vrouw kijkt in beslagen spiegel

Aften

Heb je last van een klein, grijswit plekje op de binnenkant van je wang, op je tong, op je lip of in je keel? Dat is een aft. Aften kunnen behoorlijk pijn doen. Wat is de oorzaak van aften? Hoe kun je ze behandelen? En wat kun je doen om aften te voorkomen? Je leest het hier.

Wat zijn aften?

Aften zijn ongevaarlijke, maar vervelende plekjes in de mond. Ze zijn grijswit van kleur met een rode rand of plek eromheen. Meestal zijn aften pijnlijk, vooral als je er vaak met je tanden of tong langs gaat. Eten, drinken of praten kan de pijn van een aft ook verergeren.

Wat is de oorzaak van aften?

De precieze oorzaak van aften is niet bekend. Er wordt gedacht dat aften gemakkelijker ontstaan door:

 • Wondjes. Een wondje kan ontstaan door iets scherps, zoals een haakje van een beugel, een hoekje van een nieuwe prothese of als je zelf op je wang of tong bijt. Zo’n wondje kan een trigger zijn voor het ontstaan van een aft.
 • Stress. Langdurige stress maakt je vatbaarder voor infecties. Dit kan ook leiden tot aften in je mond.
 • Hormonale schommelingen. Sommige vrouwen lijken meer last te hebben van aften rond hun menstruatie of tijdens de overgang. Vrouwen die gebruikmaken van de pil hebben er soms minder last van. Ook lijken aften minder vaak voor te komen tijdens de zwangerschap.
 • Een tekort aan vitamines en mineralen. In zeldzame gevallen ontstaan aften door een tekort aan ijzer, vitamine B12, vitamine C of foliumzuur.
 • Erfelijke aanleg. Vaak hebben meerdere mensen binnen een familie vaker last van aften.
 • Ontsteking van het mondslijmvlies. Dit kan veroorzaakt worden bepaalde aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, en door medische behandelingen, zoals chemotherapie.

Zijn aften besmettelijk?

Nee, aften zijn niet besmettelijk. Je kunt ze dus niet aan een ander overdragen of van iemand anders krijgen.

Hoe kun je aften behandelen?

De behandelingen van aften zijn vaak gebaseerd op gebruikservaring: er is geen wetenschappelijk bewijs. Daarom is het een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt. Wij geven je wat tips:

 • Spoel een paar keer per dag met sterke kamillethee-oplossing, een aftreksel van calendula, bessensap of zout opgelost in water.
 • Spoel je mond met speciale mondspoeling met chloorhexidine of waterstofperoxide. Deze verminderen het aantal bacteriën in de mond. Let op: het gebruik van deze middelen kan bijwerkingen hebben, zoals verkleuring van je tanden, een droge mond en aantasting van je smaakvermogen.
 • Gebruik een mondgel met lidocaïne om de pijn te verlichten.
 • Breng één druppel etherische tea tree olie op de aft aan.

Shop nu!

Medisch hulpmiddel, gel
€ 11,49
gel
€ 11,49
drankje
€ 9,59
gel
€ 11,79
Geneesmiddel, drankje
€ 10,19
Medisch hulpmiddel, olie
€ 8,45
€ 9,75

Hoe helpt chloorhexidine bij aften?

Chloorhexidine doodt bacteriën, waaronder bacteriën die je in de mondholte terugvindt. Deze bacteriën kunnen tandbederf en ontstekingen veroorzaken. Chloorhexidine werkt dat proces tegen. Daarnaast kan chloorhexidine helpen infecties van wondjes in de mond te voorkomen. 

Let bij het gebruik van chloorhexidine wel op! Deze middelen kunnen bijwerkingen hebben zoals verkleuring van je tanden, verkleuring van je tong, een droge mond en smaakverlies. Door deze bijwerkingen is in veel producten het gehalte chloorhexidine verlaagd. Dat is goed om dit soort bijwerkingen tegen te gaan, maar werkt ook de werking van het product zelf tegen. Wil je dat chloorhexidine goed werkt zonder bijwerkingen? Informeer dan over de juiste dosering bij je mondhygiëniste, tandarts of huisarts.

Hoe kun je aften voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dit kun je doen om aften te voorkomen:

 • Zorg goed voor jezelf en je lichaam: eet gezond en gevarieerd, slaap elke nacht zo’n zeven à acht uur per nacht en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
 • Vermijd voedingsmiddelen waar je gevoelig voor bent. Bij sommige mensen lokken specifieke voedingsmiddelen aften uit. Veelgenoemde producten zijn noten, chocolade, kiwi's, aardbeien, ananas, tomaten, groene paprika's, bepaalde kruiden en gruyère.
 • Blijf van aften af om erger te voorkomen. Maak je het blaasje stuk, dan kunnen er meer aften in je mond ontstaan.
 • Zorg dat je voldoende vitamine Cvitamine B12, foliumzuur en ijzer via je voeding binnenkrijgt.
 • Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets daarom twee keer per dag je tanden, flos tussen je tanden en ga elk half jaar naar de tandarts voor controle.
 • Poets met een tandpasta met enzymen.
 • Stop met roken. Wil je stoppen met roken? In ons artikel over stoppen met roken lees je hoe je dat aanpakt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Aften zijn meestal onschuldig en gaan vaak vanzelf weer weg. Bel je huisarts als de aft na twee weken nog steeds niet weg is of als je koorts hebt en je ziek voelt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.