mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment
Kind met hand voor de mond

Losse tand na val

Het kan gebeuren dat je kind tijdens het sporten of na een valpartij een losse tand heeft. Maar hoe moet je als ouder eigenlijk handelen als zoiets gebeurt? In dit artikel vertellen wij je wat je het beste kunt doen wanneer je kind een losse tand heeft na een val.

Losse tand na val bij kinderen

Tijdens valpartijen en het sporten kan het gebeuren dat je kind een klap op zijn of haar tanden krijgt. De tand kan dan uit de mond vallen, los in de mond komen te staan of er kan een stukje van de tand afbreken. In al deze gevallen is het belangrijk dat snel actie wordt ondernomen. Je kunt je kind dan het beste zo snel mogelijk, met de eventueel uitgeslagen tand, naar de dichtstbijzijnde tandarts brengen.

Wat zijn de symptomen van een losse tand bij kinderen?

  • Als je kind hard op zijn of haar mond valt, gaat dat vaak gepaard met een flinke hoeveelheid bloedverlies. De lippen en de tong kunnen in zo’n geval ernstig bloeden. Probeer in de mond van je kind te kijken. Als hij of zij een tand heeft verloren, is dit vaak goed te zien.
  • Het kan zijn dat er alleen een stukje van de tand is afgebroken of dat de tanden los zijn komen te staan. De tanden kunnen ook een stukje zijn verschoven of naar binnen verplaatst zijn. Dit is gemakkelijker te zien als je de mond goed hebt schoongemaakt.

Hoe ontstaat een losse tand bij kinderen?

Jonge kinderen gedragen zich vaak speels en onbevangen: ze vallen dan ook regelmatig. Meestal kunnen ze zich goed opvangen met hun handen, maar soms vallen kinderen recht op hun gezicht. Leren fietsen is in deze erg berucht. Wat oudere kinderen lopen vooral risico dat zij hun tanden beschadigen tijdens sporten. Het uitoefenen van allerlei fysieke sporten brengt het risico van gebitsbeschadiging met zich mee.

Is een losse tand bij kinderen ernstig?

Beschadigingen van het melkgebit zijn minder ernstig dan die van een volwassen gebit. Bij schade aan een melkgebit wordt het gebit namelijk toch vervangen door het blijvende gebit. Indien een tand (van het blijvende gebit) uit de mond gevallen is, is vooral de snelheid van terugplaatsen belangrijk. Een uitgevallen tand die binnen twintig minuten weer terug in de mond wordt geplaatst, groeit in 95% van de gevallen weer vast. Duurt het twee uur of langer voordat de tand is teruggezet, dan is de kans op vastgroeien al gedaald naar minder dan 10%.

Tanden die alleen los staan, groeien gemakkelijker vast dan uitgevallen tanden. De toekomst van tanden en kiezen die terug zijn geplaatst, is altijd onzeker. Als tanden en kiezen na terugplaatsing weer lijken vastgegroeid, is het nog steeds niet zeker of dit zo blijft. Tanden waarvan stukjes af zijn gebroken, kunnen worden hersteld door de tandarts.

Wat kun je er zelf aan doen?

  • Zoek bij alle vormen van beschadiging aan de tanden zo snel mogelijk hulp bij je tandarts. De kans op herstel van de tandschade neemt dan enorm toe. Dit geldt ook als de schade op het eerste gezicht lijkt mee te vallen.
  • Vind de tand zo snel mogelijk als deze uit de mond is geslagen of gevallen.
  • Pak de tand aan de bovenkant vast, en niet bij de wortel.
  • Spoel de tand vervolgens schoon met melk: als je dat niet bij de hand hebt, kun je het met water doen. Als ook dit niet mogelijk is, kun je de tand schoonmaken door deze in de mond te stoppen.
  • Gebruik bij het reinigen van de tand zeker geen schoonmaakmiddel. Ook is het belangrijk dat je de wortel van de tand niet beschadigt door krabben of borstelen.
  • Zorg ervoor dat de tand niet uitdroogt. Is de tand langer dan dertig minuten droog geweest? Dan is de kans dat de tand weer vastgroeit namelijk klein. Als de tand weer schoon is, kun je deze zelf terugplaatsen in de kaak, op de plek waar hij oorspronkelijk zat. Dit kan door alle tanden op elkaar te houden met een papieren zakdoek of een gaasje ertussen.

Als een melktandje uit de mond gevallen is, is het niet nodig om deze terug te vinden en schoon te maken. Melktandjes worden toch niet teruggeplaatst. Dit kan namelijk de kiem van de blijvende tand, die eronder zit, beschadigen. Als tanden niet uit de mond gevallen zijn, maar slechts losstaan, hoef je er zelf niets aan te doen. Het is wel verstandig om je tandarts er naar te laten kijken.

Wanneer moet je contact opnemen met je tandarts?

Als bij je kind een tand uit zijn of haar mond gevallen is, een tand los in de mond staat, of er een stukje van een tand afgebroken is, kun je het beste zo snel mogelijk naar een tandarts gaan. In sommige gevallen kunnen er tegelijkertijd andere verwondingen zijn: zoals een gebroken kaak of verwondingen in het gezicht. In zulke situaties zal de tandarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.