Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
Kind kijkt naar buiten

Heimwee

Tegenwoordig hebben veel mensen reizen als hobby. Een weekje wintersporten of een tripje naar een lekker warme bestemming. Maar wat als je last krijgt van heimwee en verlangt naar thuis? Dan is het erg lastig om nog van je reis te genieten. Wat kan je in zo’n geval doen tegen heimwee? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over heimwee.

Wat is heimwee?

Heimwee wordt veroorzaakt door het plotseling doorbreken van dagelijkse routines. Het is niet voor iedereen fijn om ver van huis te zijn. Als je heimwee hebt, voel je je vaak ineens naar en ongelukkig wanneer je je in een vreemde omgeving bevindt. Je voelt een (zeer) sterk verlangen naar huis, naar personen en dingen van thuis. In gedachten lijkt alles thuis beter te zijn. Je kunt bijna niet stoppen met aan je vertrouwde omgeving te denken.

Wat zijn de psychische symptomen van heimwee?

Heimwee heeft zowel psychisch als lichamelijk zijn weerslag. Droefheid, neerslachtigheid, angst en stress zijn emoties die kenmerkend zijn voor heimwee. Iemand met heimwee denkt om de haverklap aan thuis en heeft een afkeer van de nieuwe (vakantie)omgeving. Doordat alle aandacht gericht is op thuis, leidt het vaak ook tot concentratieproblemen. Bij zeer ernstige heimwee trekt iemand zich terug en toont geen belangstelling voor zijn omgeving.

Wat zijn de lichamelijke symptomen van heimwee?

De stress die vrijkomt bij heimwee, kan een negatieve invloed op je gezondheid hebben. Stress verlaagt namelijk je weerstand die je beschermt tegen allerlei ziektes. Hierdoor kun je last krijgen van hoofdpijn, maag- en darmklachten (misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree), slaapproblemen, verminderde eetlust, vermoeidheid en huilbuien. Soms kun je zelfs last krijgen van hyperventilatie, benauwdheid, hartklachten of huiduitslag.

Bij kleine kinderen is het soms lastig om heimwee te signaleren, maar je kunt veel uit hun gedrag opmaken. Een kind met heimwee huilt namelijk veel en trekt zich terug. Sommige kinderen vertonen zelfs gedrag dat niet meer bij hun leeftijd past, zoals kruipen of bedplassen.

Wat is de oorzaak van heimwee?

Het is niet altijd duidelijk waarom de ene persoon wel last van heimwee krijgt en de ander niet. Toch zijn er wel een aantal factoren en persoonlijkheidskenmerken die er invloed op hebben. Mensen met heimwee stellen zich soms afhankelijker op van anderen, zijn eerder introvert en kunnen last hebben van een laag zelfbeeld. Iemand met heimwee kan veel planmatiger zijn dan iemand die geen last heeft van heimwee. Daarnaast kunnen mensen met heimwee meer moeite met onverwachte wendingen of veranderingen hebben. Maar maak je geen zorgen, je bent niet de enige die wel eens last heeft van heimwee.

Welke tips helpen bij heimwee?

Gelukkig is er veel te doen tegen heimwee. Er zijn ook een aantal zaken die je juist beter kunt vermijden. Hier volgen de do's en don’ts op een rijtje.

Wel doen:

  • Je gevoelens uiten, je hoef je namelijk niet te schamen voor heimwee. Het opkroppen van gevoelens versterkt juist het nare gevoel van heimwee.
  • Wees actief en verken de omgeving. Passiviteit en niets doen werkt helaas averechts.
  • Neem spullen mee uit je vertrouwde omgeving om de overgang naar een vreemde omgeving te versoepelen.
  • Beslis mee over de vakantiebestemming. Heimwee slaat eerder toe als je zelf geen invloed hebt gehad op wat er gaat gebeuren.
  • Zoek emotionele steun. Een assertiviteitscursus of het aanleren van sociale vaardigheden kan een steuntje in je rug zijn.
  • Probeer achter de oorzaak van je heimwee te komen en probeer deze weg te nemen. Probeer een paar gewoontes van thuis aan te houden.
  • Ontbijt bijvoorbeeld op vaste tijden, of maak ook op vakantie je dagelijkse ommetje waar je altijd zo van geniet.
  • Besef dat in de meeste gevallen de heimwee na een paar dagen wel over gaat. Blijf dus positief.

Niet doen:

  • Je terugtrekken en je afsluiten van je omgeving.
  • Thuis verheerlijken. Probeer jezelf open te stellen voor de nieuwe omgeving.
  • Je verdriet op je omgeving afreageren, zonder te vertellen wat er aan de hand is.
  • In je eentje op vakantie gaan.
  • Erg ver en lang op vakantie gaan.
  • Niets doen en passief gedrag vertonen.
  • Meerdere malen per dag naar huis bellen.
  • Gevoelens opkroppen of je schamen voor heimwee. Dat is nergens voor nodig!
  • Niet op vakantie gaan, omdat je kind last van heimwee heeft. Kinderen moeten ook leren om van omgeving te veranderen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.