Laxeermiddel kopen
Heb jij ook weleens last van obstipatie? Dan heb je moeilijke stoelgang: je moet weinig naar de wc en hebt harde ontlasting. Dat kan vervelende klachten geven, zoals een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Een laxeermiddel helpt je stoelgang weer op gang te komen.
Bij Etos vind je een ruim assortiment aan laxeermiddelen van diverse merken zoals Dulcolax, Iberolax en Etos. Je bestelt ze eenvoudig online en hebt ze snel in huis. Raadpleeg altijd eerst je huisarts voordat je laxeermiddelen gebruikt en lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Let op: het gebruik van laxeermiddelen kan diarree veroorzaken.
Wil je weten hoe je obstipatie in het vervolg kan voorkomen? Lees dan ons artikel over obstipatie. Of kom langs in een van onze winkels voor advies én informatie over al onze laxeermiddelen.
Hoe werkt een laxeermiddel?
Een laxeermiddel is een medicijn dat wordt gebruikt om verstopping van de darmen te verlichten. Het helpt je ontlasting in de darmen te verzachten, waardoor je weer gemakkelijker naar het toilet gaat.
Laxeermiddelen werken op verschillende manieren, afhankelijk van het type laxeermiddel dat je gebruikt. Sommige laxeermiddelen verhogen de vochtopname in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt. Andere stimuleren de darmbeweging om de ontlasting door het spijsverteringskanaal te duwen.
Welke verschillende soorten laxeermiddelen zijn er en welke past bij jou?
Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen verkrijgbaar. Deze zijn grotendeels onder te verdelen in:
- bulkvormers
- osmotische laxeermiddelen
- stimulerende laxeermiddelen
- lubricerende laxeermiddelen (ook wel glijmiddelen)
Wij vertellen je wat het verschil is!
1. Bulkvormers (waterbinders)
Bulkvormers zijn laxeermiddelen die vezels bevatten. De vezels nemen vocht op in de darmen, waardoor de ontlasting opzwelt en zachter wordt. Daardoor wordt de darmbeweging gestimuleerd en kan de ontlasting gemakkelijker door het spijsverteringskanaal bewegen. Bulkvormers worden ook wel waterbinders genoemd, omdat ze dankzij de vezels water aan de ontlasting toevoegen. Bulkvormers bevatten doorgaans vezels als psylliumzaad, methylcellulose of sterculia.
Doordat dit de stoelgang op natuurlijke wijze stimuleert, word je met dit laxeermiddel niet overvallen door plotselinge aandrang. Je stoelgang komt na 1 tot 3 dagen op gang.
Bulkvormende laxeermiddelen zijn doorgaans ook geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen. Maar let op: ga dit altijd zelf na door goed de verpakking en bijsluiter van jouw product te lezen.
2. Osmotische laxeermiddelen
Osmotische laxeermiddelen werken door water aan te trekken naar de darmen. Ze bevatten vaak stoffen zoals macrogol, lactulose, magnesiumhydroxide of polyethyleenglycol. Deze stoffen trekken water aan én houden het vast in de dikke darm. Ze maken daarmee je ontlasting zachter, waardoor deze makkelijker kan passeren.
Ben je op zoek naar een iets minder acuut laxeermiddel, waarmee je niet al na een aantal uren op de wc belandt? Dan is een osmotisch laxeermiddel iets voor jou. Met osmotische laxeermiddelen komt je stoelgang namelijk na 1 tot 2 dagen op gang.
3. Stimulerende laxeermiddelen
Stimulerende laxeermiddelen werken door de darmbeweging te stimuleren en de spieren in de darmwand te activeren. Deze laxeermiddelen bevatten vaak werkzame stoffen als bisacodyl, sennosiden of ricinusolie. Ze werken door de darmwand te prikkelen, wat de darmbeweging stimuleert. Daardoor zal de ontlasting sneller door de darmen bewegen en komt je stoelgang weer op gang.
Stimulerende laxeermiddelen werken snel: je stoelgang komt binnen 6 tot 12 uur weer op gang.
Let op: stimulerende laxeermiddelen mag je niet langer dan 3 dagen achter elkaar gebruiken.
4. Lubricerende laxeermiddelen (glijmiddelen)
Lubricerende laxeermiddelen, ook wel bekend als glijmiddelen of smeermiddelen, werken door een glad laagje aan de ontlasting toe te voegen. Hierdoor passeert de ontlasting gemakkelijker door je darmen. Lubricerende laxeermiddelen bevatten vaak minerale olie. Het smeermiddel bedekt de ontlasting en de darmwand, waardoor het makkelijker glijdt en minder kans heeft om aan de darmwand te hechten.
Bij alle soorten laxeermiddelen geldt: gebruik ze alleen zoals voorgeschreven door een arts of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Overmatig of langdurig gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot afhankelijkheid en andere gezondheidsproblemen. Heb je regelmatig last van verstopping, dan raden we je aan om langs de huisarts te gaan.
Wat is het meest effectieve laxeermiddel?
Wil je directe verlichting van je verstopping? Dan kan je kiezen voor een snelwerkend laxeermiddel dat de darmbeweging stimuleert. Zulke stimulerende laxeermiddelen bevatten werkzame stoffen zoals bisacodyl, sennosiden of ricinusolie en hebben een krachtige werking.
Gebruik je een stimulerend laxeermiddel in de vorm van orale tabletten of poeder? Dan komt je stoelgang binnen 6 tot 12 uur op gang.
Gebruik je een stimulerend laxeermiddel in de vorm van een zetpil? Dan komt je stoelgang binnen 20 minuten op gang.
Stimulerende laxeermiddelen werken zeer snel en effectief, maar zorgen ook voor plotselinge aandrang om naar de wc te gaan. Daardoor kan je minder controle over je stoelgang hebben. Let op: een stimulerend laxeermiddel met werkzame stoffen mag je niet langer dan 3 dagen achter elkaar gebruiken.
Is het veilig om laxeermiddelen te gebruiken?
Het is belangrijk om laxeermiddelen verstandig te gebruiken en alleen zoals voorgeschreven door een arts. Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan bijvoorbeeld leiden tot uitdroging en afhankelijkheid van het middel. Je kan dan niet meer goed zonder.
Hoe gebruik je laxeermiddelen?
Volg altijd de instructies op de verpakking of de aanwijzingen van je arts bij het gebruik van laxeermiddelen. Overschrijd de aanbevolen dosering niet en gebruik het niet langer dan nodig.
Zijn er ook natuurlijke laxeermiddelen?
Ja, naast de medicinale laxeermiddelen uit ons assortiment, kan je ook natuurlijke laxeermiddelen gebruiken om (lichte) constipatie te verlichten. Wij zetten een aantal voorbeelden van natuurlijke laxeermiddelen voor je op een rij:
- Vezelrijk voedsel: voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, groenten, fruit en peulvruchten, kunnen helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang.
- Pruimen: pruimen staan bekend om hun milde laxerende werking. Ze bevatten sorbitol en vezels die helpen bij het verzachten van de ontlasting en het bevorderen van de darmbeweging.
- Chiazaad en lijnzaad: deze zaden zijn rijk aan vezels en gezonde vetten. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan je smoothie, yoghurt of havermout in de ochtend!
- Aloë vera: aloë vera, bijvoorbeeld in sapvorm, heeft een natuurlijk laxerend effect en kan worden gebruikt als een mild laxeermiddel. Wees hier echter wel voorzichtig mee en gebruik het met mate. Te veel aloë vera kan diarree veroorzaken!
- Venkel: venkel is een kruid dat kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen, waaronder constipatie. Drink bijvoorbeeld wat venkelthee om je darmbeweging te stimuleren.
- Pepermunt: pepermunt heeft een ontspannend effect op de darmen en kan helpen bij het verminderen van darmkrampen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.
- Gedroogde vruchten: gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen en abrikozen bevatten vezels en natuurlijke suikers die de darmbeweging kunnen stimuleren.
- Water: last but not least, drink voldoende water! Water drinken is essentieel voor een gezonde darmfunctie. Het helpt de ontlasting zachter te maken en voorkomt uitdroging, wat een van de oorzaken van constipatie kan zijn.
Het gebruik van natuurlijke laxeermiddelen kan nuttig zijn als je milde constipatie wilt verlichten. Voor een gezonde stoelgang is het echter altijd belangrijk om genoeg vezelrijk voedsel te eten, voldoende te drinken en regelmatig te bewegen. De hele dag zitten is niet bevorderlijk voor je stoelgang en kan zelfs zorgen voor constipatie!
Als je constipatie aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om langs de huisarts te gaan.
Welke soorten laxeermiddelen zijn geschikt voor kinderen?
Wees altijd extra voorzichtig met het gebruik van laxeermiddelen bij kinderen en doe dit alleen onder toezicht van een arts. Zorg dat je de juiste dosering gebruikt die past bij de leeftijd en het gewicht van je kind. Ga dus niet zelf aan de slag met laxeermiddelen voor je kind voordat je met een arts hebt overlegd.
Deze soorten laxeermiddelen worden vaak gezien als geschikt voor kinderen:
- Bulkvormers: bulkvormers, zoals psylliumzaad, zijn doorgaans mild en veilig voor kinderen. Ze helpen de ontlasting zachter te maken en vergroten het volume, wat de stoelgang vergemakkelijkt.
- Osmotische laxeermiddelen: osmotische laxeermiddelen, zoals lactulose of polyethyleenglycol, kunnen veilig worden gebruikt bij kinderen. Ze werken door water vast te houden in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt.
Om verstopping bij je kind te voorkomen, raden we aan om je kind te stimuleren vezelrijke voeding te eten, voldoende water te drinken en lekker vaak te sporten of bewegen. Houdt de obstipatie aan of komt het steeds terug? Ga dan langs de huisarts.
Veelgestelde vragen over laxeermiddelen
Wil je nog iets meer weten over laxeermiddelen? Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen verzameld.
Zijn laxeermiddelen verslavend?
Ja, laxeermiddelen kunnen verslavend zijn bij langdurig en overmatig gebruik. Gebruik ze dus niet zomaar en niet langer dan nodig.
Kunnen laxeermiddelen helpen bij het afvallen?
Hoewel sommige mensen beweren dat laxeermiddelen een goed hulpmiddel zijn bij het afvallen, is dit niet veilig en raden wij dit ten zeerste af.
Hoe vaak kan je laxeermiddelen gebruiken?
Laxeermiddelen moeten alleen worden gebruikt volgens de aanbevelingen op de verpakking of zoals voorgeschreven door een arts.
Zijn laxeermiddelen geschikt voor kinderen?
Er zijn bepaalde laxeermiddelen die door kinderen gebruikt kunnen worden. Maar let op: laxeermiddelen moeten met voorzichtigheid worden gebruikt bij kinderen en alleen onder toezicht van een arts.
Meer informatie
Bekijk ook ons assortiment aan supplementen voor een gezonde stoelgang en een gezonde spijsvertering. Meer weten over maag- en darmklachten? Lees verder over brandend maagzuur en voedselvergiftiging.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.