Eczeem: zo ga je het te lijf

Pfff… Eczeem kan je gek maken. Naast jou zijn er nog zo’n 400.000 Nederlanders die last hebben van een droge, rode en schilferige huid. Op zoek naar verlichting bij die vreselijke irritante jeuk? Omdat je gevoelige huid niet zomaar kalmeert en zacht wordt, deelt dermatoloog Drs Marjolein Leenarts haar allerbeste tips over het omgaan met eczeem.

Dermatoloog Drs. Leenarts over eczeem

Drs. Leenarts

Dermataloog

Etos werkt voor het beste huidadvies samen met dermatoloog Drs. Leenarts. Drs. Marjolein Leenarts is medisch specialist in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum te Beverwijk.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken is. De aangedane plekken worden droog, rood en gaan vaak schilferen. En dan die jeuk… Met een beetje pech komen er zelfs bultjes en blaasjes bij kijken. Eczeem bestaat in verschillende vormen en ook de ernst van de klachten is bij iedereen anders. Naast het feit dat ‘t gewoon irritant is, kan eczeem je ook een tikkie onzeker maken. Onthoud dat in Nederland zo’n 400.000 mensen last hebben van eczeem. Dus, hoe rot ook, eczeem is niets om je voor te schamen en je bent zeker niet alleen!

Waardoor krijg je eczeem?

Eczeem kan ontstaan door een allergische reactie, maar in de meeste gevallen is het aangeboren en steekt het af en toe helaas weer de kop op. De natuurlijke vetbarrière van de huid is bij mensen met eczeem minder aanwezig waardoor een droge huid ontstaat. Vooral jongere kinderen hebben last van eczeem maar ook op latere leeftijd kan de huidaandoening je plagen.

Is eczeem besmettelijk?

Goed om te weten: eczeem is niet besmettelijk. Je kunt het dus niet van iemand anders krijgen of aan iemand anders overdragen.

Is eczeem een schimmel?

Eczeem is geen schimmel. Eczeem is namelijk een allergische reactie van de huid en schimmel is een infectievorm. De verwarring over eczeem en schimmel kan ontstaan doordat de verschijnselen veel op elkaar lijken. Schimmel kan net als eczeem ook jeuk, rode plekken en een schilferige huid veroorzaken. De oorzaak en behandeling van schimmel is alleen anders. Alleen voetschimmel wordt wel eens zwemmerseczeem genoemd.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Wanneer je gestresst, moe of ziek bent, kan eczeem extra hard toeslaan. Soms is er bij kinderen een duidelijke oorzaak te herkennen waarom het eczeem plots opspeelt. Vaak krijgt je kindje extra last van de huidaandoening wanneer het niet zo goed gaat. Bijvoorbeeld, tandjes die doorkomen, een griepje, seizoensinvloeden, maar ook spannende gebeurtenissen zoals een verjaardag kunnen effect hebben op het eczeem bij je kleintje. Vergeet niet: eczeem is onvoorspelbaar. Zo kan het ook zomaar beter gaan met jouw huid of die van je kind. Het klopt trouwens dat voor veel mensen met eczeem vooral de wintermaanden geen pretje zijn. De koude lucht en droge verwarming tijdens dit jaargetijde drogen de huid extra uit.

Fact

Een op de vijf kinderen heeft eczeem. Atopisch eczeem ontstaat meestal als je kindje tussen de 3 en 6 maanden oud is.

Top 5: Meest voorkomende plekken van eczeem

  • Handen
  • Gezicht
  • Ellebogen
  • Knieën
  • Benen

Tip

Wanneer je ook last hebt van rode, schilferende plekken, is het vaak nodig om een medicijn te gebruiken. Even naar je huisarts of dermatoloog dan voor advies!

Soorten eczeem

Er zijn veel verschillende soorten eczeem. Dit zijn de meest bekende varianten:

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem komt vaak voor op de hoofdhuid, op de oren en in het gezicht. Deze vorm van eczeem kan een extra gevoelige huid veroorzaken bij stress, kou en droogte.

Contacteczeem

Contacteczeem wordt ook wel contactallergisch eczeem genoemd. Deze vorm van eczeem kan plotseling ontstaan door de reactie op een ingrediënt in een product. Van de een op andere dag kun je hier een allergie voor ontwikkelen. Voorbeelden van middelen waarbij contacteczeem voorkomt zijn conserveermiddelen en parfum.

Atopisch of constitutioneel eczeem

Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Deze vorm van eczeem is chronisch en komt het meest voor. Meestal wordt deze vorm bedoeld als mensen het over eczeem hebben. Als je last hebt van atopisch eczeem kun je ook last hebben van astma of hooikoorts, dit gaat vaak samen met deze vorm van eczeem.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem verschilt een beetje ten opzichte van de andere eczemen. Dit is omdat deze vorm vaak blaasjes en blaren veroorzaakt. Deze vorm van eczeem komt vaak voor op handen en voeten.

Eczeem behandeling: wat kun je er tegen doen?

Een goede verzorging is het toverwoord bij eczeem. Zo zijn goede, neutrale, vette zalven de hoeksteen van iedere eczeem behandeling. Weten wat je allemaal tegen deze huidaandoening kunt doen? Lees hier hoe je eczeem in toom houdt.

1. Smeer to the max

De enige echte remedie om je eczeemhuid te herstellen is: smeren, smeren, smeren. Een natuurlijke vetbarrière van de huid is bij veel mensen met eczeem minder aanwezig. Bouw dus zelf een isolatielaagje op! Let op: kies een vette crème zonder parfum en met zo min mogelijk overbodige stoffen, bijvoorbeeld Bepanthen Eczeem Crème

Tip

Droge huid? Gebruik altijd een olie onder de douche. Die laat een lekker vet laagje achter.

2. Hete douche-verbod

Na een douche of bad verdampt het water dat op je huid ligt, het neemt daarbij het vocht uit de huid mee. Yep, vandaar dat trekkerige gevoel na een lange douche dus… Douche om eczeem minder kans te geven dus nooit te heet en te lang en ga maar weinig in bad. Baby’s vinden badderen goddelijk. Maar twee tot drie keer per week in bad is voor ukjes meer dan genoeg.

Tip

Heeft je baby schilferende wangetjes? Dit kan eczeem zijn. Het advies: na het bad of de douche de huid zachtjes droog deppen. En ja: al die kleine plooitjes ook. Daarna insmeren met een vette zalf.

3. Zachtjes afdrogen!

Droog je huid goed en voorzichtig met deppende bewegingen af. Dit omdat je voor je droge, eczeemgevoelige huid gewoon nét wat liever mag zijn. Handle with care dus!

Tip

Grahams Natural Calendulis Plus Cream verzorgt en verzacht de rode, ruwe en geprikkelde huid. De huid wordt zo weer zacht en glad.

Stop met krabben

Die JEUK! Wat helpt daartegen? Krabben, wrijven, tikken, blazen, koelen? Tja, tijdelijk dan. Alleen maak je jouw huid daar alleen maar meer mee van streek en kan er zelfs een infectie ontstaan. Bovendien lost het niets op. Je kunt het beste afleiding zoeken zodat je de jeuk een beetje kunt vergeten. En sorry dat we in herhaling vallen maar echt, de beste remedie is: smeren, smeren, smeren. En gooi kriebelkleren uit je kast…

Tip

Voor on the go: draag het liefst luchtige kleding. Vergeet ook niet om een tube crème in je tas te stoppen!

Vermijd geparfumeerde producten

Het is jammer maar al die lekkere parfumstofjes in verzorgingsproducten drogen je huid ook uit. Gebruik daarom geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim. Stap bij een droge, eczeemgevoelige huid liever over op een doucheolie zonder zeep. De olie trakteert je op een beschermende en verzorgende laag.

Tip

Handen worden, van alle lichaamsdelen, het meest blootgesteld aan water, buitenlucht en zeep. Daarom komt eczeem daar ook zo vaak voor. Zorg dat je altijd een vette handcrème binnen handbereik hebt.

Eczeem zalf

Drs Leenarts Droge Handen Crème

De intensief verzorgende crème - met 5% ureum en natuurlijk zonder parfum of parabenen - voedt, hydrateert en maakt de handen weer zacht en soepel.

Eczeem bij baby’s

Eczeem kan al op jonge leeftijd beginnen. Vooral constitutioneel eczeem (de meest voorkomende vorm) kan al bij baby’s van drie maanden oud ontstaan. Vaak is dit op de wangen en de romp. Pas later worden de favoriete plekken van eczeem vooral de plooien van de ellebogen, knieholtes, polsen en enkels. Niet fijn voor je kleintje. De klachten kunnen zelfs een tijdje verergeren, maar gelukkig kunnen ze ook weer verminderen. Goed om te onthouden als je jezelf zorgen maakt: 80% van de kinderen met eczeem groeit er voor z’n vijftiende levensjaar overheen.

Verzorg en herstel je huid

Als je last hebt van eczeem, dan kan je huid wel een steuntje in de rug gebruiken. Bij Etos vind je een ruim assortiment aan producten die helpen je huid te beschermen en herstellen.

Medisch hulpmiddel,
€ 19,99
Medisch hulpmiddel, creme
€ 10,19
lotion
€ 3,29
Medisch hulpmiddel, creme
€ 39,95
gel
€ 12,95
Medisch hulpmiddel, creme
€ 18,19
Promotie: Promotie voorwaarden: Lucovitaal. Alle varianten, combineren mogelijk.
Medisch hulpmiddel, creme
€ 9,95
zalf
€ 10,95