gezicht of in je hals. Als je zwangerschap bent gieren de hormonen door je lijf. De grote veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen in combinatie met zonlicht zorgen voor nieuwe pigmentvlekken. De vlekken zijn geheel ongevaarlijk, maar kunnen wel als ontsierend ervaren worden. Zo’n 70% van de zwangere vrouwen is gevoelig voor een zwangerschapsmasker.

Wat zijn de symptomen van een zwangerschapsmasker?

De kleur van de pigmentvlekken hangt af van je huidskleur. Bij een lichte huid zie je (donker)bruine verkleuringen en bij een donkere huid zijn de verkleuringen juist licht van kleur. De plekken komen met name voor op je voorhoofd, wangen, bovenlip, kin, hals of rond je ogen.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

De oorzaak van een zwangerschapsmasker heeft alles te maken met je hormonen. Als je zwanger bent, maak je meer progesteron en oestrogeen aan. Deze hormonen stimuleren de aanmaak van pigment. Dit kan er onder andere voor zorgen dat bestaande pigment- en moedervlekken groter of donkerder worden, je tepels verkleuren en er een streep op je buik ontstaat. Daarnaast kunnen er gemakkelijk nieuwe pigmentverkleuringen ontstaan wanneer je huid wordt blootgesteld aan de zon. Dit noemen we dus een zwangerschapsmasker. Naast hormonale veranderingen kunnen erfelijkheid en het gebruik van de pil de kans op een zwangerschapsmasker vergroten.

Wanneer heb je last van een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker is meestal pas zichtbaar vanaf de vierde maand van je zwangerschap of later. Een paar maanden na je bevalling verdwijnen de pigmentvlekken vanzelf weer. Dit gebeurt zodra je hormonen weer helemaal zijn gestabiliseerd.

Hoe kun je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Als een zwangerschapsmasker erfelijk bepaald is, kan het lastig zijn om de pigmentverkleuring geheel te voorkomen. Gelukkig kun je de kans op een zwangerschapsmasker wel aanzienlijk beperken. Het belangrijkste wat je hiervoor moet doen is uit de zon blijven. Vind je dat lastig? Wij geven je tips:

Tip 1: smeer jezelf elke ochtend in met zonnebrand met een hoge factor. Zeker voor je gezicht en hals is het belangrijk om factor 50 te gebruiken.

Tip 2: ga lekker shoppen en koop een hippe zonnehoed. Ook bedekkende kleding beschermt jouw huid tegen de zon.

Tip 3: neem altijd een kleine tube zonnebrand mee in je tas. Zo kun je op ieder moment van de dag even bijsmeren.

Tips 4: zoek tijdens je zwangerschap écht de schaduw op. Zeker tussen 12:00 uur en 15:00 uur, wanneer de zon het felste is. Zet bijvoorbeeld een parasol in de tuin, zodat je toch lekker buiten kunt zitten.

Tip 5: ga nóóit onder de zonnebank. Ook al gebruik je een beschermende crème, de zonnebank is écht een no go!

Hoe kun je een zwangerschapsmasker behandelen?

Een zwangerschapsmasker is ongevaarlijk. Het verdwijnt een paar maanden na je bevalling vanzelf weer. Dat neemt niet weg dat de pigmentvlekken wel vervelend kunnen zijn. Probeer daarom uit de zon te blijven en een goede zonnebrand te gebruiken. Zo voorkom je dat de vlekken verergeren. Verder kun je de verkleuringen camoufleren met make-up, zoals concealer. Ook bestaan er speciale pigmentcrèmes en gezichtsserum die zijn ontwikkeld om de zichtbaarheid van een zwangerschapsmasker te verminderen.

Let op!: Niet iedere pigmentcrème is geschikt voor zwangere vrouwen. Laat je dus altijd goed adviseren en lees de bijsluiter nauwkeurig.

Bekijk ons gehele assortiment aan gezichtsverzorgingsproducten >

Wanneer moet je naar de huisarts?

Wanneer de pigmentvlekken een paar maanden na je bevalling nog niet zijn verdwenen, kun je langsgaan bij je huisarts. Je huisarts kan je adviseren over een geschikte behandeling. Zo kun je met je huisarts overleggen of een blekende crème met hydrochinon of lasertherapie iets voor jou is.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar!

Wil je meer weten over huidproblemen of huidtypes? Lees dan ook onze artikelen over de eczeemacne of een gevoelige huid.

Bekijk hier onze favoriete verzorgingsproducten

creme
€ 28,85
creme
€ 28,85
Promotie:
creme
€ 16,49
Promotie:
milk
€ 19,95
Promotie: Promotie voorwaarden: Max Factor alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. Lipfinity.
€ 12,99
€ 12,99
€ 9,99

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.