
Huidproblemen
Etos
Laatste update 30 november 2022
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze komen vaak voor: vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Zo heeft 1 op de 10 kinderen tussen de 5 en 16 jaar weleens last van wratjes.
Er bestaan verschillende soorten wratten, die er allemaal een beetje anders uit zien. Wij zetten ze voor je op een rijtje:
De meeste wratten ontstaan door infectie van de huid met het humaan papilloma virus (HPV). Dit virus is erg besmettelijk en kan makkelijk opgelopen worden, bijvoorbeeld in gymzalen of zwembaden. Genitale wratten worden overgedragen via seksueel contact. De oorzaak van ouderdomswratten is niet bekend, maar ze zijn niet besmettelijk. Verdwijnen wratten vanzelf? De meeste wratten verdwijnen binnen een paar maanden tot 2 jaar na het ontstaan vanzelf. Zwarte puntjes in de wrat zijn vaak een teken dat de wrat gaat verdwijnen. Vaak komen wratten helaas ook weer terug, ook als ze bijvoorbeeld door de huisarts verwijderd zijn.
De meeste wratten verdwijnen binnen een paar maanden tot 2 jaar na het ontstaan vanzelf. Zwarte puntjes in de wrat zijn vaak een teken dat de wrat gaat verdwijnen. Vaak komen wratten helaas ook weer terug, ook als ze bijvoorbeeld door de huisarts verwijderd zijn.
Hoewel wratjes doorgaans vanzelf weer verdwijnen, kun je dat proces wel versnellen, bijvoorbeeld als je ze niet mooi vindt. Je kan dan een zelfhulpmiddel tegen wratten gebruiken. Hiervoor heb je geen voorschrift van de huisarts nodig.
Om wratjes gemakkelijk zelf te verwijderen kan je een van de volgende methodes gebruiken:
Een wrattenverwijderaar op basis van bevriestechnologie behandelt de wrat van binnenuit door middel van een klein, direct straaltje koelgas dat de wrat tot in de kern bevriest. De behandeling duurt maar een paar seconden en is vaak maar 1 keer nodig. Daarna valt de wrat er vaak binnen 2 weken vanzelf weer af.
Als je last hebt van steelwratjes kan je deze het beste behandelen met een pleisterklem. Een pleisterklem sluit de bloedstroom naar het steelwratje af, waardoor deze uitdroogt en loslaat. Na 6 dagen kan je de pleisterklem met het losgelaten wratje er weer afhalen.
Een wrattenpen op basis van gel behandelt de wrat van buitenaf. De sterk geconcentreerde gel verwijdert de verdikte huid van de wrat zodat er een nieuwe, gezonde huid voor in de plaats kan komen.
Een 2-in-1-oplossing behandelt de wrat van binnenuit (door middel van bevriezing) én van buitenaf (met gel). Zo worden zowel het onderliggende HPV-virus als de verdikte huid aangepakt.
Tea tree-olie is voor veel mensen een effectieve, natuurlijke behandeling tegen wratten. Stip de wratten 3 keer per dag aan met een wattenstaafje dat gedrenkt is in een hoge concentratie tea tree-olie.
Tip: Bescherm de huid rondom de wrat tijdens de behandeling met wat bodylotion of vaseline.
Als je het spannend vindt om zelf je wratten te verwijderen, kan je ook om hulp van de huisarts vragen. Deze kan proberen de wrat te verwijderen door hem te bevriezen met vloeibare stikstof, of een 40% salicylzuurzalf voor te schrijven. In uitzonderlijke gevallen kan de huisarts hardnekkige wratten ook proberen te verbranden, uitlepelen of wegsnijden. Dit wordt tegenwoordig echter bijna niet meer gedaan.
Het is belangrijk om te voorkomen dat de wratten zich verspreiden, anders loop je er nog langer mee rond. Wij geven je wat tips om de verspreiding van wratten te voorkomen.
ls je geen last hebt van de wratten, hoeft je geen contact met de huisarts op te nemen. Wil je de wratten alsnog weg laten halen? Dan kun je overleggen met je huisarts.
Verder is het wel verstandig om langs je huisarts te gaan als:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.