Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
vrouw in kleermakerszit stretcht haar nek

Acute rugpijn

Wakker geworden met een pijnlijke rug? Kun je je nek niet meer draaien, omdat hij zo stijf is? Dat kan best even schrikken zijn. Geen zorgen: acute rugklachten zijn bijna nooit ernstig. In dit artikel lees je alles over acute rugpijn!

Wat is acute rugpijn?

We spreken van acute rugpijn als de rugklachten minder dan zes weken duren. ‘Acuut’ betekent dus niet dat de pijn opeens ontstaat. Onder acute rugklachten vallen bijvoorbeeld spit, een hernia of een rugblessure. Je kunt last hebben van je rug tijdens het bewegen of draaien, of juist in rust. Ook kan de pijn uitstralen naar je benen.

Wat zijn de oorzaken van acute rugklachten?

Rugklachten ontstaan meestal door overbelasting van de rugspieren. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je (te veel) sport, zware spullen tilt of veel stress ervaart. Je rugspieren raken sneller overbelast als je buik- en rugspieren in een minder goede conditie verkeren. Ook overgewicht vergroot de kans op acute rugklachten.

Bij 95% van de mensen met acute rugpijn is een vorm van overbelasting de oorzaak. Bij de overige 5% wordt er een lichamelijke oorzaak vastgesteld, zoals een hernia of botontkalking.

Veelgenoemde oorzaken van acute rugklachten die niet kloppen

Als je erg ongerust bent over je rugpijn, kun je onbedoeld de ‘stress-spierreactie’ versterken. Dan reageren je spieren op emotionele belasting. En daar krijg je alleen maar meer rugpijn van! Het is dus belangrijk om te weten dat acute rugklachten meestal niet ernstig zijn en vanzelf overgaan. De volgende, veelgenoemde oorzaken maken je misschien bang zonder dat dat nodig is:

  • Slijtage: tijdens het proces van ouder worden, kan de rug stijver worden en kan de romp zelfs iets korter worden, omdat wervels en tussenwervelschijven iets korter worden. Dit is niet een geval van ongewenste ‘slijtage’, maar een natuurlijk proces in het menselijk lichaam.
  • Vastzittende wervels: wervels zitten niet los of vast. Ze worden op hun plek gehouden door spieren en pezen. Het gevoel van ‘vastzittende wervels’ wordt veroorzaakt door verkrampte spieren. Bij veel mensen wordt rugpijn verminderd door de rug te laten ‘kraken’ bij een chiropractor. De chiropractor manipuleert niet de wervels, maar de verkrampte spieren, zodat ze ontspannen.
  • Instabiele rug: rugwervels bewegen ten opzichte van elkaar via kleine gewrichtjes. Hier zitten gewrichtsbanden omheen, net als rond je enkels of schouders. Door slappe enkelbanden kun je vaker dan gewoonlijk door je enkel gaan. Maar in je rug zijn slappe gewrichtsbanden niet een directe oorzaak van pijn (bij een normale spierconditie).
  • Verschil in beenlengte: als je benen verschillen in lengte, staat je bekken een beetje scheef. Je wervelkolom en rugspieren zorgen ervoor dat je niet je evenwicht verliest. Pas als er sprake is van een lengteverschil van meer dan twee centimeter, kan het rugklachten veroorzaken.

Gaat acute rugpijn vanzelf over?

Ja. Bij 90% van de mensen met acute rugklachten zijn deze na twee tot zes weken over.

Wat moet je doen als je acute rugklachten hebt?

Het belangrijkste om te doen als je acute rugpijn hebt, is om te blijven bewegen (binnen je pijngrens natuurlijk). Daardoor raken je spieren niet verzwakt. Je kunt een pijnstiller, zoals paracetamol, slikken als het bewegen veel pijn doet. Het is namelijk beter om met een pijnstiller op toch te bewegen, dan om stil te gaan liggen.

Pas op met massages als je spit hebt. Bij spit 'schiet' de pijn opeens in je rug. Hoewel massages tegen de pijn kunnen helpen, kan de spierontspanning ervoor zorgen dat de spit er meteen weer inschiet. De verkrampte spieren hebben namelijk een functie: je rug stabiel houden.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Acute rugpijn is meestal ongevaarlijk en gaat binnen zes weken vanzelf weer over. Zijn de klachten na zes weken niet over of worden ze steeds erger? Neem dan contact op met je huisarts of fysiotherapeut.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.