Wat is impotentie?
Impotentie houdt in dat een man tijdens seks of opwinding geen erectie krijgt waardoor seks niet mogelijk is. Impotentie is een probleem dat op elke leeftijd kan voorkomen, maar de kans is groter bij oudere mannen. Van de mannen van 65 jaar of ouder heeft een kwart te maken met impotentie. Impotentie is dus niet altijd hetzelfde als minder zin hebben in vrijen.
Wat zijn de symptomen van impotentie?
Veel mannen maken wel eens mee dat ze geen goede erectie krijgen tijdens het vrijen. Dat is geen reden tot paniek. Pas wanneer sprake is van een blijvend probleem, is er echt sprake van impotentie. Er zijn verschillende vormen van impotentie:
- Totale impotentie wil zeggen dat er nooit een erectie is, dus ook niet tijdens masturbatie of bij het slapen en wakker worden.
- Situatieve impotentie houdt in dat er alleen geen erectie is bij het vrijen maar bijvoorbeeld wel tijdens het masturberen. Het wel of niet krijgen van een erectie hangt dus af van de situatie.
- Partiële impotentie betekent dat er wel een erectie is maar dat deze niet voldoende is om geslachtsgemeenschap mee te hebben.
Hoe ontstaat impotentie?
Erectiestoornissen kunnen veel oorzaken hebben. Bij ongeveer eenderde van de mannen met impotentie is er een lichamelijke oorzaak. Bij de tweede groep mannen is sprake van een psychisch probleem of een relatieprobleem. De derde groep bestaat uit mannen die last hebben van zowel lichamelijke als psychische of relationele problemen.
Als mannen spontane erecties krijgen, tijdens bijvoorbeeld een erotische film, of 's nachts of 's ochtends met een erectie wakker worden, is bijna altijd sprake van relationele of psychische impotentie.
Lichamelijke problemen
Erectiestoornissen kunnen een symptoom zijn van een lichamelijke aandoening:
- Suikerziekte of aderverkalking
- Bijwerkingen van medicijnen, zoals middelen tegen hoge bloeddruk en tegen depressie
- Regelmatig roken
Bij totale impotentie is de kans groot dat de oorzaak lichamelijk is.
Psychische problemen
Hoewel een erectie puur lichamelijk lijkt, heeft je gevoel er sterk mee te maken. De meeste mannen maken bijvoorbeeld wel eens mee dat ze geen erectie krijgen op een moment dat ze dat wel willen. Dat kan tot twijfel leiden of het nog een keer zal gebeuren. Die twijfel kan de volgende keer leiden tot erectieproblemen. Op deze manier ontstaat dan snel een neerwaartse spiraal.
Ook problemen in het dagelijks leven kunnen hiertoe leiden. Mannen die iets vervelends doormaken, bijvoorbeeld ontslag, kunnen erectieproblemen ontwikkelen. Bij jonge mannen speelt te weinig kennis, schaamte of onhandigheid bij het vrijen nog wel eens een rol. Negatieve (seksuele) ervaringen in het verleden leiden vaak tot erectieproblemen.
In het geval van situatieve impotentie (alleen geen erectie tijdens de seks) is hier vaak een psychische of relationele oorzaak voor.
Relatieproblemen
Je relatie heeft veel invloed op je zin in seks en op je erecties. In een vaste relatie kunnen verveling en kleine irritaties grote gevolgen hebben op je seksleven. Deze kans is het grootst in relaties waarin weinig gecommuniceerd wordt over seks. Mannen en vrouwen hebben meestal verschillende verwachtingen en gevoelens bij seks. Bij hetero’s is het daarom is belangrijk om deze verschillen van elkaar te weten. Ook onervarenheid kan leiden tot erectieproblemen.
Bij mannen gaat seksualiteit vaak gepaard met prestatiedrang. Ze willen hun partner graag laten genieten en klaarkomen, het liefst tijdens de geslachtsgemeenschap. Deze prestatiedrang en bijkomende onzekerheden kunnen invloed hebben op je erectie. In het geval van vreemdgaan kunnen ook erectieproblemen ontstaan, meestal als gevolg van schuldgevoelens.
Tot slot hebben kersverse vaders wel eens moeite een goede erectie te krijgen. Dit kan veroorzaakt worden door de enorme veranderingen in de gezinssituatie en door vermoeidheid. Het kan ook voorkomen dat ze moeite hebben om de vagina van hun vrouw, na het zien van de bevalling, weer als iets seksueels gaan zien. In de meeste gevallen duurt dit hooguit een aantal maanden.
Wat te doen tegen impotentie?
De ernst van de impotentie is afhankelijk van de oorzaak. Over het algemeen is voor elke vorm van impotentie wel een behandeling beschikbaar. Dit kan variëren van gesprekken met je partner, de huisarts of een seksuoloog tot medicijnen of een operatie.
Veel erectieproblemen worden veroorzaakt door psychische of relationele factoren. Wanneer je denkt dat dit de oorzaak is, is het belangrijk dit met je partner te bespreken. Als jij en je partner niet zo goed over seks kunnen praten, kun je dit langzaam opbouwen door beide je in te lezen over seksualiteit. Goede communicatie is namelijk ontzettend belangrijk voor de relatie.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Wanneer je last heeft van erectieproblemen die langer blijven bestaan, is het verstandig een afspraak te maken bij je huisarts. Samen kunnen jullie nagaan wat de oorzaak zou kunnen zijn en welke behandeling daar het best bij zou kunnen passen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.