vrouw die handen voor schaamstreek houdt

Bacteriële vaginose

Heb je last van grijswitte en onaangenaam ruikende vaginale afscheiding? Waarschijnlijk heb je bacteriële vaginose. Geen paniek. Bacteriële vaginose kan gelukkig geen kwaad, maar het kan wél erg vervelend zijn. Daarom vertellen wij je wat helpt bij bacteriële vaginose én hoe je bacteriële vaginose kunt voorkomen.

Wat is bacteriële vaginose?

In iedere vagina leven bacteriën en schimmels. Dit is essentieel voor een gezonde vaginale flora. Wanneer het natuurlijke evenwicht tussen deze bacteriën wordt verstoord, kunnen bepaalde bacteriën gaan overheersen. Hierdoor kan er bacteriële vaginose ontstaan. Driekwart van de vrouwen krijgt er wel eens mee te maken met een verstoorde vaginale bacterie. Niks om je voor te schamen dus!

Wat zijn de symptomen van bacteriële vaginose?

Een bacteriële vaginose kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Grijswitte vaginale afscheiding
 • Onaangenaam ruikende vaginale afscheiding
 • Meer vaginale afscheiding dan normaal
 • Jeuk en irritatie. Deze jeuk zit vooral bij de ingang van de vagina, maar kan ook inwendig zijn

In tegenstelling tot een vaginale schimmelinfectie blijft je slijmvlies bij een bacteriële vaginose onveranderd. Je hebt dan ook geen pijn bij het plassen of vrijen. Twijfel je of je bacteriële vaginose hebt? Met een makkelijke thuistest weet je in no time of je bacteriële vaginose hebt!

Wat is de oorzaak van bacteriële vaginose?

Bij een bacteriële vaginose zijn de bacteriën in je vagina uit balans. Dit kan komen door:

 • Het gebruik van zeep, vaginale spoelingen of vaginale deodorant
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals antibiotica of corticosteroïden)
 • Diabetes

Wat is gardnerella vaginose?

Gardnerella, ook wel bacteriële vaginose, komt vaak voor en wordt veroorzaakt doordat het bacteriële evenwicht in de vagina wordt verstoord. Op het moment dat de gardnerella vaginalis bacterie de overhand krijgt in de vagina, zal er een infectie ontstaan. Bij de meeste vrouwen komt deze bacterie van nature voor in de vagina. Bij verstoring van de zuurtegraad ontstaat er een infectie.

Is bacteriële vaginose besmettelijk?

We hebben geruststellend nieuws voor je! Een bacteriële vaginose heeft niks te maken met een soa en is dus niet besmettelijk. Het gaat namelijk niet om een infectie van buitenaf, maar om de verstoring van de lichaamseigen vaginale bacterie. Je kunt dus gewoon seks hebben. Wél is het verstandig om een condoom te gebruiken. Sperma kan namelijk de zuurgraad van je vagina verstoren, waardoor je klachten kunnen verergeren.

Wat te doen bij bacteriële vaginose?

No worries! Bacteriële vaginose kan geen kwaad en gaat na enkele weken vanzelf weer over. Tip: zorg dat je in de tussentijd geen vaginale spoelingen of deodorant gebruikt. Zo raakt de vaginale bacterie weer sneller in balans en kan je vagina zich goed herstellen. 

Wat helpt tegen de sterke geur bij bacteriële vaginose?

De geur van je vagina kan veranderen door bacteriële vaginose. Vaak wordt de geur erger na het vrijen. Dit komt door het mengen van sperma en vaginale afscheiding. Wil je niet wachten totdat de bacteriële vaginose vanzelf weer over gaat, omdat je graag van deze sterke geur af wilt? In dat geval kun je je vagina een handje helpen. Zo zijn er speciale gels die de onaangename geur verminderen en die de bacteriën down under stimuleren om weer in evenwicht te komen. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts:

 • Als je voor het eerst last krijgt van veel en onaangenaam ruikende grijswitte vaginale afscheiding. 
 • Als de huisarts heeft vastgesteld dat je bacteriële vaginose hebt en de klachten na twee weken niet minder zijn geworden. 
 • Als je al eens eerder bacteriële vaginose hebt gehad, je de klachten herkend en deze na twee weken niet minder zijn geworden. 
 • Als je veel last hebt van klachten. 
 • Als je ook last krijgt van andere klachten, zoals buikpijn, bloederige afscheiding of pijn bij het plassen. 
 • Als je vaginale afscheiding van geur, kleur of hoeveelheid verandert. 

Hoe kun je bacteriële vaginose voorkomen?

Wil je weten hoe je de kans op een bacteriële vaginose kunt verkleinen? Lees dan hieronder onze tips:

 • Spoel je schaamlippen af met lauwwarm water.
 • Gebruik géén zeep, deodorant of vaginale spoelingen.
 • Zorg ervoor dat je vagina vochtig genoeg is tijdens de seks (of gebruik glijmiddel).
 • Droog je vagina na het zwemmen of douchen gelijk af.
 • Verwissel inlegkruisjes, maandverband en tampons regelmatig.
 • Was je ondergoed met een mild en geurloos wasmiddel.

Daarnaast kan een goede algemene weerstand bescherming bieden. Zorg dus dat je goed bent uitgerust en op tijd naar bed gaat. Hoe beter je conditie is, des te groter is je weerstand tegen een eventuele infectie.

Verder is het belangrijk om op het afvegen van urine of ontlasting te letten. Daarbij kun je het beste bij de vagina beginnen en dan naar achter in de richting van de anus afvegen. Op deze manier voorkom je dat er bacteriën van de anus naar de vagina worden gebracht.

Bekijk hier ons assortiment aan glijmiddel >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Artikel opslaan

Down under control

Etos heeft alles in huis wat je nodig hebt voor een langdurige en hygiënische bescherming van je intieme zone.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.