
Intimiteit
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Opvliegers zijn een van de meest bekende overgangsklachten. Als je een opvlieger hebt begin je plotseling te zweten, je hart begint sneller te kloppen en je gezicht en hals worden rood. Deze reactie wordt vaak veroorzaakt door hormonale schommelingen in de overgang. Wil jij weten wat je zelf kan doen tegen opvliegers? Lees dan verder!
Opvliegers zijn golven van hitte die je lichaam opeens overspoelen. Ze worden ook wel hot flashes of vapeurs genoemd. Een opvlieger begint vaak bij je borst en breidt zich vervolgens uit over je hals of hoofd. Je kan dan een koortsig gevoel krijgen dat gepaard gaat met een rood gezicht, een rode nek en hevig zweten. Opvliegers kunnen heel kort duren, maar ook wel eens een kwartier of langer. Sommige vrouwen hebben er een paar maanden last van, anderen meerdere jaren.
Opvliegers zijn een van de meest bekende kenmerken van de overgang.Je kan een opvlieger herkennen aan de volgende symptomen:
Je hormoonhuishouding verandert sterk tijdens de overgang. Zo stopt je lichaam bijvoorbeeld geleidelijk met het aanmaken van oestrogeen. Dit heeft invloed op de hypofyse, een kleine klier onderaan je hersenen die onder andere je lichaamstemperatuur regelt. Door de hormoonschommelingen die gepaard gaan met de overgang krijgt de hypofyse soms een verkeerd signaal binnen, waardoor deze denkt dat je lichaam te heet is. Hierdoor gaan je bloedvaten meteen wijd open om de warmte kwijt te raken. Dit fenomeen heet een opvlieger. Na een opvlieger merk je dat je lichaamstemperatuur te laag is door de warmte die je bent kwijtgeraakt. Je kan dan kippenvel of koude rillingen krijgen.
Ongeveer 80% van de vrouwen in de overgang krijgt te maken met opvliegers.Stress en adrenaline kunnen opvliegers veroorzaken. Daarnaast kan je ook opvliegers krijgen van:
Opvliegers komen het meeste voor bij vrouwen in de overgang. Dit is de periode waarin je overgaat van je vruchtbare naar je onvruchtbare levensfase. Voor de meeste vrouwen gebeurt dit tussen hun 40e en 60e levensjaar.
Opvliegers komen ook bij ouderen voor. Veel vrouwen boven de 60 hebben nog lang na de overgang last van opvliegers. Hoewel de oorzaak hiervan niet duidelijk is, is het wel bekend dat de volgende factoren de kans op opvliegers bij ouderen vergroten:
Het is minder bekend, maar ook mannen kunnen opvliegers krijgen! Opvliegers bij mannen worden ook veroorzaakt door een hormoonverandering, in dit geval door een afname van het hormoon testosteron. Als het testosterongehalte zakt, kan er een opvlieger ontstaan. Dit komt voor bij de penopauze, bij het gebruik van medicijnen en wanneer de testikels worden verwijderd.
In de volgende gevallen heb je meer kans om een opvlieger te krijgen:
Stress kan opvliegers veroorzaken en verergeren. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden, of maak ontspanningsoefeningen een onderdeel van je dagelijkse routine.
Pittig eten zorgt ervoor dat je bloedvaten wijd open gaan staan en dat je zenuwen geprikkeld worden. Let daarom op dat je niet te pittig eet.
Ook deze dranken prikkelen je zenuwen en zorgen ervoor dat je bloedvaten open gaan staan. Probeer daarom minder koffie en alcohol te drinken om de kans op opvliegers te verkleinen. Rooibos- en kruidenthee kan je wel gewoon drinken: daar zit geen cafeïne in.
Nachtelijke opvliegers kunnen ervoor zorgen dat je badend in het zweet wakker wordt. Doe daarom voordat je gaat slapen of gedurende de nacht de ramen open. Neem het liefst geen warme of hete douche of bad vlak voor het slapen gaan.
Door de schommelende en afnemende hormonen is het lastig om opvliegers helemaal te voorkomen. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om opvliegers te voorkomen. Zo kan je bepaalde voedingsmiddelen beter vermijden.
Veel vrouwen ervaren dat de onderstaande voedingsmiddelen opvliegers kunnen versterken:
Dit kun je zelf doen om opvliegers te verminderen en dragelijker te maken:
Hoeveel je last hebt van opvliegers staat in verband met wat je eet of drinkt. Je kan opvliegers dan ook minder hevig maken door je voeding aan te passen. Fyto-oestrogenen zijn bijvoorbeeld plantaardige hormonen die opvliegers kunnen verminderen en minder hevig kunnen maken. Ze komen van nature voor in voedingsmiddelen zoals:
Naast fyto-oestrogenen bestaan er nog meer voedingsmiddelen die een gunstige werking hebben op opvliegers:
Heb je erg veel last van opvliegers, en helpen de natuurlijke tips tegen opvliegers niet goed? Dan kan je opvliegers altijd nog te lijf gaan met hormonale medicijnen, niet-hormonale medicijnen of homeopathische middelen. Let op: sommige medicijnen verhogen de kans op opvliegers juist weer, bijvoorbeeld bepaalde medicijnen die worden gebruikt bij hoge bloeddruk. Wil je weten of jouw medicijnen van invloed zijn op je opvliegers? Neem dan contact op met je huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.