Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Oorzaken van chronische rugklachten

Oorzaken van chronische rugklachten

Rugklachten komen helaas vaak voor. Zo'n 80% van de Nederlandse bevolking heeft er wel eens mee te maken gehad. Ongeveer de helft van deze groep heeft last van chronische rugklachten. Dit kan natuurlijk bijzonder vervelend zijn, maar hoeft niet te betekeken dat er iets ernstigs aan de hand is. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de oorzaken van deze klachten? Je leest het hier.

Wat zijn chronische rugklachten?

Rugklachten kunnen in intensiteit en duur sterk wisselen. Afhankelijk van de intensiteit en duur kunnen we de volgende indeling maken: 

  • Chronische rugklachten: rugklachten die langer dan drie maanden onafgebroken aanwezig zijn
  • Telkens terugkerende of intermitterende rugklachten. Dit zijn rugklachten die tijdens een bepaalde periode aanwezig zijn, dan helemaal verdwijnen en later weer terugkeren. Bij een aantal mensen gaat deze vorm over in chronische rugklachten. De klachtenvrije perioden worden steeds korter en uiteindelijk bestaan er onafgebroken klachten.

Wat zijn de oorzaken van chronische rugklachten?

Van de mensen met rugklachten wordt bij minder dan 5% een duidelijke lichamelijke ziekte of afwijking gevonden zoals bijvoorbeeld een hernia of botontkalking. Bij het overgrote deel worden geen afwijkingen gevonden. Artsen spreken dan van 'aspecifieke rugklachten'. Maar waarom hou je deze klachten? Hoewel er geen ziekte of lichamelijke afwijking is, betekent dit zeker niet dat de klachten zijn ingebeeld. Mensen met chronische klachten stellen zich niet aan. Psychologische factoren kunnen een rol spelen, maar lichamelijke processen zorgen ervoor dat de klachten chronisch worden. Het is belangrijk om onderscheid te maken in:

Lichamelijke ziekten en afwijkingen: bijvoorbeeld een hernia of een fractuur
Lichamelijke processen: bijvoorbeeld houding, conditie en hoe iemand zijn spieren gebruikt.

Lichamelijke processen en gedrag gaan hand in hand. De laatste jaren is men steeds beter gaan begrijpen hoe gedrag en lichamelijke processen samenhangen en ervoor kunnen zorgen dat acute rugpijn chronisch wordt.

Bekijk hier ons assortiment aan producten voor vermoeide spieren >

Processen bij het chronisch worden van rugpijn

De processen die een rol spelen bij het chronisch worden van acute rugpijn zijn:

  • overmatige spieractiviteit
  • bewegingsangst

Dit zijn 'reversibele' processen zijn. Dat wil zeggen dat ze omkeerbaar zijn. Chronische rugpijn hoeft dus niet te betekenen dat de pijn nooit meer weggaat. Zolang overmatige spieractiviteit en bewegingsangst blijven bestaan, blijft de rugpijn ook bestaan. Deze processen hebben de eigenschap zichzelf te versterken. Bewegingsangst leidt tot afname van activiteiten, waardoor ergernis kan ontstaan en dus stress. Hierdoor neemt de rugpijn toe. Als dit patroon wordt doorbroken, zal de situatie verbeteren.

Samenvatting chronische rugklachten

De oorzaak van het chronisch worden van lage rugklachten heeft vooral te maken met de manier waarop iemand met zijn klachten omgaat. Onbewuste processen die het gedrag beïnvloeden spelen hierbij een rol. Onjuiste ideeën over de oorzaken en achtergronden van de klachten hebben een negatieve invloed. Een voorbeeld: je hebt een rugblessure, doordat je je aan iets heeft vertild. Het gaat hier dus om een lichamelijke overbelasting. Je bent erg geschrokken en je wordt steeds minder actief, omdat je bang bent dat het er weer opnieuw inschiet. Geleidelijk aan je je leven inrichten op het vermijden van de rugpijn, waardoor je de klachten in stand houdt, zonder dat je dat wilt. De klachten zijn nu chronisch geworden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.