Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Bruin vet en wit vet

Bruin vet en wit vet

Er wordt steeds meer onderscheid gemaakt in soorten lichaamsvet. Tegenwoordig heb je bruin vet, wit vet en zelfs beige vetweefsel in je lichaam. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk? Wij leggen het uit!

Maken vetten je dik?

Om te beginnen: veel mensen denken dat vetweefsel je dik maakt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige vormen van vetweefsel zijn namelijk onmisbaar voor je lichaam en hebben een positief effect op je lichaamsgewicht. Een voorbeeld hiervan is bruin vet. Wit vet daarentegen is meer schadelijk voor je lichaam. We vertellen je meer over de verschillen.

Wat is het verschil tussen bruin vet en wit vet?

Bruin vet zet de energie in je lichaam om in warmte. Deze energie (calorieën) haal je uit voeding dat rijk is aan koolhydraten en vetten. De warmte die ontstaat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Dus het kan zo zijn dat hoe meer bruin vet je hebt, hoe sneller je verbranding werkt.

Wit vet zet energie niet om, maar slaat het op. Dit type vetweefsel bevindt zich rondom je organen (visceraal vet) en achter je huid en kan dus resulteren in overtollig vet en overgewicht (subcutaan vet).

Is wit vet schadelijk?

Een teveel aan subcutaan vet is slecht voor je. Het kan verschillende aandoeningen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Visceraal vet zie je niet aan de buitenkant van je lichaam. Dit is direct het gevaar. Het kan zijn dat je slank en gezond oogt, maar vanbinnen kan vet zich ophopen rondom je organen. Visceraal vet verslechtert de werking van de organen waar het omheen ligt en maakt stoffen aan die ontstekingsbevorderend werken.

Wat is beige vet?

Naast wit en bruin vet, bestaat er ook nog beige vet. Deze vetcellen blijken eenzelfde soort werking te hebben als bruin vet, maar wel in mindere mate. Beige vet stimuleert dus ook de verbranding en zet energie om in warmte.

Hoe kun je bruin vet stimuleren?

Je kunt zelf het bruine vet stimuleren door:

  • De kou op te zoeken: kou is een stimulans van bruin vet. Het zorgt ervoor dat de vetverbranding op gang komt. Je kunt minder lagen van kleding dragen, de kachel lager zetten en je kunt wat vaker het raam open te zetten. Het is overigens niet bewezen dat dit helpt.
  • Door sport en kou te combineren: ga lekker buiten sporten of begin met wandelen! Het is sowieso goed om wat vaker in de buitenlucht te zijn.
  • Vaker rode peper te eten: door de capsaïcine wat hier in zit kan de witte vet massa afnemen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.