Risico's van zonnebank- gebruik
Als je een zomers kleurtje wilt hebben in de winter, denk je misschien aan de zonnebank. Maar aan zonnebankgebruik zitten gezondheidsrisico’s verbonden. Wij vertellen je meer!
Wat zijn de gezondheidsrisico’s van zonnebankgebruik?
Alle risico’s van overmatige blootstelling aan de zon gelden ook voor de zonnebank. Daarom moet je dus ook verantwoord zonnen als je onder de zonnebank gaat. Lees onze artikelen over verbranden en zonnebrand voor tips om veilig te zonnen.
De gevaren van zonnebankgebruik liggen voor jongeren onder de achttien jaar en mensen met een bleke huid en blond of rood haar hoger dan bij anderen. Door jong te beginnen met zonnebanken heb je later meer kans op huidproblemen, zoals huidkanker. Dat komt omdat de jonge huid nog in ontwikkeling is. Daarom mogen kinderen onder de achttien jaar niet onder de zonnebank.
Wil je niet onder de zonnebank, maar vind je een zomers kleurtje wel mooi staan? Misschien is zelfbruiner dan iets voor jou. Lees ook eens onze tips om langer bruin te blijven.
Kan de zonnebank mijn vitamine D-gehalte aanvullen?
Nee, je maakt niet automatisch vitamine D aan door onder de zonnebank te gaan liggen. Dat komt doordat je huid vitamine D aanmaakt onder invloed van uvb-straling, terwijl zonnebanken bijna alleen uva-straling gebruiken. Uva-straling zorgt er namelijk voor dat je huid pigment aanmaakt. Sommige zonnebanken gebruiken wel uvb-lampen. Maar door de hierboven genoemde risico’s, is de zonnebank niet de beste bron voor vitamine D. In ons artikel over vitamine D geven we tips over hoe je veilig je vitamine D-gehalte kan opkrikken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Artikel opslaan