
Nekpijn
Last van je nek? Nekpijn is een vervelende klacht en komt erg vaak voor. Meestal als gevolg van sporten en bewegen, maar toch is het niet altijd duidelijk waar het precies vandaan komt. Nekpijn hoeft niet ernstig te zijn en verdwijnt ook vaak weer na een paar weken. Toch voorkom natuurlijk je liever nekklachten. Hoe kun je nekpijn het best voorkomen? En wat kun je zelf doen voor een goed herstel? Lees snel verder.
Wat is nekpijn?
Nekpijn is na schouder- en rugklachten de meest voorkomende lichamelijke klacht bij Nederlanders. Nekpijn gaat samen met stijfheid en het minder goed kunnen bewegen van je nek. Het is niet altijd even duidelijk waar nekpijn vandaan komt. Het kan komen door een verkeerde beweging, houding of door overbelasting.
Bij jongeren komt overbelasting van de spieren het meeste voor. Bij ouderen is de oorzaak vaak een gevolg van slijtage door ouderdom. Meestal verdwijnen nekklachten weer na een paar weken. Heel soms kan de pijn langer aanhouden door ernstige klachten zoals een hersenvliesontsteking, nekhernia, whiplash of artrose.
Oorzaken van nekklachten
Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder beschrijven we er een aantal:
- Spieren die verrekt of overbelast zijn: dit kan komen door verkeerde bewegingen en technieken bij training, maar ook door verkeerd gebruik van trainingsmateriaal. Het is belangrijk dat je weet hoe de oefening gedaan moet worden voordat je eraan begint. Vooral bij krachttraining is dit belangrijk. Leer de oefening eerst kennen met lichte gewichten. Vraag desnoods om advies bij een trainer.
- Whiplash (Engels voor zweepslag): vaak het gevolg van een auto-ongeluk. Bijvoorbeeld als iemand achterop je auto botst en jij weer tegen de auto voor jou knalt. Je hoofd wordt met kracht naar achteren en voren geslingerd. Bij een whiplash worden vaak ook de volgende klachten genoemd: concentratieproblemen, oog- en oorklachten, duizeligheid en bewegingsangst.
- Hersenvliesontsteking: ontstaat door een bacterie die via een oorontsteking bij de hersenvliezen kan komen. Deze ontsteking kan nekkramp en nekpijn veroorzaken. Je hoofd wordt als het ware naar achteren getrokken. Het hoofd naar voren buigen geeft veel pijn. Daarnaast kan iemand met hersenvliesontsteking ook andere klachten hebben, zoals hoofdpijn, koorts en sufheid.
- Artrose: komt vooral voor bij ouderen. De gewrichten tussen de wervels verslijten en veranderen. Dit kan chronische nekpijn veroorzaken.
- Nekhernia: drukt een kraakbeenschijf die tussen de nekwervels zit tegen een zenuw. Nekpijn is daarbij vaak niet de ergste pijn. De pijn is voornamelijk voelbaar aan een arm. Dit merk je door tintelingen of minder kracht aan je arm.
Soms is de oorzaak van nekpijn goed te achterhalen en gaan de klachten na verloop van tijd weer vanzelf over. Blijven de klachten lang aanhouden en wordt je bezorgd? Neem dan contact op met de huisarts. Die kan eventueel een MRI-scan aanraden.
Symptomen van nekklachten
Kun je de pijn nog niet helemaal plaatsen? De meeste mensen hebben bij nekklachten last van een stijf en zeurend gevoel dat plotseling is ontstaan. Bezoek een arts als één van de onderstaande gevallen op jou van toepassing is:
- Als je niet meer met je kin je borst kunt aanraken
- Als de nekpijn zich doortrekt naar je armen of schouders
- Als de klachten zijn ontstaan na een val of een ander ongeluk
- Als de klachten na acht weken nog niet over zijn
- Als je dubbel ziet, moeite hebt met praten of je duizelig voelt
Herstellen van nekpijn
Nekpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Door in beweging te blijven en je sport techniek en houding te veranderen kun je al in enkele weken herstellen. Heb je na acht weken nog steeds last? Breng dan een bezoek aan een arts. Een lichamelijk onderzoek is dan vaak nodig. Daarnaast kan een fysiotherapeut je handige tips geven of helpen bij bepaalde oefeningen.
Onderneem ook zelf stappen voor een goed herstel. Probeer bijvoorbeeld in beweging te blijven door elke dag een uurtje te wandelen. Enkele andere voorbeelden zijn:
Zit je veel? Zorg voor een goede inrichting van je werkplek. Stel je stoel en bureau goed af zodat je daar geen klachten van krijgt. Vergeet niet om regelmatig een ommetje te maken.
Zorg dat je juiste technieken en materialen gebruikt tijdens het sporten. Door het onjuist gebruik van een oefening of beweging kun je ernstige lichamelijke klachten krijgen. Dat beperkt zich meestal niet alleen tot de nek. Raadpleeg in dat geval te allen tijde een trainer die advies geeft over hoe je bepaalde apparatuur gebruikt.
Het kan helpen om je nek in beweging te houden. Versterk je nekspieren en houding door krachtoefeningen. Daardoor verbeter je ook je conditie. Een fysiotherapeut kan helpen bij de oefeningen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.
Artikel opslaan