mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment

Je eerste kindje: 5 tips

Hoera! Je eerste kindje is geboren. Je bent helemaal in de wolken met je baby, maar een eerste kindje krijgen is natuurlijk ook spannend. Alles is nieuw en je maakt je druk om elk wissewasje. Wil jij wat meer kunnen genieten van het ouderschap? En kun je wel wat tips gebruiken om je onzekerheid weg te nemen? Lees dan onze vijf handige tips.

liggend kindje

Tip 1: schrik niet als je baby spuugt of overgeeft

Bij jonge baby’s sluit de maagingang nog niet goed af, waardoor ze voeding eenvoudig kunnen uitspugen. Het uitspugen van voeding door baby’s is heel normaal en wordt ook wel reflux genoemd. Als baby’s spugen, gebeurt dit meestal direct na het voeden. Wil je weten wat je kunt doen om spugen zoveel mogelijk te voorkomen en wanneer je naar de huisarts moet gaan? Lees dan ons artikel over reflux.

Wanneer een baby moet overgeven, komt de voeding er meestal met meer kracht en in grotere hoeveelheden uit dan bij spugen. Ook ligt de frequentie van overgeven hoger dan bij spugen en gebeurt het niet alleen na het voeden van je baby. Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts:

  • Je baby geeft vaak of heftig over (meer dan 1 à 2 eetlepels melk per keer).
  • Je baby geeft bruine, rode of groene vloeistof terug.
  • Je baby neemt niet in gewicht toe.
  • Je baby heeft minder natte luiers dan normaal.
  • Je baby is sloom of onbeweeglijk.
  • Je baby heeft koorts.
  • Je baby heeft meer dan eenmaal per dag diarree.
  • Je baby heeft donkere urine.
  • Je baby heeft een ingevallen fontanel.

Tip 2: accepteer dat je je baby niet altijd stil krijgt

Lijkt je baby ontroostbaar en blijft hij of zij maar huilen? Geen paniek, dit hoort er soms bij. Als ouder denk je misschien dat het je taak is om te zorgen dat je baby niet huilt. Je associeert huilen met iets dat jij fout doet en je wilt het ‘probleem’ zo snel mogelijk oplossen. Helaas zul je moeten accepteren dat je je baby niet altijd stil kunt krijgen. Is je baby al bijna een uur ontroostbaar en heeft het huilen waarschijnlijk te maken met koorts, overgeven of huiduitslag? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Tip 3: maak je niet te veel zorgen

Een baby kwijlt, geeft over en moet huilen. Dat zijn dingen die baby’s nu eenmaal doen. Veel ouders maken zich (te) veel zorgen over zaken die eigenlijk heel normaal zijn. Misschien vraag je je af of je baby te veel huilt, te weinig beweegt in zijn slaap, te veel kwijlt en of je wel genoeg voeding geeft. Je baby kan deze angsten oppikken, waardoor die goedbedoelde zorgen mogelijk een negatieve invloed hebben op je kindje. Ook kun je door je angsten minder genieten van het eerste jaar van je baby. Probeer je daarom niet te veel zorgen te maken, ook al is dat soms best lastig.

Tip 4: voed naar de behoefte van je baby

Tegenwoordig wordt ervan uitgegaan dat je je baby het beste kun voeden naar zijn of haar behoefte. Je hoeft dus geen strakke tijdschema's aan te houden en kunt je kindje voeden wanneer hij of zij ernaar vraagt. Over het algemeen kan een baby ‘s nachts vier tot vijf uur zonder borstvoeding. Vraagt je baby na vier of vijf uur nog niet om voeding? Dan is het wél verstandig om even bij je baby te gaan kijken. In de meeste gevallen is het niet nodig om je baby ’s nachts geforceerd wakker te maken voor voeding. Het is beter voor je baby om zijn of haar natuurlijke slaapritme aan te houden. Ook voor jou is het prettig om een paar uur achter elkaar te kunnen slapen. Het eerste jaar van je baby is al zwaar genoeg, dus goed slapen is essentieel. Heb je een vraag over het voeden van je baby? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Tip 5: neem koorts bij je baby serieus

Er bestaat een misvatting dat het normaal is dat pasgeborenen af en toe warm aanvoelen. Alleen na een vaccinatie is koorts gebruikelijk bij een baby. Afgezien daarvan kan koorts duiden op een virus of een infectie. Ga naar de huisarts als je baby hoge koorts heeft of al langer dan 48 uur koorts heeft. Het immuunsysteem van een baby kan een infectie namelijk niet altijd zelfstandig bestrijden. Geef je kind bij koorts (hoger dan 38 °C) niet zomaar paracetamol, maar geef alleen een koortswerend middel op doktersvoorschrift.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.