Gratis 2e kaartje voor de Toppers met Etos

Lees meer

Stoppen met roken? Zo pak je het aan!

Stoppen met roken of vapen is één van de beste keuzes die je kan maken voor je gezondheid. Of je nu al jaren rookt of net begonnen bent: stoppen loont altijd. Toch is het niet makkelijk. In dit artikel lees je hoe je in 3 stappen kan stoppen met roken, wat de effecten per dag zijn én welke tips je helpen de eerste dagen door te komen.

Vrouw breekt sigaret met haar handen

In 3 stappen stoppen met roken

Wil jij stoppen met roken en ben je op zoek naar goede tips, hulpmiddelen of trucjes die helpen bij stoppen met roken? Bekijk dan de video van Jeanet. Zij legt duidelijk uit hoe je jouw slagingskans vergroot!

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goed begin is het halve werk. Bereid je voor met de onderstaande stappen.

  • Noteer waarom je wilt stoppen met roken: denk aan; gezondere longen, geld besparen of een betere conditie. De voordelen van stoppen met roken zijn enorm!
  • Kies een stopdatum: vermijd drukke periodes, zoals een verhuizing of vakantie.
  • Stop in 1 keer: cold turkey werkt vaak beter dan langzaam afbouwen. Zo voorkom je dat je blijft uitstellen.
  • Maak je omgeving rookvrij: gooi sigaretten, aanstekers en asbakken weg.
  • Zoek steun: stop samen met je partner of vraag je omgeving om hulp.
  • Vertel je omgeving dat je gaat stoppen: dat zorgt voor extra motivatie.
  • Maak een terugvalplan: denk alvast na over hoe je moeilijke momenten aanpakt, zoals trek in een sigaret of de bekende "stoppen met roken 3 weken dip".

Stap 2: Neem eventueel nicotinevervangende middelen

Heb je al vaker geprobeerd om te stoppen met roken of heb je veel last van ontwenningsverschijnselen? Overleg dan met je huisarts of het verstandig is om bij het stoppen met roken nicotinevervangende middelen, bijvoorbeeld nicotine pleisters* of nicotine kauwgom*, te gebruiken. Nicotinevervangende middelen geven langzaam nicotine af, waardoor je minder zin hebt in een sigaret en minder last hebt van ontwenningsverschijnselen.

Producten die kunnen helpen bij stoppen met roken

Stap 3: Zoek ondersteuning

Stoppen met roken is een grote stap. Veel mensen merken dat het gemakkelijker gaat als ze het niet alleen hoeven te doen. Probeer bijvoorbeeld de onderstaande hulpmiddelen.

Bel de gratis Stoplijn via 0800-1995

De Stoplijn biedt gratis advies en ondersteuning. Je kan hier terecht met al je vragen over stoppen met roken. De medewerkers zijn deskundig en helpen je graag op weg, anoniem en zonder oordeel.

Kijk op ikstopnu.nl voor begeleiding

Op ikstopnu.nl vind je informatie, hulpmiddelen en contactmogelijkheden met professionals. Je kan op deze site ook testen doen, een persoonlijk stopplan maken en ervaringen van anderen lezen. Zo krijg je een helder overzicht van wat voor jou kan werken.

Maak een afspraak bij de huisarts

Deze kan samen met jou een plan maken om te stoppen met roken. Daarnaast heeft de huisarts vaak inzichten die extra motiverend kunnen werken. Wil je graag stoppen door middel van nicotinepleisters? Misschien krijg je het wel vergoed. Dit kan je ook met je huisarts bespreken.

Doe mee aan groepstherapie

Stoppen met roken is makkelijker als je het samen doet. In groepstherapie voel je je gesteund en begrepen. Je leert van elkaars ervaringen, en het groepsgevoel zorgt vaak voor extra motivatie om door te zetten. Er zijn verschillende soorten programma’s beschikbaar, zowel fysiek als online.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken?

Stop je met roken? Dan kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit zijn veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen:

  • je bent sneller geïrriteerd en humeurig
  • je ervaart een onrustig gevoel
  • je slaapt minder goed
  • concentratieproblemen
  • je hebt meer eetlust
  • je hebt koude rillingen
  • je ervaart trillingen in handen en voeten
  • je hebt hoofdpijn
  • je hebt een vertraagde stoelgang

Vaak zijn deze verschijnselen na 3 tot 5 weken verdwenen of sterk verminderd. Heb je na 5 weken nog steeds veel last van ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken? Raadpleeg dan je huisarts.

Stoppen met vapen

Vapen is het inhaleren van damp via een e-sigaret of vape, waarbij een vloeistof (vaak met nicotine en smaakstoffen) wordt verhit. Vapen is de laatste jaren populair geworden, vooral onder jongeren. In 2023 gaf ruim 21% van de jongeren (12-25 jaar) aan in het afgelopen jaar een e-sigaret te hebben gebruikt volgens het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging.

Zoete en fruitige smaken maken de e-sigaret extra aantrekkelijk, maar schijn bedriegt: ook vapes kunnen schadelijke stoffen bevatten die risico’s geven voor je gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat jongeren die beginnen met vapen, sneller overstappen op het roken van gewone sigaretten. Bovendien wordt vapen vaak tussendoor gedaan, op de bank, onderweg of zelfs in bed, waardoor het al snel een gewoonte wordt die moeilijk te doorbreken is.

Wil je stoppen met vapen? Goed plan! De ontwenningsverschijnselen zijn vergelijkbaar met die van stoppen met roken: prikkelbaarheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Deze klachten kunnen vervelend zijn, maar ze gaan meestal na een paar weken vanzelf over. Ook bij stoppen met vapen geldt: zoek steun bij een professional of gebruik hulpmiddelen zoals apps, coaching of nicotinevervangers indien nodig.

Tips om stoppen met roken vol te houden

  • Tip 1: Vermijd moeilijke situaties. Sla dat feestje waar veel gerookt wordt gerust een keer over. Ook de rookpauze met je collega’s kan je beter vermijden, zelfs als je alleen mee zou gaan voor de gezelligheid. Gun jezelf de rust om los te komen van oude gewoontes, zeker in de beginperiode.
  • Tip 2: Let op met alcohol. Je zegt sneller "ja" tegen een sigaret na een drankje. Overweeg om even minder of geen alcohol te drinken in de eerste weken.
  • Tip 3: Blijf in beweging. Lichaamsbeweging helpt om je energie kwijt te kunnen, leidt je af van trek in een sigaret en geeft je een positief gevoel. Doe iets wat bij jou past: maak een wandeling of ga een stukje fietsen. Een stevige work-out in de sportschool of hardlopen kan ook.
  • Tip 4: Beloon jezelf. Trakteer jezelf op iets leuks met het geld dat je bespaart. Een koffietje to-go, een nieuw boek of outfit. Je verdient het! Kleine beloningen houden je gemotiveerd.
  • Tip 5: Leer jezelf nieuwe gewoontes aan. Stak je ‘s ochtends altijd meteen een sigaret op? Of ging je in de pauze altijd even met dezelfde collega naar buiten om te roken? Vul deze momenten nu je gestopt bent met roken op een andere manier in. Verruil die sigaret voor een heerlijke kop thee in de ochtend en ga in de pauze voortaan bij je andere, gezellige collega’s in de kantine zitten.
  • Tip 6: Zorg voor afleiding. Trek in een sigaret duurt meestal maar een paar minuten. Zorg dat je iets achter de hand hebt voor dat soort momenten: bel iemand, doe een sudoku, poets je tanden of neem een zuurtje. Voor je het weet is het gevoel voorbij.
  • Tip 7: Probeer gezond te blijven eten. Sommige mensen grijpen na het stoppen vaker naar snacks. Kies bewust voor gezonde tussendoortjes zoals fruit of snoepgroente. Dit helpt niet alleen om gewichtstoename te voorkomen, maar ondersteunt ook je lichaam tijdens het herstelproces.

Veelgestelde vragen over stoppen met roken

Wanneer wordt stoppen met roken makkelijker?

De meeste mensen voelen zich na 3 tot 4 weken een stuk beter. Hoe langer je bent gestopt, hoe minder je behoefte hebt aan een sigaret.

Wat is de beste manier om te stoppen met roken?

Dat verschilt per persoon. Sommigen stoppen cold turkey, anderen gebruiken pleisters of therapie. Neem bij vragen contact op met je huisarts.

*Let op: dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

**Gebruik Etos Nicotine Zuigtabletten Mint of Nicorette Freshmint Mondspray Duo niet als je niet rookt of jonger bent dan 12 jaar.

***Gebruik Nicotinell Kauwgom Cool Mint niet als je niet rookt.

****Gebruik NiQuitin Clear Transparante Nicotinepleisters Stap 1 of NiQuitin Clear Transparante Nicotinepleisters stap 2 niet wanneer je niet rookt, zo nu en dan rookt of je jonger bent dan 12 jaar.

*****Gebruik Nicorette Suikervrij Kauwgom niet als je een ernstige hartaandoening hebt, recent een hartinfarct of een hersenbloeding (beroerte) hebt gehad, een*

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.