Welke allergieën zijn er?

Hoesten, niezen, prikkende ogen en een verstopte neus? Dat kunnen tekenen van een allergie zijn. Maar ook bultjes op je huid of eczeem kunnen een allergische reactie zijn op iets wat je hebt gegeten of aangeraakt. Maar wat is zo’n allergische reactie nu eigenlijk? En waarvoor kan je allemaal allergisch zijn? Lees snel verder!

plant die allergie kan veroorzaken

Wat is een allergie?

Je afweersysteem reageert op bepaalde stoffen om bedreigingen van buitenaf tegen te gaan. Normaal gesproken merk je niets van deze reactie, maar bij een allergie reageert het afweersysteem overmatig. Deze reactie kan meer invloed hebben op je lichaam dan de daadwerkelijke stof waar je afweersysteem op reageert. Je kan van het volgende last krijgen:

  • jeukende of gezwollen ogen
  • een verstopte neus
  • niesbuien
  • benauwdheid
  • jeukende galbulten
  • eczeem

Op welke stoffen kan je heftig reageren?

Op welke stof je lichaam reageert, verschilt per persoon. Dit zijn de meest voorkomende stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken:

  • Allergie voor huisstofmijt: je kan last krijgen van chronische neusklachten, zoals een loopneus, of niesbuien en jeukende ogen. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij de meer zeldzame allergieën, zoals voor sommige schimmels en voorraadmijten. Deze vind je vooral binnenshuis.
  • Hooikoorts: deze allergie komt voor wanneer er bepaalde pollen van bomen en gras in de lucht zitten. Dit is vaak gedurende bepaalde maanden in het voorjaar. Heb je hier veel last van? Dan kan het helpen om binnen te blijven en de deuren en ramen gesloten te houden.
  • Allergieën voor voedingsmiddelen: reacties hierop variëren. Dit kan gaan van eczeem tot levensbedreigende allergische shock-reacties. Let dus goed op waar de allergische reactie vandaan komt en vermijd dit eten. Bekende voedselallergieën zijn koemelkallergie en pinda allergie. Wanneer je een koemelkallergie hebt, heb je eigenlijk een allergie voor bepaalde eiwit bestanddelen van de melk. Deze allergie wordt dan ook wel koemelkeiwitallergie genoemd. Je kan ook coeliakie hebben, dan kan je niet tegen gluten. Coeliakie is officieel geen allergie, maar een auto-immuunziekte waarbij je lichaam zelf je darmcellen aanvalt.
  • Allergie voor dieren: vaak ben je allergisch voor de huidschilfers van dieren. Je kan bultjes krijgen bij aanraking en jeukende ogen of een loopneus nadat je bij het dier in de buurt bent geweest.
  • Zonneallergie: heb je last van zonneallergie, dan reageer je overgevoelig op uv-straling. Hierdoor krijg je last van huiduitslag.

Hoe ontstaat een allergie?

Je lichaam maakt antistoffen aan tegen stoffen die eigenlijk niet bedreigend zijn voor het lichaam. Daardoor treedt er een overdreven reactie op in je lichaam, die kan leiden tot een allergische reactie.

Hoe kom je erachter waar je allergisch voor bent?

Heb je regelmatig klachten en vermoed je dat je een allergie hebt? Dan kan je vaak zelf achterhalen waar je allergisch voor bent. Schrijf op wanneer je klachten ontstaan en hou verschillende (mogelijke) oorzaken bij. Wat heb je bijvoorbeeld gegeten? Ben je bij een dier in de buurt geweest? Gebruik je nieuwe make-up of gezichtsverzorging of een ander wasmiddel? Of ben je juist buiten in aanraking gekomen met pollen of iets in het bos? Door het bij te houden in een dagboek of agenda krijg je meer inzicht in je klachten en mogelijke triggers.

Heb je een vermoeden waar je klachten door ontstaan? Probeer hier dan een tijd niet mee in aanraking te komen. Vermijd dus even dat ene huisdier of eet een aantal dagen een bepaald voedingsmiddel niet. Merk je verschil? Dan kan het zijn dat je je allergie gevonden hebt.

Kom je er zelf niet uit en blijf je klachten houden? Of heb je ernstige klachten, zoals vaak gezien wordt bij een voedselallergie? Ga dan langs je huisarts voor advies. Het kan nodig zijn om een allergietest te doen.

Hoe wordt een allergietest gedaan?

Om een allergie met zekerheid vast te stellen, wordt een allergietest gedaan. Dit kan op verschillende manieren bij de huisarts of bij een specialist. Je begint meestal bij je huisarts. Soms is meer onderzoek nodig. Je huisarts kan je dan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een allergoloog (een arts gespecialiseerd in allergieën) of een dermatoloog.

Een allergietest begint met een vraaggesprek of vragenlijst, waarbij je arts meer te weten komt over je klachten. Vervolgens kunnen er verschillende testen worden gedaan. Bijvoorbeeld een priktest, plaktest of een bloedonderzoek. Hoe dit in zijn werk kan gaan, vertellen we je hieronder. Let op: het kan zijn dat jouw allergietest er net anders uitziet. Dit hangt af van jouw behandelend arts. Neem daarom contact op met je (huis)arts als je meer wilt weten over wat je kan verwachten bij een allergietest.

Vraaggesprek

De arts gaat je eerst een aantal vragen stellen over je klachten. Bijvoorbeeld waar je precies last van hebt en wanneer de klachten opkomen. Als je al een dagboek hebt bijgehouden, is het handig om dit mee te nemen. Zo kan je precies laten zien wanneer en hoe je klachten ontstaan.

Priktest

Bij een priktest wordt gewerkt met de stof waarvoor je vermoedelijk allergisch bent. Dit kunnen bijvoorbeeld stoffen van huisdieren zijn, stoffen die hooikoorts uitlokken, huisstofmijt of voedingsstoffen. Bij de priktest wordt een druppel van de stof op je onderarm geplaatst. Deze wordt vervolgens met een heel klein naaldje in je arm geprikt. Als de huid reageert, is duidelijk dat er een allergische reactie is. Vaak zie je dan een gezwollen, jeukend bultje op je arm.

Plaktest

Bij een plaktest worden, net als bij een priktest, stoffen gebruikt waarvoor je allergisch kan zijn. Bij de plakproef worden deze stoffen met stickers op je huid, vaak op je rug, geplakt. Hierbij kan het wat langer duren voordat je huid reageert. Je moet dan na een aantal dagen terugkomen naar de arts om de resultaten te zien.

Bloedonderzoek

Om te testen op een allergie is bloedonderzoek ook een mogelijkheid. Hierbij wordt door een arts wat bloed afgenomen. Dit wordt onderzocht op bepaalde stoffen om te zien of je een allergie hebt. Let op: een bloedonderzoek geeft niet altijd een eenduidig antwoord over je allergie.

Zijn allergieën ernstig?

Over het algemeen is een allergie niet ernstig. Vaak zijn het vervelende, maar onschuldige klachten. In een enkel geval, bijvoorbeeld bij een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, kunnen heftigere klachten optreden.

Allergieën zijn voor een groot deel erfelijk bepaald. Als je ouders een allergie hebben, is de kans groter dat jij zelf ook een allergie ontwikkelt. Je moet wel in aanraking zijn geweest met de stof die een allergische reactie opwekt, omdat je lichaam eerst antistoffen tegen de stof moet maken. Daarna krijg je een reactie.

In sommige gevallen groeien mensen over hun allergie heen. Je kan ook met bepaalde behandelingen het lichaam 'afleren' om een allergische reactie op te wekken.

Wat kan je zelf doen bij allergieën?

Heb je een allergie? Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je klachten te verlichten. Het meest effectieve is om de prikkels te vermijden. Zo voorkom je dat je lichaam erop kan reageren en zal je ook geen klachten krijgen. Hoe je dat doet, hangt af van waar je allergisch voor bent.

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan kan je het beste zorgen dat je huis schoon is en je inrichting aangepast is op je allergie. Huisstofmijt zit graag in stoffen bekleding, dus een leren bank kan uitkomst bieden. Daarnaast houd de huisstofmijt van vocht, dus zorg dat je huis schoon en droog is. Dit kan je doen door het huis goed te ventileren. Daarnaast kan je het volgende doen:

  • was je beddengoed en (eventuele) knuffels om de 6 weken op 60 graden
  • voor matrassen, kussens en dekbedden zijn speciale huisstofmijtwerende hoezen te koop
  • vervang knuffels door wasbare knuffels
  • kies voor een gladde vloer. In tapijt kan huisstofmijt beter overleven dan op een houten vloer.

Producten die kunnen helpen bij huisstofmijtallergie

Er zijn ook verschillende zelfzorgmiddelen die je kan gebruiken bij huisstofmijtallergie:

  • Tabletten met loratadine* of cetirizine* geven verlichting bij allergische oog- en neusklachten, zoals een loopneus, niezen of branderige ogen.
  • Neusspray met antihistamine*, zoals azelastine, geeft snel verlichting bij symptomen van huisstofmijtallergie.
  • Neusspray of oogdruppels met natriumcromoglicaat* voorkomt dat histamine vrijkomt en dat verschijnselen zoals een loopneus, verstopte neus en jeuk optreden. De werkzame stof heeft pas effect nadat je de neusspray of oogdruppels een aantal dagen hebt gebruikt en werkt dus dus niet bij plotseling opkomende klachten.

Wanneer je astma hebt of vaak last van je luchtwegen hebt en je rookt, dan kan je het beste stoppen met roken. Lees hier onze tips om te stoppen met roken of bekijk ons assortiment aan hulpmiddelen om te stoppen.

Heb je hooikoorts? Dan kan je de ramen en deuren beter zo veel mogelijk gesloten houden. Ook kan een muggenwerende hor helpen om pollen buiten de deur te houden. Tip: check voordat je naar buiten gaat onze pollenradar om te zien hoeveel pollen er in de lucht hangen. Zo kan je op gezette tijden naar buiten gaan om je hooikoortsklachten niet erger te maken. Daarnaast zijn er verschillende zelfzorgmiddelen die je kan gebruiken om je hooikoortsklachten te verlichten.

Producten die kunnen helpen bij hooikoorts

  • Hooikoortstabletten* met cetirizine, loratadine of fexofenadine remmen de aanmaak van histamine en kunnen gebruikt worden bij overgevoeligheidsreacties van het neusslijmvlies.
  • Neusspray of oogdruppels met antihistamine* remmen de werking van antihistaminica en geven verlichting bij plotseling opkomende hooikoortsklachten.
  • Neusspray of oogdruppels met natriumcromoglicaat* voorkomt het vrijkomen van histamine. Natriumcromoglicaat werkt pas nadat je de neusspray of oogdruppels een aantal dagen hebt gebruikt. Neussprays of oogdruppels met natriumcromoglicaat* werken dus niet bij plotseling opkomende klachten.

Heb je last van een voedselallergie? Hierbij komen vaak heftigere klachten bij kijken. In dat geval is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je vaak klachten hebt die een allergische reactie kunnen zijn, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Ze kunnen geleidelijk opkomen, of er opeens zijn. Neem in deze gevallen contact op met je huisarts:

  • je hebt ernstige klachten
  • je gebruikt medicijnen, maar die maken de klachten niet beter
  • je probeert al verschillende (voedings)stoffen te vermijden, maar merkt geen verbetering
  • je wilt uitzoeken waar je allergisch voor bent of twijfelt of het wel een allergie is
  • *Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

    Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

    KOAG/KAG 4296-0325-3338

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.