koffiebonen

Koffie

Het dagelijks drinken van enkele kopjes koffie houd je alert. Maar wat voor effecten heeft koffie nog meer? In dit artikel lees je alle feitjes die je over koffie wilt weten.

De zaden van de koffieplant

De koffieplant stamt oorspronkelijk uit Oost-Afrika. Aan de plant groeien rode, besachtige vruchten waarin zich zaden vormen. De zaden worden geroosterd en worden dan 'koffiebonen' genoemd. Tijdens het roosteren (branden) ontstaat de typische koffiesmaak.

Koffie bevat vele bio-actieve stoffen

Koffie staat bekend om de cafeïne maar bevat ook mineralen en antioxidanten. Koffie bevat polyfenolen, voedingsvezels, kalium, magnesium, mangaan, ijzer en vitamine B3. Naast deze stoffen wordt er vermoed wordt dat koffie honderden verschillende bio-actieve stoffen bevat. De meeste van die stoffen worden gevormd tijdens het roosteren.

Koffie en alertheid

Cafeïne kan de concentratie verbeteren en de geheugenfuncties ondersteunen. Koffie kan daarnaast de reactiesnelheid verhogen. Ook maakt koffie het voor de hersenen makkelijker om te schakelen tussen verschillende taken. Maar neem je in korte tijd een grote dosis cafeïne, dan kan het juist een averechts effect hebben. Het wordt dan juist moeilijker om je te concentreren en rustig te blijven. Koffie is daarnaast ook niet bevorderlijk voor de slaap. Cafeïne blokkeert namelijk de werking van adenosine, een stof in je lichaam die zorgt dat je slaperig wordt. Drink daarom voor het slapengaan dan ook geen koffie meer!

Koffie en seks

Koffie kan het gevoel van welbevinden een beetje verhogen. Dat is waarschijnlijk een gevolg van het stimulerende effect van koffie op de feelgood-hormonen dopamine en serotonine. Te veel koffie zou de gunstige werking juist weer teniet doen. Overdrijf het dus niet met de koffie!

Koffie en cholesterol

Ongefilterde koffie, bijvoorbeeld koffie uit een percolator, heeft een verhoogd gehalte aan caféstol en kahweol, stoffen die verwant zijn aan cholesterol. Deze koffie kan de LDL-/HDL-cholesterolratio in het bloed verslechteren. Papieren filters in koffiezetapparaten houden gelukkig het grootste deel van de koffievetten tegen.

Overgevoelig voor cafeïne

Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag. Als je te veel koffie drinkt per dag kun je last krijgen van slapeloosheid, prikkelbaarheid, stress, overmatig zweten, concentratieverlies, nervositeit of hoofdpijn.

Koffie: licht verslavend

Cafeïne kan bij sommige mensen een licht verslavende werking hebben. Wie na langdurig gebruik ineens stopt met koffiedrinken kan tijdelijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Dat kan vooral voorkomen bij mensen die sterk reageren op cafeïne. Je kunt daarom het beste is niet ineens stoppen met koffie, maar de koffieconsumptie in een aantal dagen tijd afbouwen.

Koffie is geen vochtafdrijver

Koffie bij gewoon gebruik is geen uitdrijver van vocht. Het lichaam verliest dus niet meer vocht door koffie te drinken. Dit kan pas optreden als in korte tijd een grote hoeveelheid cafeïne van minstens 500 milligram wordt ingenomen, door koffie of andere cafeïnehoudende dranken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.