Zonnepiek! Nu 1+1 gratis op heel veel zonbescherming & aftersun en 20% korting op diverse Dermacare zon

Shop nu

Uitgelicht product

niet-promo badge
olie
€ 21.49

Waarom een cleanser zo belangrijk is binnen je skincareroutine

Een zachte, stralende huid begint bij een goede huidverzorgingsroutine: en een cleanser is daarbij een onmisbare stap! Wist je dat een cleanser meer doet dan alleen vuil van je gezicht verwijderen? In dit artikel lees je wat een cleanser precies is, waarom het zo belangrijk is voor je huid, welke soorten er zijn én welke cleanser past bij jouw huidtype. Wij helpen je bij het kiezen van de beste cleanser om jouw skincareroutine naar een hoger niveau te tillen!

Vrouw voor de spiegel in de badkamer. Ze smeert een cleanser op haar gezicht.

Wat is een cleanser?

Een cleanser is een huidverzorgingsproduct dat speciaal is ontwikkeld om je gezicht te reinigen. In tegenstelling tot gewone zeep, die je huid juist kan uitdrogen of zelfs uit balans kan brengen, is een cleanser voor je gezicht zo samengesteld dat het mild reinigt, zonder de natuurlijke huidbarrière te verzwakken.

Cleansers zijn er in allerlei vormen: van reinigingsgels tot reinigingsmelk en foams. Ze zijn afgestemd op verschillende huidtypes. Denk aan een milde reiniger voor de gevoelige huid, een diep reinigende variant bij onzuiverheden of een hydraterende cleanser bij een droge huid.

Wat doet een cleanser met je huid?

Een cleanser voor je gezicht verwijdert talg, make-upresten en andere vuiltjes die zich na een lange dag op je huid ophopen. Denk aan stofjes uit de lucht, maar ook aan opgehoopte huidoliën. Zonder cleanser kunnen poriën verstopt raken en kunnen mee-eters, puistjes en ander onzuiverheden ontstaan. Een cleanser helpt dit te voorkomen én vormt de perfecte basis voor de rest van je skincare routine. Dit zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de werkzame stoffen uit je andere gezichtsverzorgingsproducten beter worden opgenomen! Het resultaat? Een frisse, zachte en gebalanceerde huid.

Welke verschillende soorten cleansers zijn er?

Elk huidtype is anders. Daarom bestaan er verschillende soorten cleansers: elk met hun eigen textuur én werking. Wij zetten de verschillende soorten cleansers voor je op een rij.

  • Foam cleanser. Een lichte reinigingsmousse die verandert in schuim zodra het in contact komt met water. Reinigt grondig én verwijdert overtollig talg.
  • Milk cleanser. Een romige, zachte textuur die je huid kalmeert en tegelijkertijd hydrateert tijdens het reinigen.
  • Gel cleanser. Een frisse, lichte reinigingsgel die diep reinigt zonder een vettig gevoel achter te laten.
  • Cream cleanser. Een volle reinigingscrème die vuil oplost en tegelijkertijd de huid voedt.
  • Oil cleanser. Een reinigingsolie gebruikt plantaardige of synthetische oliën om make-up, zonnebrand en talg op te lossen.
  • Balm cleanser. Een reinigingsbalsem is een dikke, balsemachtige reiniger die bij aanraking met je huid smelt tot een olie.
  • Klei cleanser. Bevat klei om overtollig talg te absorberen én poriën te verkleinen.
  • Powder cleanser. Een poedervormige cleanser die bij contact met water schuimt. Vaak met exfoliërende werking.
  • Cleanser zonder water (no-rinse). Reinigers die niet afgespoeld hoeven te worden.

Shop hier al onze cleansers

Cleanser op waterbasis versus oliebasis

Bij het kiezen van de juiste cleanser is het verschil tussen een water based cleanser en een oil based cleanser belangrijk om te begrijpen. Beide soorten hebben namelijk hun eigen functie in je skincareroutine en vullen elkaar zelfs perfect aan, vooral als je een double cleansing methode gebruikt.

  • Cleanser op waterbasis

Een water based cleanser is (zoals je vast al kon raden) op waterbasis en verwijdert zweet, vuil én andere in water oplosbare resten van je huid. Denk aan reinigers in gel, foam- of crèmevorm die je met water afspoelt. Ze zorgen voor een fris gevoel en zitten vol met actieve ingrediënten zoals salicylzuur of hyaluronzuur.

  • Cleanser op oliebasis

Een oil based cleanser gebruikt dus een olie om onzuiverheden op oliebasis (zoals talg, waterproof make-up en zonnebrand) op te lossen. Veel mensen zijn verrast dat olie geschikt is voor elk huidtype, zelfs voor de vette huid! Deze cleansers trekken namelijk vuil aan zonder de huidbarrière te verstoren en zorgen voor een frisse, zachte huid.

Cleansers met actieve ingrediënten

Er zijn tegenwoordig veel verschillende cleansers beschikbaar, elk met hun eigen specifieke ingrediënten én voordelen. Of je nu last hebt van een droge, gevoelige, onzuivere of doffe huid: voor vrijwel elke behoefte is er een geschikte reiniger. Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende werkzame stoffen in cleansers en hun werking. Deze informatie vind je gemakkelijk terug op de verpakking van de cleanser.

  • Sulfur cleanser. Sulfur (ook wel zwavel genoemd) staat bekend om een zuiverende en balancerende werking op je huid.
  • Salicylzuur cleanser. Salicylzuur is een exfoliërend ingrediënt dat de huid helpt te reinigen tot diep in de poriën. Een salicylzuur cleanser wordt ook wel BHA cleanser genoemd). Dit vermindert onzuiverheden als grove poriën.
  • Benzoyl peroxide cleanser. Staat bekend om krachtig reinigende eigenschappen bij onzuiverheden zoals puistjes.
  • Squalane cleanser. Een milde, verzorgende reiniger die je huid helpt zacht en gehydrateerd te blijven bij een droge of gevoelige huid.
  • Glucoside cleanser. Glucoside zorgt voor een goede, maar milde en zachte reiniging van je gevoelige huid.
  • Hyaluronzuur cleanser. Hyaluronzuur helpt bij het vasthouden van vocht in je huid, wat zorgt dat je droge huid beter gehydrateerd wordt.
  • Glycolipid cream cleanser. Een plantaardig ingrediënt dat bijdraagt aan een zachte en gehydrateerde huid.
  • Glycolzuur cleanser (AHA). Glycolzuur is een exfoliant die helpt bij het verwijderen van dode huidcellen. Een fijne cleanser bij een doffe huid of fijne lijntjes.
  • Melkzuur cleanser. Melkzuur exfolieert en ondersteunt het vochtgehalte van je huid. Ideaal voor een gevoelige huid.
  • Niacinamide cleanser. Staat bekend om zijn kalmerende en verzorgende eigenschappen. Perfect voor een gevoelige of gecombineerde huid.
  • Charcoal cleanser. Actieve kool helpt onzuiverheden en te veel aan talg te absorberen.
  • Zink PCA cleanser. Zink PCA is een ingrediënt dat helpt je huid te reinigen én in balans te brengen. Een fijne cleanser voor een huid die snel vet aanvoelt.
  • Vitamine C cleanser. Vitamine C is een antioxidant en zorgt voor een frissere uitstraling. Het kan ook helpen bij het verminderen van pigmentvlekken.
  • Peptide cleanser. Peptiden worden vaak gebruikt vanwege hun huidverzorgende eigenschappen en helpen bij het vertragen van het huidverouderingsproces.

Hoe gebruik je een cleanser?

Je gebruikt een cleanser voornamelijk s ’avonds om make-up, vuil, zweet en overtollige olie van die dag te verwijderen. Dit voorkomt verstoppingen van je poriën en helpt je huid herstellen terwijl je slaapt. Je kan een cleanser ook s ’ochtends gebruiken om restjes van nachtcrème of talg te verwijderen en om je huid heerlijk op te frissen! Hoe je de cleanser aanbrengt? Dat lees je in ons stappenplan!

Stap 1: was je handen

Begin altijd met het wassen van je handen om te voorkomen dat je vuil of bacteriën op je gezicht aanbrengt.

Stap 2: maak je gezicht nat met water

Maak je gezicht nat met lauwwarm water. Dit opent je poriën en maakt het makkelijker om de cleanser goed binnen te laten dringen in je huid.

Stap 3: breng de cleanser aan

Doe een kleine hoeveelheid cleanser (de grootte van een hazelnoot) op je hand of een wattenschijfje. Masseer de cleanser zachtjes in je huid met een cirkelvormige bewegingen. Zorg ervoor dat je alle delen van je gezicht goed meeneemt!

Stap 4: spoel grondig af

Spoel je gezicht daarna goed af met lauwwarm water om alle restjes van de cleanser te verwijderen.

Stap 5: dep je gezicht droog

Gebruik een schone handdoek om je gezicht zachtjes droog te deppen. Vermijd wrijving, omdat dit je huid juist kan irriteren.

Stap 6: verzorging van je huid

Na het reinigen kan je je huid verzorgen met een toner, serum of dag- of nachtcrème om je huid extra te hydrateren en te voeden.

En voilà! Zo introduceer jij een cleanser aan jouw skincareroutine en geef je jouw huid de verzorging die het verdient!

Welke cleanser past bij mijn huidtype?

Het kiezen van de beste cleanser hangt af van je huidtype. Hieronder lees je welke cleanser het beste bij jouw huidtype of huidprobleem past.

Cleanser bij een droge huid

Voor een droge huid is het belangrijk om een cleanser te kiezen die je huid niet uitdroogt, maar juist hydrateert. Een hydrating cleanser heeft een romige, zachte textuur die je huid kalmeert en voedt tijdens het reinigen. Deze reinigers zijn milder en bevatten vaak hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur of squalane, zodat je huid beter vocht vasthoudt en zo minder snel uitdroogt!

Cleanser bij een vette huid

Heb je een vette huid? Dan is een pore cleanser ideaal voor jou! Deze reinigers helpen overtollig talg en onzuiverheden te verwijderen, en zorgen ervoor dat je poriën niet verstopt raken. Een gel- of foam cleanser kan goed werken voor vette huidtypes, omdat ze grondig reinigen zonder dat ze je huid te veel uitdrogen. Cleansers met actieve ingrediënten zoals salicylzuur kunnen ook helpen om je huid diep te reinigen én te exfoliëren, wat kan zorgen voor een minder vette huid.

Cleanser bij een gecombineerde huid

Een gecombineerde huid heeft droge en vette zones, met vaak een vette T-zone (voorhoofd, neus en kin) en droge wangen. Het is belangrijk om een cleanser te kiezen die je huid in balans houdt. Gel cleansers of milde foam cleansers werken hier goed bij, omdat ze de vette zones reinigen zonder de drogere delen nog meer uit te drogen. Ingrediënten zoals niacinamide helpen bij het reguleren van talg, terwijl je huid toch goed gehydrateerd blijft.

Cleanser bij puistjes

Heb je vaak last van puistjes? Kies dan voor een specifieke cleanser voor puistjes met actieve ingrediënten die de poriën kleiner maken. Een salicylzuur cleanser (BHA) of benzoyl peroxide cleanser helpt puistjes verminderen en voorkomt onzuiverheden. Deze reinigers dringen diep door in je poriën, verwijderen overtollig talg én dode huidcellen.

Cleanser bij een gevoelige huid

Voor een gevoelige huid is het belangrijk om een milde cleanser te kiezen (ook wel een gentle cleanser genoemd.) Deze cleansers zijn namelijk extra zacht voor je huid. Ze bevatten vaak hydraterende ingrediënten zoals squalane of glucoside die je huid reinigen zónder te irriteren. Let op dat je cleanser geen toegevoegde geurstoffen bevat die je huid juist kunnen irriteren.

Cleanser bij een rijpe huid

Voor een rijpere huid is het belangrijk om een cleanser te kiezen die je huid niet alleen reinigt, maar ook voedt. Een milk cleanser of een cream cleanser is vaak een fijne optie bij een rijpe huid. Deze reinigers helpen je huid gehydrateerd te houden, terwijl ze tegelijkertijd je huid verzorgen. Daarnaast kunnen cleansers met actieve ingrediënten zoals peptiden of vitamine C je huid helpen te verjongen en fijne lijntjes te verminderen!

Veelgestelde vragen over cleansers

Wat is het verschil tussen een cleanser en make-upremover?

Make-upremover is ontwikkeld om make-up (vooral waterproof of langhoudende make-up) van je huid te verwijderen. Een cleanser reinigt vervolgens je huid dieper door vuil, zweet, talg en andere onzuiverheden te verwijderen. Gebruik je make-up? Dan is het aan te raden om eerst een make-upremover te gebruiken en daarna pas een cleanser.

Is micellair water een cleanser?

Ja, micellair water is een type cleanser. Het is een milde reiniger die gemaakt is van micellen (kleine olieachtige deeltjes) om vuil, talg en make-up van de huid te verwijderen. Vandaar de naam dus! Micellair water hoeft meestal niet afgespoeld te worden en is vooral fijn voor een snelle, zachte reiniging.

Moet je een cleanser afspoelen met water?

Ja, de meeste cleansers spoel je af met water. Zo verwijder je vuil en productresten van je huid. Er bestaan ook no-rinse cleansers die je niet hoeft af te spoelen. Toch blijft afspoelen met water voor veel huidtypes de beste manier om je huid goed schoon te krijgen!

Hoe vaak mag je een cleanser gebruiken

Je kan een cleanser 2 keer per dag gebruiken: 's ochtends om talg en zweet van die nacht te verwijderen, en 's avonds om make-up, SPF en vuil weg te halen. Heb je een gevoelige of droge huid? Dan is 1 keer per dag reinigen vaak voldoende om uitdroging of overgevoeligheid van je huid te voorkomen.

Wat is de double cleansing methode?

De double cleansing methode is een reiniging in 2 stappen. Stap 1 is een cleanser op oliebasis om make-up, zonnebrand en overtollig talg op te lossen. Stap 2 is een cleanser op waterbasis om zweet, vuil en andere onzuiverheden te verwijderen. Deze methode zorgt voor een grondige, maar huidvriendelijke reiniging. Let op: gebruik je longlasting of waterproof make-up? Dan kan je eerst het beste een make-upremover gebruiken, voordat je deze methode toepast.

Wil je meer lezen over het verzorgen én hydrateren van je huid voor jouw huidtype? Je leest het in ons artikel over dagcrème vergelijken!

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.