Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Is pure chocolade gezond?

Pure chocolade

Veel mensen noemen het hun guilty pleasure: chocolade. Goed nieuws, want volgens verschillende onderzoeken is pure chocolade namelijk best gezond. Cacao bevat namelijk bestanddelen die je cholesterol verlagen, het gelukshormoon activeren en die goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Cacao vind je vaak in hoge mate terug in pure chocolade. Je guilty pleasure hoeft dus niet langer guilty te blijven. Dit zijn de precieze redenen waarom pure chocolade gezond is:

1. Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!

Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt in je lichaam omgezet in dopamine, wat je uiteindelijk een geluksgevoel geeft. Ook stelt dopamine je in staat om betere keuzes te maken en verhoogt het je libido. Dit laatste blijkt wel meer het geval te zijn voor mannen dan voor vrouwen. Cacao bevat ook nog eens fenylethylamine: een stofje dat je een verliefd gevoel kan geven. 

2. De cacao in pure chocolade zit vol vitamines en mineralen

Cacao bevat enorm veel vitamines en mineralen. Helaas gaan er heel wat verloren bij de verwerking van cacao naar pure chocolade. Gelukkig blijven er toch nog heel wat vitamines over, zoals:

  • Vitamine A: heeft onder andere een positieve invloed op je immuunsysteem
  • Vitamine B (1, 2, 6 en 11): ondersteunt onder andere je energieniveau, is goed voor het concentratievermogen en helpt bij vermoeidheid
  • Fosfor: ondersteunt onder andere je botten en tanden 
  • Calcium: is onder andere goed voor je bloeddruk
  • Koper: heeft onder andere een positieve invloed op je immuunsysteem
  • IJzer: is onder andere goed voor een normaal zuurstoftransport in je lichaam 
  • Magnesium: is onder andere goed voor je zenuwstelsel en ondersteunt je energieniveau
  • Zink: is onder andere goed voor je geheugen 

Door af en toe een stukje pure chocolade te eten, help je je lichaam dus gezond en fit te houden.

3. Het kan helpen tegen hart- en vaatziekten

Stijve slagaderen en witte bloedcellen die vastplakken aan bloedvaten, zorgen normaal voor aderverkalking. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde stofjes in pure chocolade slagaderen flexibeler maken. Witte bloedcellen blijven ook minder snel aan de wanden van bloedvaten hangen. Dat maakt dat pure chocolade kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel.

4. Diabetici kunnen baat hebben bij pure chocolade

In cacao zitten veel flavonoïden, een type antioxidant. Wanneer je veel flavonoïden binnenkrijgt, loop je minder risico op diabetes type 2. Wanneer iemand diabetes type 2 heeft, reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Uit onderzoek blijkt dat de mensen die veel flavonoïden binnenkrijgen, beter reageren op insuline en minder last hebben van chronische ontstekingen.  

Pure chocolade is gezond, maar met mate

Natuurlijk is het eten van pure chocolade alleen gezond wanneer dit met mate gebeurt. Houd een maximum aan van ongeveer twintig gram per persoon per dag voor volwassenen. Maar al met al genoeg redenen om af en toe eens een heerlijk stukje pure chocolade in je gezonde snacks te verwerken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.