ei met worstjes brood en spinazie

Vitamine B12- tekort

Ongeveer 7 op de 100 mensen hebben te maken met een vitamine B12-tekort. Dit kan onder andere komen door een veganistisch dieet. Twijfel je of je een tekort hebt aan vitamine B12? Wij vertellen je alles over de symptomen en de behandeling van een vitamine B12-tekort. Lees verder!

Artikel opslaan

Wat is een vitamine B12-tekort?

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is essentieel voor een goede gezondheid. Deze vitamine draagt onder meer bij aan een normale werking van je immuunsysteem, zenuwstelsel en celdeling. De meeste mensen krijgen voldoende vitamine B12 door hun voeding binnen. B12 zit onder andere in dierlijke voedingsproducten, zoals vis, vlees of zuivel. Wanneer je onvoldoende vitamine B12 binnenkrijgt, bijvoorbeeld door een veganistisch dieet, kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan.

Wil je weten wat vitamine B12 precies doet voor je lichaam, in welke voeding vitamine B12 zit en hoeveel vitamine B12 je per dag nodig hebt? Lees dan ons artikel over vitamine B12.

Wat zijn vitamine B12-tekort symptomen?

De klachten van een tekort aan vitamine B12 komen zeer geleidelijk op. Meestal zijn ze gerelateerd aan zenuwproblemen, bloedarmoede en psychische problemen. Het kan maanden, en soms zelfs jaren, duren voordat de klachten opvallend worden. Dit komt doordat je lichaam vitamine B12 kan opslaan en eerst de voorraad opmaakt. Daarnaast zijn de klachten vrij vaag en verschillen ze per persoon. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de symptomen van een vitamine B12-tekort wordt verward met een andere aandoening. Raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts bij het vermoeden van een vitaminetekort.

Wij zetten een aantal veel voorkomende vitamine B12-tekort-symptomen voor je op een rij:

Denk je dat je een tekort aan vitamine B12 hebt? Ga dan langs je huisarts. Die kan vaststellen of je daadwerkelijk een tekort aan vitamine B12 hebt.

Wat zijn de oorzaken van een vitamine B12-tekort?

Een tekort aan vitamine B12 kan veroorzaakt worden door:

  • Een veganistisch dieet. Wanneer je geheel plantaardig eet en geen verdere aanvullingen hierbij neemt, kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Eet je vegetarisch? Geen zorgen! Als je voldoende zuivelproducten of eieren eet, krijg je gewoon genoeg vitamine B12 binnen.
  • De combinatie van te veel alcohol drinken en te weinig eten. Wanneer je dit dagelijks doet, kan dit zorgen voor een verminderde opname van vitamine B12 uit voeding.
  • Een chronische ontsteking van het maagslijmvlies. Deze ontsteking wordt ook wel pernicieuze anemie genoemd. Ook dit kan zorgen voor een verminderde opname van vitamine B12. Dit komt met name voor bij ouderen.
  • Een darmziekte. Hierbij kun je denken aan de ziekte van Crohn en het Prikkelbare Darm Syndroom.
  • Veelvuldig gebruik van lachgas. Het is bekend dat lachgas veel negatieve effecten heeft. Een van deze negatieve effecten is een verminderde werking van vitamine B12.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen. Bijvoorbeeld maagtabletten of medicijnen tegen diabetes.

Hoe kun je een tekort aan vitamine B12 voorkomen?

In de meeste gevallen kun je een vitamine B12-tekort gemakkelijk voorkomen. Dat is eigenlijk heel simpel: ga bewust om met je voeding. Wanneer je volgens de Schijf van Vijf eet, is de kans op een vitamine B12-tekort minimaal. Eet je vegetarisch? Let er dan op dat je voldoende zuivel of eieren binnenkrijgt. Eet je veganistisch? Dan is het goed om extra te letten op je vitamine B12-inname. Met een veganistisch dieet kan het namelijk voorkomen dat je niet genoeg vitamine B12 uit je voeding binnenkrijgt. Lees hier meer over veganisme.

Hoe kun je een vitamine B12-tekort behandelen?

Vermoed je dat je een vitamine B12-tekort hebt? Lijken de symptomen die je hebt op de bovengenoemde vitamine B12-tekort-symptomen? Ga dan altijd eerst langs bij je huisarts. Alleen je huisarts kan door middel van een bloedonderzoek vaststellen hoeveel vitamine B12 er in je bloed zit. Blijkt uit het onderzoek dat je inderdaad een tekort hebt aan vitamine B12? Dan kan je huisarts een van de volgende vitamine B12-tekort-behandelingen voorstellen:

  • Vitamine B12-tabletten voorschrijven. Je huisarts kan je adviseren om dagelijks vitamine B12-tabletten te slikken. Zijn je klachten na 3 maanden verdwenen? Blijf de tabletten dan nog 3 maanden doorslikken. Daarna is het een kwestie van aankijken of je klachten wegblijven zonder de tabletten. Natuurlijk is een gezonde en gevarieerde voeding hierbij onmisbaar.
  • Vitamine B12-injecties geven. Zijn je klachten heel ernstig? Dan kan de huisarts je als behandeling voor je tekort vitamine B12-injecties geven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je na een aantal weken kunt overstappen op vitamine B12-tabletten.

Komt je vitamine B12-tekort door je medicijngebruik? Dan kun je samen met (huis)arts bekijken of je over kunt stappen op een ander medicijn.

Wil je meer weten over verschillende vitamines? Lees dan ook onze artikelen over vitamine A, vitamine Cvitamine Dvitamine E en vitamine K.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Gezondheidsanalyse

Krijg jij voldoende vitamines en mineralen binnen?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel vitamine-advies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.