Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Conditie opbouwen

Conditie opbouwen

Merk je dat je vaak snel buiten adem bent, bijvoorbeeld wanneer je de trap op loopt of een sprintje trekt? Dan wil je misschien iets aan je conditie doen. Dit gebeurt niet van vandaag op morgen, je lichaam heeft namelijk tijd nodig om conditie op te bouwen. Wil je weten hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder!

Conditie bouw je op door te bewegen

Het ligt misschien voor de hand: door te bewegen bouw je conditie op. Vind je het lastig om jezelf te motiveren? Plan je sportmomenten en wijk hier niet van af. Wanneer het sporten in je wekelijkse ritme komt, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt. Wil je het liever niet alleen doen? Spreek dan af met vrienden of familie om samen te sporten. Zo kun je elkaar helpen en aanmoedigen. 

Om je conditie op te bouwen hoef je je niet dagelijks in het zweet te werken. Pak het vooral rustig aan en geef je lichaam tijd om te wennen aan het nieuwe ritme. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Beweeg regelmatig

Pak een aantal momenten in de week om te sporten. Of dit nu krachttraining, hardlopen of zwemmen is, dat maakt niet uit. Als je hierin varieert, heb je minder de herhaling van dezelfde sport, wat het vaak ook minder saai maakt. Kies daarom een aantal sporten uit en plan deze in je agenda. Je lichaam zal in het begin nog wat moeite hebben met de soort en hoeveelheid beweging, maar je zult zien dat dit je steeds beter af gaat. Wil je weten welke sporten bij jou passen? Lees ons artikel waarin we ingaan op welke sporten bij bepaalde karaktereigenschappen passen

Conditie-oefeningen

Wil je graag sporten in de sportschool? Dan zijn er ontzettend veel verschillende oefeningen die je kunt doen. Zorg er wel voor dat je niet te hard van stapel loopt en altijd een warming-up en stretch-oefeningen doet. Zo voorkom je al te veel spierpijn en geef jij jouw lichaam de kans om te herstellen en de conditie op te bouwen. Je kunt beginnen met wat conditie-oefeningen zoals fietsen, roeien of rennen, om vervolgens wat lichte krachtoefeningen te doen. Je spieren worden hierdoor sterker, waardoor je meer en langere conditie-oefeningen kunt doen.

Wat je eet is net zo belangrijk

Fit worden heeft niet alleen te maken met sporten. Het gaat ook over de juiste (sport)voeding. Je lichaam heeft namelijk de juiste voedingsstoffen nodig om conditie op te bouwen. Maak dus bewuste keuzes wanneer je door de supermarkt loopt. Ga voor veel groente en fruit en producten met gezonde voedingsstoffen. Zorg dat je voedingspatroon in balans is. Verder kun je ook je voedingspatroon aanvullen met sportvoeding.

Geef je lichaam de tijd

Resultaten komen vaak pas na een tijdje, dus laat je niet demotiveren. Zorg dat je voldoende blijft bewegen en gezond eet, dan zul al snel voelen dat je fitter wordt. Het eerste resultaat zal al het harde werken zeker waard zijn. Volhouden dus!
 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.