Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw close up gezicht donker haar

Mondslijmvlies- ontsteking

Is de binnenkant van je mond rood, droog en pijnlijk? Dan heb je misschien te maken met een mondslijmvliesontsteking. Wil je weten hoe je een mondslijmvliesontsteking kunt behandelen en voorkomen? Wij vertellen het je!

Wat is een mondslijmvliesontsteking?

De binnenkant van de mondholte is bekleed met slijmvlies. Als het gehele mondslijmvlies (en je lippen) zijn ontstoken, dan heb je te maken met een mondslijmvliesontsteking, ook wel stomatitis genoemd. Een mondslijmvliesontsteking gaat vaak gepaard met heftige pijn en een algemeen gevoel van ziek zijn. Als de ontsteking langer dan tien dagen aanhoudt of erg pijnlijk is, dan is het verstandig een arts te raadplegen.

Wat zijn de oorzaken van een mondslijmvliesontsteking?

Een mondslijmvliesontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten een aantal oorzaken voor je op een rij:

 • Bacteriën en schimmels kunnen zich in de mond gaan nestelen. Een veel voorkomende schimmel in de mondholte is candida. Wanneer je weerstand verzwakt is, kan de candida gaan woekeren met een mondslijmvliesontsteking als gevolg.
 • Chronische aandoeningen kunnen de weerstand aantasten, waardoor ook je mondholte gevoeliger wordt voor infecties. Voorbeelden hiervan zijn darmaandoeningen, zoals coeliakie en de ziekte van Crohn.
 • Bepaalde geneesmiddelen, zoals cytostatica (antibiotica), zorgen voor een remming van de celgroei in het lichaam. De normale bacterieflora in de mondholte kan hierdoor verstoord raken. Dit kan een ontstekingsreactie van het mondslijmvlies veroorzaken.
 • Door een bestralingsbehandeling van het hoofd-halsgebied kan er een tijdelijke beschadiging van het slijmvlies van de mond- en keelholte optreden.
 • Als je een lange tijd niet hebt kunnen kauwen, dan zorgt dit voor een verminderde aanmaak van speeksel. Dit maakt de mondholte gevoelig voor infecties. Het kauwen van kauwgom kan helpen om ontstekingen te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een mondslijmvliesontsteking?

Klachten en symptomen die voorkomen bij mondslijmvliesontsteking zijn:

 • Pijn in de mond, aan de tong of aan het tandvlees
 • Een droge mond
 • Roodgekleurd slijmvlies
 • Bloedingen in de mondholte
 • Aften met een rode rand aan de binnenkant van de wang of lippen
 • Blaasjes en kloofjes
 • Gevoelig en gezwollen tandvlees

Hoe kun je zelf een mondslijmvliesontsteking behandelen?

Vaak zal een mondslijmvliesontsteking vanzelf genezen. Om je mondslijmvlies zo snel mogelijk te herstellen, is het is belangrijk om schadelijke bacteriën uit je mond te houden. Dit doe je door te spoelen met zout water of mondwater. Ook kamillethee kan verzachtend werken en de genezing van een ontsteking bevorderen.

Hoe kun je een mondslijmvliesontsteking voorkomen?

Een goede mondverzorging is erg belangrijk. Zo voorkom je namelijk dat bacteriën zich vermeerderen in de mondholte. Wij geven je een aantal tips voor een goede mondverzorging:

 • Poets je tanden minimaal twee keer per dag.
 • Maak de ruimtes tussen je tanden elke dag schoon te maken met ragers, tandenstokers en flosdraad. Ga om het half jaar naar de tandarts of mondhygiënist.
 • Heb je een volledig of gedeeltelijk kunstgebit? Reinig die dan regelmatig op je juiste manier.
 • Leef gezond. Voldoende slaap, genoeg beweging en gezond eten zijn erg belangrijk. Zo houd je je weerstand op peil, waardoor je de kans op mondinfecties verkleint.
 • Rook je? Stop hier dan zo snel mogelijk mee. Roken maakt je mondholte namelijk extra kwetsbaar voor infecties en ontstekingen. Tips nodig? Lees dan ons artikel over stoppen met roken.

Shop nu onze favoriete producten

Bekijk hier ons gehele assortiment aan mondhygiëne producten >

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je klachten langer dan tien dagen aanhouden of als je veel pijn hebt, dan is het verstandig om naar de tandarts of huisarts te gaan. Je tandarts of huisarts kan dan antibiotica of een antischimmelmiddel voorschrijven om de mondslijmvliesontsteking te behandelen. Ook ontstekingsremmende medicatie kan in sommige gevallen helpen om de klachten te verminderen. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.