
Kind
Etos
Laatste update 02 juli 2025
Heeft je kindje last van onverklaarbare jeuk? Dat is vervelend! We vertellen je wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je kan doen om de jeuk bij je kind te verlichten. Lees snel verder.
Ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland heeft last van constitutioneel eczeem, een veelvoorkomende oorzaak van jeuk. Dit wordt ook wel neurodermitis, atopisch eczeem of dauwworm genoemd. Het komt vooral voor bij jonge kinderen, vaak vóór de eerste verjaardag. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar meestal speelt erfelijkheid een rol. Kinderen hebben een grotere kans op eczeem als één of beide ouders er ook last van hebben, of als ze astma of hooikoorts hebben.
Heeft je kind in de eerste 4 levensjaren last van eczeem? Dan duurt het gemiddeld 3 jaar voordat het verdwijnt. Soms houden peuters langer last, maar vaak wordt het minder erg als je kindje ouder wordt. Eczeem kan op elke leeftijd voor het eerst beginnen, soms zonder duidelijke oorzaak.
Constitutioneel eczeem is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is. Je kan het herkennen aan:
Meestal komt het eczeem voor in het gezicht. Daarnaast zijn er ook andere plekken waar je kind het kan krijgen, zoals:
Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak een gevoelige, droge huid die op veel prikkels uit de omgeving reageert, zoals:
De jeuk maakt het vaak heftig en soms ondraaglijk voor je kindje. Vaak proberen baby’s en peuters dit te verminderen door te wrijven, schuren en krabben, ook tijdens de slaap. Toch is het heel belangrijk om dit te voorkomen. Krabben maakt het alleen maar erger.
Wat kan je doen om de jeuk bij je kindje te verminderen? Je kan:
Kinderen kunnen heel verschillend reageren op omstandigheden. Het is belangrijk dat je zelf uitvindt wat het beste werkt voor je kind. Een eczeemverpleegkundige kan hierbij helpen. Het is mogelijk dat je arts je doorverwijst naar specialisten, zoals een dermatoloog of een allergoloog.
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.