Huidproblemen
Wratten verwijderen: zó doe je dat!
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Heb je last van wratjes op je huid? Dit zijn kleine gezwelletjes die gelukkig doorgaans onschuldig van aard zijn. Vind je ze niet mooi, of doen ze pijn? Dan kun je ze eenvoudig zelf weghalen of door de huisarts laten verwijderen. Hoe je dat doet, vertellen we je in dit artikel!
Wat zijn wratten
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze komen vaak voor: vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Zo heeft 1 op de 10 kinderen tussen de 5 en 16 jaar weleens last van wratjes.
Er bestaan verschillende soorten wratten, die er allemaal een beetje anders uit zien. Wij zetten ze voor je op een rijtje:
Gewone wratten
Deze zijn klein en rond, tussen de 1 en 10 millimeter groot, en hebben dezelfde kleur als de rest van je huid. Ze voelen hard, ruw en hobbelig aan. Gewone wratjes komen vooral voor op je handen, knieën en gezicht.
Ouderdomswratten
Dit zijn vettige plekjes, die eerst geel zijn en daarna verkleuren naar bruine en zwarte puntjes. Vooral mensen ouder dan 50 jaar hebben dit ouderdomswratjes. Ze komen voor op je gezicht, buik, borst en rug.
Voetwratten
Deze platte, ronde wratjes op de voetzool zijn even groot als gewone wratten. Ze kunnen pijn of ongemak veroorzaken bij het lopen. Voetwratten moeten trouwens niet verward worden met likdoorns. Die worden namelijk veroorzaakt door naar binnen gegroeid eelt.
Platte wratten
Platte wratten voelen glad en vlak aan en zijn een paar millimeter groot. Ze zijn huidkleurig of lichtbruin. Je ziet ze vooral op je gezicht, armen en benen.
Steelwratten
Steelwratten steken een beetje uit, alsof ze op een steeltje staan. Ze komen vooral voor in je gezicht en hals en hebben dezelfde kleur als de omringende huid.
Waterwratten
Vooral kinderen krijgen waterwratjes, die klein en rond zijn. Ze zijn wit of doorschijnend van kleur en hebben een putje in het midden.
Genitale wratten
Deze komen voor op de huid en slijmvliezen rond de anus en het geslachtsdeel. Ze zijn rozerood tot bruin van kleur en hebben een bloemkoolachtig uiterlijk. Genitale wratten zijn seksueel overdraagbaar en kunnen pijn veroorzaken tijdens plassen of seks.
Hoe ontstaan wratten?
De meeste wratten ontstaan door infectie van de huid met het humaan papilloma virus (HPV). Dit virus is erg besmettelijk en kan makkelijk opgelopen worden, bijvoorbeeld in gymzalen of zwembaden. Genitale wratten worden overgedragen via seksueel contact. De oorzaak van ouderdomswratten is niet bekend, maar ze zijn niet besmettelijk. Verdwijnen wratten vanzelf? De meeste wratten verdwijnen binnen een paar maanden tot 2 jaar na het ontstaan vanzelf. Zwarte puntjes in de wrat zijn vaak een teken dat de wrat gaat verdwijnen. Vaak komen wratten helaas ook weer terug, ook als ze bijvoorbeeld door de huisarts verwijderd zijn.
Verdwijnen wratten vanzelf?
De meeste wratten verdwijnen binnen een paar maanden tot 2 jaar na het ontstaan vanzelf. Zwarte puntjes in de wrat zijn vaak een teken dat de wrat gaat verdwijnen. Vaak komen wratten helaas ook weer terug, ook als ze bijvoorbeeld door de huisarts verwijderd zijn.
Hoe kan je wratten zelf verwijderen?
Hoewel wratjes doorgaans vanzelf weer verdwijnen, kun je dat proces wel versnellen, bijvoorbeeld als je ze niet mooi vindt. Je kan dan een zelfhulpmiddel tegen wratten gebruiken. Hiervoor heb je geen voorschrift van de huisarts nodig.
Om wratjes gemakkelijk zelf te verwijderen kan je een van de volgende methodes gebruiken:
1. Bevriezen met wrattenverwijderaar.
Een wrattenverwijderaar op basis van bevriestechnologie behandelt de wrat van binnenuit door middel van een klein, direct straaltje koelgas dat de wrat tot in de kern bevriest. De behandeling duurt maar een paar seconden en is vaak maar 1 keer nodig. Daarna valt de wrat er vaak binnen 2 weken vanzelf weer af.
2. Behandelen met een pleisterklem.
Als je last hebt van steelwratjes kan je deze het beste behandelen met een pleisterklem. Een pleisterklem sluit de bloedstroom naar het steelwratje af, waardoor deze uitdroogt en loslaat. Na 6 dagen kan je de pleisterklem met het losgelaten wratje er weer afhalen.
3. Een wrattenpen met gel gebruiken.
Een wrattenpen op basis van gel behandelt de wrat van buitenaf. De sterk geconcentreerde gel verwijdert de verdikte huid van de wrat zodat er een nieuwe, gezonde huid voor in de plaats kan komen.
4. Een 2-in-1-behandeling gebruiken.
Een 2-in-1-oplossing behandelt de wrat van binnenuit (door middel van bevriezing) én van buitenaf (met gel). Zo worden zowel het onderliggende HPV-virus als de verdikte huid aangepakt.
5. Aanstippen met tea tree-olie.
Tea tree-olie is voor veel mensen een effectieve, natuurlijke behandeling tegen wratten. Stip de wratten 3 keer per dag aan met een wattenstaafje dat gedrenkt is in een hoge concentratie tea tree-olie.
Tip: Bescherm de huid rondom de wrat tijdens de behandeling met wat bodylotion of vaseline.
Ouderdomswratten
Ouderdomswratten zien er anders uit dan andere wratten. Ze worden ook wel verruca seborrhoica genoemd. Dit zijn ouderdomsplekjes die goedaardig zijn. Ze lijken vaak wat op de huid te liggen en zijn donker van kleur. Ze lijken ook een beetje op moedervlekken qua kleur.
Ouderdomswratten verwijderen
In principe hoef je een ouderdomswrat niet te verwijderen, ze zijn namelijk goedaardig. Toch kan je ze laten verwijderen, vaak doen mensen dit omdat:
- iemand ze niet mooi vindtt
- ze jeuken
- ze irriteren
Ouderdomswratten kunnen verwijderd worden op de volgende manieren:
- bevriezing
- lasertherapie
- wegbranden
- wegschrapen met een mesje of lepel
Verwijder bij voorkeur de ouderdomswratten niet zelf. Je kan hier een wondje aan overhouden die kan gaan ontsteken en daarnaast kan je er littekens aan overhouden. Bespreek met je huisarts of huidtherapeut of behandeling mogelijk is.
Kan je wratten ook laten verwijderen?
Als je het spannend vindt om zelf je wratten te verwijderen, kan je ook om hulp van de huisarts vragen. Deze kan proberen de wrat te verwijderen door hem te bevriezen met vloeibare stikstof, of een 40% salicylzuurzalf voor te schrijven. In uitzonderlijke gevallen kan de huisarts hardnekkige wratten ook proberen te verbranden, uitlepelen of wegsnijden. Dit wordt tegenwoordig echter bijna niet meer gedaan.
Hoe kan je voorkomen dat de wratten zich verspreiden?
Het is belangrijk om te voorkomen dat de wratten zich verspreiden, anders loop je er nog langer mee rond. Wij geven je wat tips om de verspreiding van wratten te voorkomen.
- Krab niet aan de wratten.
- Was je handen goed nadat je de wrat hebt aangeraakt.
- Plak een pleister over de wrat.
- Draag slippers of gymschoenen in openbare ruimtes.
- Bijt niet op je nagels en zuig niet op je duim.
Wanneer moet je naar de huisarts?
ls je geen last hebt van de wratten, hoeft je geen contact met de huisarts op te nemen. Wil je de wratten alsnog weg laten halen? Dan kun je overleggen met je huisarts.
Verder is het wel verstandig om langs je huisarts te gaan als:
- je twijfelt of er wel sprake is van een wrat
- de wrat gaat bloeden
- de wrat van kleur verandert
- de wrat pijn doet
- een kind jonger dan 4 jaar last heeft van wratjes
- je last hebt van genitale wratten
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.