Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
zakje zonnebloempitten

Eten om beter te slapen

Slaapproblemen kunnen je behoorlijk opbreken. Goed slapen is erg belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Wij hebben zeven voedingsmiddelen voor je op een rij gezet die je kunnen helpen beter te slapen!

1. Zure kersen (krieken)

Zure kersen zijn een natuurlijke bron van het slaaphormoon melatonine. Dat maak je zelf aan, maar je kunt het dus ook via je voeding binnenkrijgen.

2. Noten en zaden

In een aantal soorten rauwe, ongezouten noten en zaden zit magnesium. Dit mineraal helpt je spieren om te ontspannen. Als je magnesiumgehalte te laag is, kan het zijn dat je moeilijker in slaap valt. Een handje noten voor het slapengaan is dus, behalve lekker, mogelijk ook goed voor je slaap.

Magnesiumrijke noten en zaden zijn: amandelen, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en walnoten.

3. Valeriaan

Valeriaan is een kruidachtige plant die een rustgevende en ontspannende werking kan hebben.

4. Vis

Zalm is rijk aan vitamine B6. Het lichaam heeft deze vitamine nodig om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Daarnaast bevat zalm, net als garnalen, heilbot en kabeljauw, het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is samen met vitamine B6 betrokken bij het aanmaken van serotonine (het gelukshormoon) en melatonine. Beide hormonen helpen je met slapen.

5. Donkere bladgroentes

Donkere bladgroente, zoals spinazie, boerenkool, andijvie en paksoi, bevatten magnesium. Zoals eerder al gezegd, draagt magnesium bij aan ontspannen spieren.

6. Bananen

Ook bananen zijn rijk aan magnesium, maar ook aan kalium. Beide mineralen kunnen onrustige gevoelens verminderen en je helpen om te ontspannen. Daarnaast bevatten bananen tryptofaan, een aminozuur dat betrokken is bij de aanmaak van melatonine.

7. Eieren

Heb je zin in een late snack? Kies dan voor een gekookt eitje in plaats van chips of snoep. De koolhydraten in chips en zoetigheid zorgen namelijk voor een piek in je bloedsuikerspiegel (een sugar rush). Daar word je juist heel energiek van. De eiwitten waar eieren rijk aan zijn, zorgen daar niet voor.

Let ook op de rest van je levensstijl

Bovenstaande voedingsmiddelen zijn natuurlijk geen wondermiddeltjes. Het is belangrijk om in het algemeen er een gezonde levensstijl op na te houden, met een gevarieerd eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging.

Lees meer tips om goed te slapen in ons artikel over slaap.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.