Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

Is pure chocolade gezond?

Is pure chocolade gezond?

Veel mensen noemen het hun guilty pleasure: chocolade. Goed nieuws, want volgens verschillende onderzoeken is pure chocolade gezond. Wat zit er in chocolade dat het zo gezond maakt? Cacao! Cacao bevat bestandsdelen die je cholesterol verlagen, het gelukshormoon activeren en die goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Cacao vind je vaak in hoge mate terug in pure chocolade. Je guilty pleasure hoeft dus niet langer guilty te blijven. Dit zijn de precieze redenen waarom pure chocolade gezond is:

1. Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!

Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekend stofje dat je een geluksgevoel geeft. Ook stelt dopamine je in staat om betere keuzes te maken en verhoogt het je libido. Dit laatste blijkt wel meer het geval te zijn voor mannen dan voor vrouwen. Er zit zelfs een stofje in cacao (fenylethylamine) dat je een verliefd gevoel kan geven.

2. De cacao in pure chocolade zit vol vitamines en mineralen

Cacao bevat enorm veel vitamines en mineralen. Helaas gaan er heel wat verloren bij de verwerking van de cacao naar pure chocolade, maar er blijven er ook heel wat over:

  • Vitamine A: helpt je weerstand verhogen
  • Vitmaine B (1, 2, 6 en 11): geeft energie, is goed voor je zenuwstelsel, spijsvertering, huid, gezichtsvermogen, weerstand en hart. Daarnaast houdt het DNA in stand en maakt het rode bloedcellen aan
  • Natrium en fosfor: (o.a.) goed voor de stevigheid van je botten en gebit
  • Kalium en calcium: (o.a.) goed voor je bloeddruk
  • Koper en ijzer: (o.a.) goed voor je weerstand en zuurstofregeling, houdt het bloed gezond
  • Magnesium: (o.a.) goed voor je zenuwstelsel en geeft energie
  • Zink: (o.a.) goed voor de groei en je geheugen

Door af en toe een stukje pure chocolade te eten help je je lichaam dus gezond en fit te houden.

3. Het is goed tegen bloed- en vaatziekten

Stijve slagaderen en witte bloedcellen die vastplakken aan bloedvaten zorgen normaal voor aderverkalking. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde stofjes in pure chocolade slagaderen flexibeler maken. Witte bloedcellen blijven ook minder snel aan de wanden van bloedvaten hangen. Dat maakt pure chocolade gezond voor je hart- en vaatstelsel. Op die manier vecht pure chocolade tegen bloed- en vaatziekten en kan het je cholesterol verlagen.

4. Diabetici hebben er baat bij

In cacao zitten veel flavonoïden, een type antioxidant. Antioxidanten helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsel en zijn op lange termijn zelfs goed tegen ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Wanneer je veel flavonoïden binnenkrijgt, loop je minder risico op diabetes type 2. Wanneer iemand diabetes type 2 heeft, reageert het lichaam niet meer goed op insuline.
Uit onderzoek blijkt dat de mensen die veel flavonoïden binnenkrijgen, beter reageren op insuline en minder last hebben van chronische ontstekingen. De werking van insuline blijft dus intact wanneer men pure chocolade, wat veel flavonoïden bevat, binnenkrijgt. Dat zorgt ervoor dat deze mensen ook minder risico lopen op diabetes type 2.

Pure chocolade is gezond, maar met mate

Natuurlijk is het eten van pure chocolade alleen gezond wanneer dit met mate gebeurt, zoals dat met alles is. Hou een maximum aan van ongeveer twintig gram per persoon per dag voor volwassenen. Maar al met al genoeg redenen om af en toe eens een heerlijk stukje pure chocolade in je gezonde snacks te verwerken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.