lachend meisje

Thuis je tanden bleken

Lach jij altijd met je hand voor je mond, omdat je ontevreden bent over de kleur van je tanden? Geen zorgen: er zijn veel manieren om je tanden witter te maken. Wil je weten op welke manier je thuis je tanden kunt bleken? Lees dan verder.

Tips voor wittere tanden

Drink je veel koffie of thee? Of rook je? Hierdoor kunnen er verkleuringen en donkere vlekjes op je tanden ontstaan. Zou jij je tanden graag een paar tinten witter willen zien? Je kunt hiervoor de volgende producten gebruiken.

Je tanden bleken met een tandenbleekset

Een tandenbleekset is een kit waarmee je donkere vlekjes en verkleuringen op je tanden kunt verminderen, die zijn ontstaan door externe factoren als roken of het drinken van koffie. Een genetisch bepaalde gele kleur van je tanden is dus helaas niet te verhelpen met een tandenbleekset.

De kit bevat een bleekmiddel dat je op je tanden aanbrengt na het tandenpoetsen. Dit middel bevat waterstofperoxide (zuurstofwater). Dit helpt de bacteriën in je mond te doden, waardoor er minder snel tandplak ontstaat. En minder tandplak zorgt voor wittere tanden!

Omdat een tandenbleekset is bedoeld voor thuisgebruik, is de concentratie waterstofperoxide lager dan het bleekmiddel dat tandartsen gebruiken voor het bleken van tanden.

Het effect van het bleekmiddel hangt af van de volgende factoren:

  • De concentratie waterstofperoxide in het bleekmiddel;
  • De duur van de werking van het bleekmiddel; en
  • De frequentie waarmee je het product gebruikt.

Afhankelijk daarvan zul je in meer of mindere mate wittere tanden krijgen.

Let op: sommige bleekproducten kunnen leiden tot hypergevoelige tanden, aantasting van het glazuur of irritaties. Ben je van plan om een tandenbleekset te gebruiken voor het bleken van je tanden? Let dan altijd op de volgende punten:

  • Check bij je tandarts of je tanden geschikt zijn voor het gebruiken van een bleekkit
  • Gebruik de bleekkit alleen als je gezonde tanden hebt
  • Gebruik de bleekkit niet te vaak
  • Lees altijd de bijsluiter voordat je een bleekkit gebruikt

Je tanden bleken met whitening tandpasta

Eigenlijk heeft whitening tandpasta een misleidende naam: deze tandpasta zorgt namelijk niet echt voor wittere tanden. Wel zorgt het voor meer glans op je tanden, waardoor ze witter kunnen lijken. Whitening tandpasta polijst je tanden, zodat ze langzaam meer gaan glimmen. 

Je tanden bleken met natuurlijke producten

Je tanden bleken kan ook met behulp van natuurlijke middelen. Fruit, zout, zuivel, kruidnagel en kokos- en zonnebloemolie kunnen allemaal helpen wittere tanden te krijgen.

Fruit

Er zijn verschillende soorten fruit die je kunnen je tanden witter kunnen maken:

  • Aardbeien: in aardbeien zitten zuren die helpen je tanden te reinigen en witten. Snijd een aardbei doormidden en ga ermee langs je tandoppervlak. Spoel daarna je mond, om de vrijgekomen bacteriën te verwijderen.
  • Zure appels: ook de zuren van appels reinigen je tanden op een natuurlijke manier. Ideaal dus om na je lunch een appel te eten: zo reinig je op natuurlijke wijze je gebit.
  • Sinaasappelschil: ook aan de binnenkant van sinaasappelschil zitten zuren. Wrijf de schil over je tanden om ze op die manier te reinigen. Spoel daarna wel altijd goed je tanden.

Let op: zuur blijft slecht voor je tanden en is onder andere de oorzaak van gaatjes. Gebruik deze trucjes daarom met mate.

Zout

Als je je tanden wit wilt houden, dan zul je tandplak zoveel mogelijk tegen moeten gaan. Kleurstoffen dringen namelijk door in het laagje tandplak op je tanden, waardoor je tanden verkleuren. Om tandplak te voorkomen, kun je je mond dertig seconden spoelen met een kopje warm water en zout. Dit helpt de bacteriën in je mond te doden, waardoor je tandplak tegengaat en ook meteen tandvleesontsteking voorkomt.

Zuivel

Als je witte tanden wilt, zul je moeten zorgen voor sterk tandglazuur. Zuivel kan helpen om je tandglazuur sterker te maken. Zuivelproducten bevatten namelijk calcium en fosfor. Deze stofjes helpen je glazuur om sneller te herstellen.

Kruidnagel

Kruidnagel bevat eugenol. Eugenol is een stofje met een antibacteriële werking. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend. Doordat het bacteriën verwijdert, voorkom je tandplak. Kruidnagel kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt kiezen om erop te kauwen, maar je kunt ook een paar druppels kruidnagelolie op je tandenborstels doen en je tanden ermee poetsen.

Kokos- en zonnebloemolie

Kokos- en zonnebloemolie voor wittere tanden werkt het beste wanneer je nog niets hebt gegeten. Gebruik het daarom ’s ochtends voor je ontbijt. De olie in deze producten neemt bacteriën op en weekt tandplak los. Spoel je mond gedurende een paar minuten met olie. Daarna zullen je tanden meteen gladder aanvoelen. Na het gebruik spoel je je mond met water of poets je je tanden voor een frisse smaak.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.