Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
sigaret zonder eigenaar

Passief roken

Passief roken kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Maar wat zijn de gevolgen precies van passief roken? En hoe kun je passief roken voorkomen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over passief roken. Lees verder!

Wat is passief roken?

Met passief roken wordt het inademen van tabaksrook bedoeld door niet-rokers. Dit gebeurt vooral als er in de directe omgeving gerookt wordt. De ingeademde rook kan zowel afkomstig zijn van de sigaret of sigaar zelf, als van de uitademingslucht van rokers. Als kinderen in een ruimte verblijven waar gerookt wordt, zullen zij ook rook binnen krijgen. Wanneer de ruimte klein is, er veel gerookt wordt en de ventilatie slecht is, krijgt een kind de meeste rook binnen. Eén op de drie kinderen onder de vier jaar blijkt regelmatig aan rook te worden blootgesteld. Voor kinderen onder de leeftijd van één jaar is dit zelfs meer dan de helft. Eén op de vijf ouders rookt tijdens het voeden van zuigelingen en tien procent rookt in de auto.

Let op: een ongeboren kind kan ook passief rook binnen krijgen tijdens de zwangerschap. Dit gebeurt niet alleen wanneer de moeder rookt, maar ook als zij zich veel in ruimtes bevindt waar gerookt wordt. Tijdens de zwangerschap rookt twintig procent van de vrouwen. Sommige kinderen hebben op het moment zelf geen zichtbare last van de rook, maar tonen later of bij onderzoek nadelige effecten. Kinderen kunnen hun leven lang de consequenties dragen van het meeroken, zonder dat zij zelf de keuze hebben gehad om wel of niet te gaan roken.

Waarom is passief roken schadelijk?

In rook zitten schadelijke stoffen zoals nicotine en koolstofmonoxide. Deze stoffen veroorzaken schade aan de organen van je kind. Ook onderdrukt rook de werking van het afweersysteem, dat belangrijk is bij het beschermen van je kind tegen infecties. Kleine kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van meeroken, omdat hun organen en vooral de luchtwegen nog volop in ontwikkeling zijn.

Wat zijn de schadelijke gevolgen van passief roken?

Passief roken door kinderen kan diverse schadelijke gevolgen hebben. De gevolgen kunnen worden ingedeeld in drie categorieën:

 • Acute effecten: acute effecten betekent dat de effecten kortdurend zijn. Deze effecten gaan meestal vanzelf over op het moment dat de blootstelling aan rook wordt beëindigd.
 • Late effecten: hiermee worden effecten bedoeld die vaak pas later zichtbaar worden en vaak blijvend zijn.
 • Associaties: dit houdt in dat er bepaalde verbanden bestaan tussen meeroken en gezondheid. De precieze mechanismen hierachter zijn nog niet helemaal duidelijk.

1. Kortdurende (acute) effecten

Soms is duidelijk te zien dat kinderen last hebben van de rook. Ze hebben traanoogjes of een snotterig neusje, ze zijn benauwd of gaan hoesten.

2. Late effecten

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken, hebben een lager geboortegewicht, kleinere schedelomtrek en vaak kleinere longen en luchtwegen. De kans op een miskraam en complicaties tijdens de bevalling is ook verhoogd. Bovendien bestaat er meer kans op infecties, zowel wat betreft luchtweginfecties als andere infecties. Bij één op de twee tot vijf kinderen die passief meeroken, komen acute of chronische middenoorontstekingen voor. Hierdoor kan het plaatsen van trommelvliesbuisjes nodig zijn.

Het passief roken heeft op verschillende manieren een slechte invloed op de ademhaling. Bij kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt, kan er kortademigheid en piepen ontstaan. Kinderen met astma die passief meeroken, hebben veel meer last van hun astma. Ze krijgen meer astma-aanvallen en deze astma-aanvallen zijn vaak ook heftiger. Daardoor hebben ze meer medicijnen nodig en moeten ze vaker in het ziekenhuis worden opgenomen. Passief roken is niet van invloed op het ontstaan van astma. Verder is de longfunctie van passief rokende kinderen is slechter en laat met name een verminderde luchtweg doorgankelijkheid zien.

3. Associaties

 • Roken verdubbelt de kans dat een kind komt te overlijden als gevolg van wiegendood, zowel bij passief roken tijdens als ná de zwangerschap. De belangrijkste reden hiervoor lijkt een verstoorde ademhalingsregulatie en longontwikkeling te zijn.
 • Er zijn aanwijzingen dat kinderen die op jonge leeftijd aan rook zijn blootgesteld, een grotere kans hebben op COPD en emfyseem. COPD is een aandoening van de luchtwegen, waarbij de longen minder goed werken. Emfyseem is een aandoening van de luchtwegen, waarbij men last kan hebben van kortademigheid. Dit zijn longaandoeningen die op volwassen leeftijd worden gezien.
 • Recent werd bij passief rokende kinderen ook een drie keer zo grote kans op longkanker beschreven.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Het is belangrijk om je kinderen het goede voorbeeld te geven door zelf niet te roken. Roken heeft ook veel schadelijke gevolgen voor je eigen gezondheid. Eén op de vijf jongeren in Nederland blijkt dagelijks te roken, één op de vier jongeren regelmatig en één op de twee jongeren heeft wel eens gerookt. Jongeren waarvan de ouders roken, gaan vaker roken dan jongeren van niet-rokende ouders.

Voor jezelf

Wanneer jij of je partner willen stoppen met roken, kun je dit volgens verschillende methodes doen. Wanneer je problemen hebt bij het stoppen met roken, kun je een afspraak maken met je huisartspraktijk. Je kunt vervolgens met je huisarts bespreken welke mogelijkheden er zijn om te stoppen met roken en welke mogelijkheid voor jou geschikt is.

Voor je kind

Wanneer je kind problemen heeft gekregen als gevolg van het roken, is vaak een behandeling door de huisarts of kinderarts nodig. Je huisarts zal je er waarschijnlijk ook op wijzen dat je zelf moet stoppen met roken. De huisarts kan je ook meer vertellen over hoe je kunt voorkomen dat je kind op een ander manier te veel rook binnenkrijgt.

Wat kun je er zelf aan doen?

Wanneer je kind problemen heeft gekregen als gevolg van het roken, kun je hier zelf vaak weinig aan doen. Eenmaal ontstane beschadigingen zijn helaas vaak niet terug te draaien. Wel kan verdere schade worden voorkomen, door te voorkomen dat je kind nog langer met rook in aanraking komt. Het is dus heel belangrijk om te voorkomen dat je kind rook binnen krijgt en daar de gevolgen van ondervindt. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

Tip 1: zorg ervoor dat er in huis niet meer wordt gerookt

Zorg dat niemand meer rookt in huis. Als je rookt, is het natuurlijk het beste om helemaal te stoppen met roken. Stoppen met roken is niet eenvoudig, maar zeker mogelijk. Wanneer het je niet lukt om te stoppen, is de beste optie om buiten te roken. Rook blijft in huis hangen, dus het is altijd beter om niet in huis te roken.

Vraag bezoek niet in huis te roken, maar naar buiten te gaan of het roken uit te stellen tot na het bezoek.

Tip 2: zorg ervoor dat je kind niet in rokerige ruimtes komt

 • Neem je kind niet mee naar rokerige ruimtes
 • Laat je kind niet bij iemand in de auto zitten die rookt
 • Vraag of je kind in een rookvrije kamer of buiten kan spelen wanneer je op bezoek gaat bij mensen die roken.

Ook als je zelf niet rookt, kan het best moeilijk zijn om aan familie of ander bezoek te vragen om niet te roken in je huis. Hieronder staat een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

 • Informeer je familie en bezoek over de rookregels in je huis
 • Wees consequent en leg het belang van het niet-roken uit
 • Zorg dat je geen asbakken in huis hebt, dit is ook een duidelijk signaal voor mensen dat er van hen verwacht wordt om niet te roken
 • Plak een sticker op de deur die aangeeft dat je niet wilt dat er in je huis wordt gerookt.
 • Zoek een oppas die zelf niet rookt, of weet dat roken niet kan in nabijheid van kinderen.
Bekijk hier ons assortiment aan hulpmiddelen om te stoppen met roken >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.