Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu

Uitgelicht product

€ 13.99
olie
Spaar 5 Air Miles

Zwangerschapsjeuk: alles wat je moet weten

Zwangerschap is een speciale en bijzondere tijd. Er gebeurt tijdens de zwangerschap veel met het lichaam en daar komen soms ook wat minder leuke dingen bij kijken, zoals zwangerschapsjeuk. Zwangerschapsjeuk kan behoorlijk vervelend zijn en het roept veel vragen op. Want wat is zwangerschapsjeuk precies? Kan het gevaarlijk zijn voor jou en je baby? En wat kan je eraan doen? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over zwangerschapsjeuk. Van de oorzaken tot tips om de jeuk te verlichten, zodat jij je weer kan focussen op de mooie momenten van je zwangerschap!


Zwangere vrouw die last heeft van zwangerschapsjeuk.

Wat is zwangerschapsjeuk?

Zwangerschapsjeuk komt veel voor tijdens het 2e of 3e trimester van de zwangerschap. Er ontstaat jeuk op verschillende delen van het lichaam, zoals de buik, borsten, armen en benen. Soms kan zwangerschapsjeuk zelfs voorkomen op het hele lichaam. De jeuk kan variëren van lichte jeuk tot extreme jeuk, wat natuurlijk ontzettend vervelend kan zijn, al helemaal tijdens je zwangerschap!

Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk?

Zwangerschapsjeuk ontstaat door een combinatie van factoren die samenhangen met de zwangerschap. Hormonale schommelingen spelen een belangrijke rol, waarbij vooral een toename in oestrogeen vaak de veroorzaker is van die vervelende jeuk. Door de groei van de baby rekt je huid uit en zo kan de huid droger en gevoeliger worden. Hierdoor kan er jeuk ontstaan.

In zeldzame gevallen kan zwangerschapsjeuk een teken zijn van een onderliggende leveraandoening, zoals intrahepatische cholestase van de zwangerschap (ICP) of een andere zeldzame aandoening. Hier vertellen we verder in dit artikel meer over.

Verschillende vormen van zwangerschapsjeuk herkennen

Zwangerschapsjeuk bestaat uit verschillende vormen. Het is hierbij belangrijk om de verschillen goed te herkennen, omdat je bij sommige vormen medische hulp nodig hebt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten zwangerschapsjeuk en de symptomen.

Zwangerschapseczeem

Zwangerschapseczeem wordt gekenmerkt als atopisch eczeem wat tijdens de zwangerschap kan verergeren. Deze vorm van zwangerschapsjeuk komt vaak voor bij vrouwen die aanleg hebben voor eczeem.

De symptomen van zwangerschapseczeem bestaan uit rode jeukende vlekken of bultjes en een droge huid. Voorkeursplekken van de eczeem zijn: de binnenkant van de ellebogen, knieholtes, nek en polsen.

Zwangerschapseczeem kan tot uiting komen bij alle trimesters.

Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy (PUPPP)

PUPPP is naast eczeem de meest voorkomende vorm van zwangerschapsjeuk. Deze vorm van zwangerschapsjeuk ontstaat door het uitrekken van de huid en is ongevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn door de intense jeuk.

De symptomen van PUPPP bestaan uit rode, jeukende bultjes en vlekken, meestal op de buik en soms verspreid naar dijen en armen.

PUPPP komt in de meeste gevallen tot uiting rond het 3e trimester.

Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy (ICP)

ICP, ook wel zwangerschapscholestase genoemd, is een zeldzame leveraandoening waarbij hevige jeuk ontstaat. De jeuk wordt veroorzaakt door een verminderde galstroom in de lever, waardoor galzure zouten in de bloedbaan terechtkomen.

De symptomen van ICP bestaan uit intense jeuk zonder uitslag, vooral op handpalmen en voetzolen. Bij deze vorm van zwangerschapsjeuk is medische zorg belangrijk

ICP komt in de meeste gevallen tot uiting rond het 3e trimester.

Prurigo of Pregnancy (PP)

Prurigo is een onschuldige vorm van zwangerschapsjeuk. De jeuk kan wel als erg vervelend ervaren worden.

De symptomen van PP bestaan uit kleine, jeukende bultjes die vaak voorkomen op de armen, benen en romp. Ze lijken op kleine insectenbeten en kunnen maanden aanhouden en soms zelfs na de bevalling nog zichtbaar zijn.

PP kan tot uiting komen bij alle trimesters.

Pruritic Folliculitis of Pregnancy (PFP)

PFP is een zeldzame en ongevaarlijke vorm van zwangerschapsjeuk en verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling.

De symptomen van PFP bestaan uit jeukende, acne-achtige puistjes rond de haarzakjes, voornamelijk op de borst, rug en ledematen.

PEP komt in de meeste gevallen tot uiting rond het 2e en 3e trimester.

Herpes Gestationis (HG)

HG is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij blaarvormige uitslag ontstaat, meestal rond de navel en zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam.

De symptomen van HG bestaan uit blaren in combinatie met intense jeuk. Bij deze vorm van zwangerschapsjeuk is medische zorg belangrijk.

HG komt in de meeste gevallen tot uiting rond het 2e en 3e trimester.

Impetigo Herpetiformis (IH)

IH is een zeldzame vorm van psoriasis tijdens de zwangerschap.

De symptomen van IH bestaan uit rode, schilferende vlekken en puisten, vaak in lichaamsplooien zoals de liezen, oksels en dijen. Deze vorm van zwangerschapsjeuk gaat gepaard met koorts en een algeheel gevoel van ziek zijn. Bij deze vorm van zwangerschapsjeuk is medische zorg belangrijk.

IH komt in de meeste gevallen tot uiting rond het 3e trimester

Deze verschillende vormen van zwangerschapsjeuk hebben elk hun eigen oorzaak en behandeling. Het is belangrijk om de symptomen goed te herkennen en bij twijfel altijd een arts te raadplegen.

Is zwangerschapsjeuk gevaarlijk?

De meeste vormen van zwangerschapsjeuk zijn vervelend, maar onschuldig. In zeldzame gevallen kan zwangerschapsjeuk gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Denk aan de eerder genoemde vormen van zwangerschapsjeuk: ICP, HG en IH. Heb je last van hevige, aanhoudende jeuk, koorts of een algeheel gevoel van ziek zijn tijdens de zwangerschap? Raadpleeg dan direct een arts.

Zwangerschapsjeuk behandeling

De grote vraag: wat kan je nu doen tegen zwangerschapsjeuk? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

  • Probeer niet te krabben: hoe moeilijk het soms ook is, krabben kan de jeuk verergeren en de huid meer beschadigen. Als je jeuk op één plek hebt, probeer dan een verband aan te brengen om te voorkomen dat je er gemakkelijk bij kan.
  • Hou je huid gehydrateerd: gebruik hydraterende crèmes of lotions om de huid gehydrateerd te houden en uitdroging te voorkomen. Gebruik geen geparfumeerde verzorgingsproducten. Parfums en andere geurstoffen kunnen je gevoelige huid namelijk extra irriteren.
  • Neem een lauw bad met havermout: een bad met colloïdale havermout kan kalmerend werken en jeuk verminderen. Voor de één werkt het beter dan de ander, maar volgens ons zeker het proberen waard!
  • Gebruik mentholgel: mentholgel kan een verlichtend effect geven en de jeuk tijdelijk verminderen.
  • Douche niet te vaak: vaak douchen of baden kan de huid verder uitdrogen, wat de jeuk kan verergeren. Beperk de frequentie en gebruik lauw water. Gebruik daarnaast ook pH neutrale douchegel zonder toevoeging van parfum.
  • Draag katoenen kleding: kies voor ademende, katoenen kleding en beddengoed. Synthetische stoffen kunnen de huid afsluiten en irritatie verergeren.
  • Drink veel water: drink dagelijks ongeveer 2 liter water om afvalstoffen weg te spoelen en je huid goed gehydrateerd te houden.

Zwangerschapsjeuk na bevalling

In de meeste gevallen verdwijnt zwangerschapsjeuk na de bevalling vanzelf, zodra de hormoonspiegels weer normaliseren. Bij vrouwen die atopisch eczeem, PP of cholestase van de zwangerschap hebben gehad, kan de jeuk langer aanhouden of zelfs terugkeren. Het is belangrijk om na de bevalling te blijven monitoren of de klachten afnemen, en als de jeuk blijft of terugkomt, een arts te raadplegen. Meestal merk je dat de huid na de bevalling weer herstelt en de jeuk als sneeuw voor de zon verdwijnt!

Wist je dat je huid tijdens de zwangerschap door veel meer veranderingen heen gaat, benieuwd welke? Je leest het in ons artikel over huidveranderingen in de zwangerschap .

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.