cayennepepers

Maagzweer

Heb je vaak last van brandend maagzuur? Dat is vervelend, maar dit kan ook wijzen op een ander probleem. Vooral in combinatie met buikpijn moet je misschien rekening houden met een maagzweer. Wij vertellen je alles over de symptomen en de behandeling van een maagzweer. Lees verder!

Wat is een maagzweer?

Bij een maagzweer, ook wel maagulcus, is er een beschadiging van de binnenkant van je maag. Het maagzuur irriteert die beschadiging, waardoor een ontstekingsplek, oftewel een zweer, kan ontstaan. Een maagzweer kan ontstaan in de maag zelf, maar komt vaker voor net voorbij de maag, in de twaalfvingerige darm. Toch spreken we in beide gevallen van een maagzweer.

Wat zijn de symptomen van een maagzweer?

Het hebben van een maagzweer is in de meeste gevallen pijnlijk. Een maagzweer is te herkennen aan de volgende symptomen:

Wat zijn de gevolgen van een maagzweer?

Blijf je te lang lopen met een maagzweer omdat je bijvoorbeeld geen symptomen vertoont? Dan kan een maagbloeding of -perforatie ontstaan. Een maagbloeding is te herkennen aan zwart bloed bij de ontlasting en het overgeven van bloed. Bij een maagperforatie lekt er maagzuur in je buikholte, wat voor heftige pijn zorgt. Deze complicaties komen gelukkig maar heel zelden voor.

Wanneer een maagzweer onvoldoende behandeld wordt en/of steeds terugkeert, kan uiteindelijk littekenvorming ontstaan rond de uitgang van de maag. Dit kan leiden tot problemen bij de doorgang van voedsel.

Vermoed je dat je last hebt van een maagzweer? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe ontstaat een maagzweer?

Een maagzweer kan ontstaan door een bacterie of medicijngebruik.

Maagzweer door Helicobacter pylori

De meest voorkomende oorzaak van een maagzweer is de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie voelt zich thuis in de zure omgeving van de maag. Veel mensen dragen de Helicobacter pylori bij zich, terwijl zij nooit klachten hebben. Er lijkt dus meer nodig te zijn dan alleen deze maagbacterie om een maag- of twaalfvingerige darmzweer te ontwikkelen. Men denkt dat alcoholgebruik en roken hier ook een rol bij kunnen spelen.

Maagzweer door pijnstillers

Een minder vaak voorkomende oorzaak van een maagzweer is het gebruik van bepaalde pijnstillers, bijvoorbeeld acetylsalicylzuur, ibuprofen en diclofenac. Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij Etos of de apotheek. Lees dus voor gebruik altijd goed de bijsluiter of vraag in de winkel om advies.

Hoe kun je een maagzweer behandelen?

Een maagzweer kan spontaan genezen. Verdwijnt de maagzweer niet vanzelf of blijft hij terugkomen? Dan heb je een medicijnkuur nodig om de bacterie uit te schakelen. De maagzweer wordt bestreden met een combinatie van verschillende middelen: een maagzuurremmer in combinatie met antibiotica.

Shop nu onze producten

Geneesmiddel, tablet
€ 5,25
tablet
€ 3,09
Geneesmiddel, tablet
€ 4,79
Promotie: Promotie voorwaarden: Azaron, Prevalin, Zantac alle varianten. M.u.v. geneesmiddelen.
Medisch hulpmiddel,
Van € 7,35 voor € 5,51
Geneesmiddel, tablet
€ 6,29
Medisch hulpmiddel, tablet
€ 3,65
Geneesmiddel, tablet
€ 8,25
Geneesmiddel, tablet
€ 15,19
tablet
€ 3,39

Hoe kun je een maagzweer voorkomen?

De beste advies om een maagzweer te voorkomen is een gezonde levensstijl aanhouden. Denk hierbij dus aan gezonde voeding, genoeg beweging, niet roken en matig alcoholgebruik.

Wanneer moet je naar de huisarts met een maagzweer?

Heb je klachten die horen bij een maagzweer? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan onderzoeken of je daadwerkelijk een maagzweer hebt en je eventueel een passende behandeling voorschrijven. Neem altijd direct contact op met je huisarts bij:

In samenwerking met

Drs. L.J.M.L. Hameter-Kersbergen (consulent), Dr. G.J.B. Hurenkamp (consulent) en Dr. P. Fockens (consulent).

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.