Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Vrouw met lippenstift

Roken en mond- gezondheid

We weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid. Minder bekend is dat roken ook direct een negatieve invloed heeft op de mondgezondheid. In dit artikel vertellen we je wat de grootste nadelen zijn van roken op je mondgezondheid.

Wat is het effect van nicotine op afweercellen in je mond?

Ieder mens heeft afweercellen die via de bloedvaten hun weg vinden. De (slechte) bacteriën in onze mond worden door deze afweercellen aangevallen. Door nicotine vernauwen de bloedvaten waardoor er minder afweercellen ter plaatse komen. Tegelijkertijd zorgen schadelijke stoffen uit rook ervoor dat de afweercellen minder goed functioneren. Hierdoor zijn er minder afweerstoffen in de mondholte aanwezig om bacteriën te bereiken.

Welke gevolgen heeft roken voor je mondgezondheid?

  • Tandvleesontsteking. Nicotine vermindert de aanmaak van speeksel. De afweermechanismen van je speeksel houden het gebit en het tandvlees gezond en bestrijden de bacteriën die mondinfecties en zweertjes kunnen veroorzaken. Wanneer je minder speeksel hebt, wordt het moeilijker om je mond te neutraliseren. Dit alles geeft een verhoogd risico op tandvleesontsteking.
  • Verkleuring van het gebit. Roken veroorzaakt aanslag op je tanden, kiezen en tong. Een witte glimlach is daarmee vaak verleden tijd. Ook is de aanslag niet gemakkelijk weg te krijgen, dus voorkomen is beter dan genezen.
  • Slechte adem. Rokers proeven niet alleen minder, ze ruiken ook minder. De kans dat een roker merkt dat hij/zij een slechte adem adem heeft, is daardoor klein. Maar de oorzaak van een slechte adem ligt op een ander vlak. Roken zorgt voor een drogere mond. Door het gebrek aan speeksel zullen bacteriën niet of minder goed worden afgevoerd. De tong is door de ruwe structuur een verzamelplaats voor bacteriën. Deze bacteriën blijven zitten in de groeven van de tong en kunnen een belangrijke invloed hebben op je ademgeur.
  • Mondkanker. Mondkanker komt weinig voor. Toch is nicotinegebruik een van de meest voorkomende oorzaken van mondkanker. Rokers lopen meer risico op het ontstaan van afwijkingen aan weefsel in de mond dan niet-rokers.

Shop nu!

Heb je een vraag over stoppen met roken of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.