blonde vrouw met blote rug

Wratten

Heb je last van wratjes op je huid? Dit zijn kleine gezwelletjes die gelukkig doorgaans onschuldig van aard zijn. Vind je ze niet mooi, of doen ze pijn? Dan kun je ze eenvoudig (laten) verwijderen. Hoe je dat doet, vertellen we je in dit artikel!

Wat zijn wratten?

Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze komen vaak voor: vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Zo heeft één op de tien kinderen tussen de vijf en zestien jaar wel eens last van wratjes. Er bestaan verschillende soorten wratten, die er allemaal een beetje anders uit zien. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

 • Gewone wratten. Deze zijn klein en rond, tussen de één en tien millimeter groot, en hebben dezelfde kleur als de rest van je huid. Ze voelen hard, ruw en hobbelig aan. Gewone wratjes komen vooral voor op je handen, knieën en gezicht.
 • Ouderdomswratten. Dit zijn vettige plekjes, die eerst geel zijn en daarna verkleuren naar bruin en zwart. Vooral mensen ouder dan 50 jaar hebben dit soort wratjes. Ze komen voor op je gezicht, buik, borst en rug.
 • Voetwratten. Deze platte, ronde wratjes op de voetzool zijn even groot als gewone wratten. Ze kunnen pijn of ongemak veroorzaken bij het lopen. Dit is trouwens niet hetzelfde als likdoorns. Deze worden namelijk veroorzaakt door naar binnen gegroeid eelt.
 • Platte wratten. Deze voelen glad en vlak aan en zijn een paar millimeter groot. Ze zijn huidkleurig of lichtbruin. Je ziet ze vooral op je gezicht, armen en benen.
 • Steelwratten. Deze wratten steken een beetje uit, alsof ze op een steeltje staan. Ze komen vooral voor in je gezicht en hals en hebben dezelfde kleur als de omringende huid.
 • Waterwratten. Vooral kinderen krijgen waterwratjes, die klein en rond zijn. Ze zijn wit of doorschijnend van kleur en hebben een putje in het midden.
 • Genitale wratten. Deze komen voor op de huid en slijmvliezen rond de anus en het geslachtsdeel. Ze zijn rozerood tot bruin van kleur en hebben een bloemkoolachtig uiterlijk. Genitale wratten zijn seksueel overdraagbaar en kunnen pijn veroorzaken tijdens plassen of seks.

Hoe ontstaan wratten?

De meeste wratten ontstaan door infectie van de huid met het humaan papilloma virus (HPV). Dit virus is erg besmettelijk en kan makkelijk opgelopen worden, bijvoorbeeld in gymzalen of zwembaden. Genitale wratten worden overgedragen via seksueel contact. De oorzaak van ouderdomswratten is niet bekend, maar ze zijn niet besmettelijk. Verdwijnen wratten vanzelf? De meeste wratten verdwijnen binnen een paar maanden tot twee jaar na het ontstaan vanzelf. Zwarte puntjes in de wrat zijn vaak een teken dat de wrat gaat verdwijnen. Vaak komen wratten helaas ook weer terug, ook als ze bijvoorbeeld door de huisarts verwijderd zijn.

Wat kun je doen tegen wratten?

Hoewel wratjes doorgaans vanzelf weer verdwijnen, kun je dat proces wel versnellen, bijvoorbeeld als je de wrat niet mooi vindt. Om gewone en voetwratten te verwijderen, stip je ze dagelijks aan met wrattentinctuur. Bescherm de huid rondom de wrat tijdens de behandeling met wat vaseline.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk om te voorkomen dat de wratten zich verspreiden. Dit kun je doen door:

 • Niet aan de wratten te krabben.
 • Je handen goed te wassen als je de wrat hebt aangeraakt.
 • Een pleister over de wrat te plakken.
 • Slippers of gymschoenen te dragen in openbare ruimtes.
 • Niet op je nagels te bijten of te duimzuigen.

Shop nu producten om wratten te verwijderen

€ 24.15
schuim
€ 9.25
medisch hulpmiddel, stick
€ 20.99
medisch hulpmiddel, lotion
€ 19.29
lotion
€ 23.69
stick
€ 21.99
lotion

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je geen last hebt van de wratten, hoeft je geen contact met de huisarts op te nemen. Wil je de wratten alsnog weg laten halen? Dan kun je overleggen met je huisarts. Verder is het wel verstandig om langs je huisarts te gaan als:

 • Je twijfelt of er wel sprake is van een wrat.
 • De wrat gaat bloeden.
 • De wrat van kleur verandert.
 • De wrat pijn doet.
 • Een kind jonger dan vier jaar last heeft van wratjes.
 • Je last hebt van genitale wratten.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck, consulent en Drs. E.J. de Kreek, consulent

eb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.