Obstipatie bij kinderen
Net als jij zelf kan je kind moeite hebben met poepen. Soms vindt je kind dat zo vervelend, dat hij zijn poep gaat ophouden. Dat is een van de oorzaken van obstipatie bij kinderen. Waar kun je verstopping nog meer aan herkennen? En hoe los je het op? Dat lees je in dit artikel.
Wat is obstipatie?
Obstipatie, verstopping of constipatie betekent dat je ontlasting te lang in je dikke darm blijft. Daardoor wordt het droog en hard en ga je minder vaak dan gemiddeld naar het toilet voor nummer twee. Voornamelijk kinderen tot vier jaar oud hebben wel eens last van obstipatie. Meestal gaat het na een week of vier weer over.
Hoe herken je obstipatie bij je kind?
Kinderen kunnen soms niet goed communiceren waar ze last van hebben. Daarom moet je luisteren naar je kind, maar ook goed zijn of haar gedrag in de gaten houden. Obstipatie bij je kind herken je aan:
- Verandering in poeppatroon: elk kind heeft zijn eigen ritme qua ontlasting. Er is dus niet een duidelijke ‘grens’ aan te geven waarop er sprake is van obstipatie. Ga dus uit van het normale patroon van jouw kind en let op of er opeens minder vaak gepoept wordt.
- Pijn en moeite bij het poepen: door de pijn en de moeite die je kind moet doen bij het poepen, kan hij of zij minder vaak naar de wc willen gaan. Ook kunnen er scheurtjes in de huid rond de anus ontstaan, waardoor poepen nog meer pijn doet.
- Harde en donkere ontlasting.
- Buikpijn: kleine kinderen kunnen hun buikpijn vaak aanwijzen, maar baby’s nog niet. Die worden er onrustig van en strekken zich uit als ze buikpijn hebben.
- Opgezette buik en winderigheid.
- Bloed bij de ontlasting: harde ontlasting kan de anus wat beschadigen, waardoor er wat bloed meekomt. Het bloed ligt dan op de poep zelf. Dit is een normaal verschijnsel.
- Diarree en remsporen: door de harde ontlasting die te lang in de darm zit, wordt andere ontlasting niet goed ingedikt. De diarree loopt dan langs de harde ontlasting, waardoor er remsporen in de onderbroek kunnen zitten. Ook kunnen zindelijke kinderen hierdoor opeens weer gaan broekpoepen.
Wat zijn oorzaken van obstipatie?
Verstopping kan veroorzaakt worden door:
- Spanning en stress
- De overgang van borstvoeding naar flesvoeding
- Te weinig vocht in de flesvoeding
- Niet naar het toilet gaan bij aandrang
- Scheurtjes rond de anus
- Te weinig vezels eten
- Te weinig drinken
- Te weinig lichaamsbeweging
- Aanleg
- Prikkelbaredarmsyndroom
Wat kun je doen als je kind last heeft van obstipatie?
Heeft je kind last van verstopping? Wij hebben een paar tips voor je om het normale ontlastingspatroon weer op gang te krijgen:
- Verminder de pijn door de anus van je kind in te smeren met aambeienzalf.
- Geef je kind extra vezels. Zuigelingen kun je een paar lepels sinaasappelsap of water waar gedroogde pruimen in hebben geweld laten drinken. Oudere kinderen kunnen volkoren brood en meer verse groente en fruit eten.
- Geef je kind extra vocht. Een paar lepels of glaasjes water geven is geschikt voor kinderen van elke leeftijd.
- Maak eventuele gevoelens van spanning en stress bespreekbaar.
- Geef je kind geen laxeermiddelen zonder overleg met je huisarts.
Tips om obstipatie bij je kind te voorkomen
Door de volgende dingen kun je de kans op verstopping bij je kind verminderen:
- Zorg voor een open sfeer waarin spanningen bespreekbaar zijn.
- Straf je kind niet als hij of zij per ongeluk een keer in zijn of haar broek poept. Daardoor kan je kind zijn of haar ontlasting juist op gaan houden.
- Stimuleer je kind om naar het toilet te gaan als hij of zij aandrang voelt.
- Zet een kinderbril op en een voetenbankje bij het toilet. Als een kind wegzakt in de grotemensen-wc en zijn of haar voetjes in de lucht bungelen, kost poepen veel moeite omdat de juiste druk niet kan worden opgebouwd.
- Zorg ervoor dat je kind voldoende beweegt.
- Zorg ervoor dat je kind voldoende vezels eet en voldoende drinkt.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Neem in de volgende situaties contact op met je huisarts:
- Je kind heeft langer dan een maand last van obstipatie.
- Je kind heeft bloed in zijn of haar ontlasting (en niet alleen erbovenop).
- Je kind heeft weinig eetlust en/of verliest gewicht.
- Je kind heeft koorts.
- Je kind geeft over.
- Je kind voelt zich ziek.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan