mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
cayennepepers

Maagzweer

Heb je vaak last van brandend maagzuur? Dat is vervelend, maar dit kan ook wijzen op een ander probleem. Vooral in combinatie met buikpijn moet je misschien rekening houden met een maagzweer. Wij vertellen je alles over de symptomen en de behandeling van een maagzweer. Lees verder!

Artikel opslaan

Wat is een maagzweer?

Bij een maagzweer, ook wel maagulcus, is er een beschadiging van de binnenkant van je maag. Het maagzuur irriteert die beschadiging, waardoor een ontstekingsplek, oftewel een zweer, kan ontstaan. Een maagzweer kan ontstaan in de maag zelf, maar komt vaker voor net voorbij de maag, in de twaalfvingerige darm. Toch spreken we in beide gevallen van een maagzweer.

Wat zijn de symptomen van een maagzweer?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op een maagzweer. Het hebben van een maagzweer is in de meeste gevallen erg pijnlijk. Dit is dan ook meestal het symptoom waarop een maagzweer wordt herkend. Daarnaast is een maagzweer te signaleren aan de volgende symptomen:

Wanneer een maagzweer groter en dieper wordt, kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Gitzwarte ontlasting 
  • Bloed overgeven 

Wat zijn de gevolgen van een maagzweer?

Blijf je te lang lopen met een maagzweer omdat je bijvoorbeeld geen symptomen vertoont? Dan kan een maagbloeding of -perforatie ontstaan. Een maagbloeding is te herkennen aan zwart bloed bij de ontlasting en het overgeven van bloed. Bij een maagperforatie lekt er maagzuur in je buikholte, wat voor heftige pijn zorgt. Deze complicaties komen gelukkig maar heel zelden voor.

Wanneer een maagzweer onvoldoende behandeld wordt en/of steeds terugkeert, kan uiteindelijk littekenvorming ontstaan rond de uitgang van de maag. Dit kan leiden tot problemen bij de doorgang van voedsel.

Vermoed je dat je last hebt van een maagzweer? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe ontstaat een maagzweer?

Een maagzweer kan ontstaan door een bacterie of medicijngebruik.

Maagzweer door Helicobacter pylori

De meest voorkomende oorzaak van een maagzweer is de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie voelt zich thuis in de zure omgeving van de maag. Veel mensen dragen de Helicobacter pylori bij zich, terwijl zij nooit klachten hebben. Er lijkt dus meer nodig te zijn dan alleen deze maagbacterie om een maag- of twaalfvingerige darmzweer te ontwikkelen. Men denkt dat alcoholgebruik en roken hier ook een rol bij kunnen spelen.

Maagzweer door pijnstillers

Een minder vaak voorkomende oorzaak van een maagzweer is het gebruik van bepaalde pijnstillers, bijvoorbeeld acetylsalicylzuur, ibuprofen en diclofenac. Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij Etos of de apotheek. Lees dus voor gebruik altijd goed de bijsluiter of vraag in de winkel om advies.

Wat te doen bij een maagzweer? 

Wanneer je last hebt van een maagzweer zijn er een aantal adviezen die belangrijk zijn:

  • Eet gezond en gevarieerd
  • Eet vooral niet te veel en niet te vet
  • Drink geen alcohol
  • Rook niet 
  • Probeer vier tot zes kleine maaltijden per dag te eten, in plaats van drie grote

Producten die maagklachten kunnen verergeren zijn sterk gekruid eten, ui, chocolade, koffie, zure of koolzuurhoudende dranken, pepermunt en citrusvruchten. Heb je vaker last van maagklachten? Probeer deze producten dan niet te eten of drinken bij een maagzweer. 

Hoe kun je een maagzweer behandelen?

Het behandelen van een maagzweer is niet altijd nodig. Een maagzweer kan namelijk spontaan genezen. Verdwijnt de maagzweer niet vanzelf of blijft hij terugkomen? Dan heb je een medicijnkuur nodig om de bacterie uit te schakelen. De maagzweer wordt bestreden met een combinatie van verschillende middelen: een maagzuurremmer in combinatie met antibiotica. 

Shop nu onze producten

Hoe kun je een maagzweer voorkomen?

Het beste advies om een maagzweer te voorkomen is een gezonde levensstijl aanhouden. Denk hierbij dus aan gezonde voeding, genoeg beweging, niet roken en matig alcoholgebruik.

Wanneer moet je naar de huisarts met een maagzweer?

Heb je klachten die horen bij een maagzweer? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan onderzoeken of je daadwerkelijk een maagzweer hebt en je eventueel een passende behandeling voorschrijven. Neem altijd direct contact op met je huisarts bij:

In samenwerking met

Drs. L.J.M.L. Hameter-Kersbergen (consulent), Dr. G.J.B. Hurenkamp (consulent) en Dr. P. Fockens (consulent).

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.