Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Bacteriële vaginose? Zó kom je er vanaf

Heb je last van grijswitte vaginale afscheiding en een onaangename geur van onderen? Waarschijnlijk heb je bacteriële vaginose. Geen paniek. Bacteriële vaginose kan gelukkig geen kwaad, maar het kan wél erg vervelend zijn. Daarom vertellen wij je wat te doen bij bacteriële vaginose én hoe je bacteriële vaginose kunt voorkomen. 

vrouw-intieme-zone

Wat is bacteriële vaginose?

In iedere vagina leven bacteriën en schimmels. Dit is essentieel voor een gezonde vaginale flora. Wanneer het natuurlijke evenwicht tussen deze bacteriën wordt verstoord, kunnen bepaalde bacteriën gaan overheersen. Hierdoor kan er bacteriële vaginose ontstaan. Driekwart van de vrouwen krijgt wel eens te maken met een verstoorde vaginale bacterie. Niks om je voor te schamen dus!

Wat is gardnerella vaginalis?

Gardnerella, ook wel bekend als Gardnerella vaginalis, is een type bacterie die bij de meeste vrouwen van nature voorkomt in de vagina. Als er een te grote hoeveelheid van deze bacterie aanwezig is, kan dit het bacteriële evenwicht in de vagina verstoren. Dit kan leiden tot een infectie, genaamd bacteriële vaginose. Deze aandoening komt vaak voor.

Wat zijn de symptomen van bacteriële vaginose?

Een bacteriële vaginose kun je herkennen aan de volgende symptomen.

 • Grijswitte vaginale afscheiding
 • Onaangenaam ruikende vaginale afscheiding (bijvoorbeeld een visachtige geur)
 • Meer vaginale afscheiding dan normaal
 • Jeuk en irritatie. Deze jeuk zit vooral bij de ingang van de vagina, maar kan ook inwendig zijn

Wat is het verschil tussen bacteriële vaginose en een schimmelinfectie?

Bacteriële vaginose wordt weleens verward met een vaginale schimmelinfectie. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen de 2 aandoeningen. Hieronder lees je de grootste verschillen.

Bacteriële vaginose is te herkennen aan een onaangename, visachtige geur. De afscheiding ziet er melkachtig of grijswit uit. Je kan soms last hebben van jeuk of pijn bij het plassen. Het kan ontstaan door het reinigen van de vagina met zeep, douchegel of spoeling. Maar ook door sperma, antibiotica en menstruatie.

Bij een vaginale schimmelinfectie heb je last van vaginale jeuk en een branderig gevoel aan de vagina. De jeuk is hier een groter symptoom dan bij bacteriële vaginose. De afscheiding ziet er wit uit en is juist geurloos. Je kan ook last hebben van dikke, rode schaamlippen en een branderig gevoel tijdens seks.

Je kan een schimmelinfectie oplopen door een verminderde weerstand en het reinigen van de vagina met zeep. Maar het kan ook ontstaan door zwangerschap, menstruatie, antibiotica of medicijnen.

Twijfel je of je bacteriële vaginose hebt? Ga dan langs de dokter of koop een thuistest, dan weet je in no time of je bacteriële vaginose hebt!

Wat is de oorzaak van bacteriële vaginose?

Bij een bacteriële vaginose zijn de bacteriën in je vagina uit balans. Dit kan komen door:

 • het gebruik van zeep, vaginale spoelingen of vaginale deodorant
 • het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals antibiotica of corticosteroïden)
 • diabetes

Daarnaast heb je meer kans op bacteriele vaginose als je weerstand lager is.

Is bacteriële vaginose besmettelijk?

We hebben geruststellend nieuws voor je! Een bacteriële vaginose heeft niks te maken met een soa en is dus niet besmettelijk. Het gaat namelijk niet om een infectie van buitenaf, maar om de verstoring van de lichaamseigen vaginale bacterie. Je kunt dus gewoon seks hebben. Wél is het verstandig om een condoom te gebruiken. Sperma kan namelijk de zuurgraad van je vagina verstoren, waardoor je klachten (zoals de vervelende, visachtige geur) kunnen verergeren.

Wat te doen bij bacteriële vaginose?

No worries! Bacteriële vaginose kan geen kwaad en gaat na enkele weken vanzelf weer over. Tip: zorg dat je in de tussentijd geen zeep, tea tree olie, vaginale spoelingen of vaginale deodorant gebruikt. Zo raakt de vaginale bacterie weer sneller in balans en kan je vagina zich goed herstellen.

Het is voldoende om je vagina van buiten te wassen met lauwwarm water. De binnenkant van je vagina reinigt zichzelf, dus het is beter om het met rust laten. Het heeft ook geen zin om probiotica of vitamine C te gebruiken.

Wat te doen tegen de sterke vaginale geur bij bacteriële vaginose?

De geur van je vagina kan veranderen door bacteriële vaginose. Vaak wordt de geur erger na het vrijen. Dit komt door het mengen van sperma en vaginale afscheiding. Wil je niet wachten totdat de bacteriële vaginose vanzelf weer over gaat, omdat je graag van deze sterke vaginale geur af wilt? In dat geval kun je je vagina een handje helpen. Zo zijn er speciale gels die de onaangename geur verminderen en die de bacteriën down under stimuleren om weer in evenwicht te komen. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts.

 • Als je voor het eerst last krijgt van veel en onaangenaam ruikende grijswitte vaginale afscheiding. 
 • Als de huisarts heeft vastgesteld dat je bacteriële vaginose hebt en de klachten na 2 weken niet minder zijn geworden. 
 • Als je al eens eerder bacteriële vaginose hebt gehad, je de klachten herkent en deze na 2 weken niet minder zijn geworden. 
 • Als je veel last hebt van klachten. In dat geval kun je eventueel medicijnen krijgen om de bacteriële vaginose te behandelen.
 • Als je ook last krijgt van andere klachten, zoals buikpijn, bloederige afscheiding of pijn bij het plassen. 
 • Als je vaginale afscheiding van geur, kleur of hoeveelheid verandert. 

Veel vrouwen schamen zich voor de vervelende geur van hun vagina. Dit weerhoudt ze er soms van om naar de huisarts te gaan of het bespreekbaar te maken bij hun partner. Weet dat je zeker niet de enige bent die hier last van heeft en dat het niets is om je voor te schamen.

Hoe kan je bacteriële vaginose voorkomen?

Wil je weten hoe je de kans op een (nieuwe) bacteriële vaginose kunt verkleinen? Lees dan hieronder onze tips voor het voorkomen van bacteriële vaginose.

 • Spoel je schaamlippen af met lauwwarm water.
 • Gebruik géén zeep, tea tree olie, deodorant of vaginale spoelingen.
 • Zorg ervoor dat je vagina vochtig genoeg is tijdens de seks (of gebruik glijmiddel).
 • Droog je vagina na het zwemmen of douchen gelijk af.
 • Verwissel inlegkruisjes, maandverband en tampons regelmatig.
 • Was je ondergoed met een mild en geurloos wasmiddel.

Daarnaast kan een goede algemene weerstand bescherming bieden. Zorg dus dat je goed bent uitgerust en op tijd naar bed gaat. Hoe beter je conditie is, des te groter is je weerstand tegen een eventuele infectie.

Verder is het belangrijk om op het afvegen van urine of ontlasting te letten. Daarbij kun je het beste bij de vagina beginnen en dan naar achter in de richting van de anus afvegen. Op deze manier voorkom je dat er bacteriën van de anus naar de vagina worden gebracht.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.