
Voeding
Etos
Laatste update 24 april 2025
Chiazaad bevat verschillende voedingsstoffen en is een bron van vezels. Je kan het eenvoudig toevoegen aan je dagelijkse voeding, bijvoorbeeld door het te mengen met yoghurt, smoothies of salades. Chiazaad is populair vanwege de aanwezigheid van vezels en omega-3 vetzuren ALA*, die bijdragen aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.* Benieuwd naar de eigenschappen van chiazaad en wat je ermee kan doen? Lees verder!
Chiazaadjes zijn kleine, zwarte zaadje van de Mexicaanse chiaplant. Het wordt vaak aangeprezen als superfood. Dat is omdat chiazaad rijk is aan vezels, omega 3-vetzuren, ALA*, calcium, ijzer, magnesium, vitamine B1 en B3. Ook is het zaad een bron van eiwitten. Boordevol gezonde voedingsstoffen dus, die kleine zaadjes!
Chiazaad is een klein zaadje dat je makkelijk aan je eten kunt toevoegen aan verschillende gerechten. Het zit van nature vol vezels, plantaardige eiwitten en omega-3 vetzuren ALA*. Je kunt het mengen door je yoghurt, smoothie of havermout. Als je chiazaad in water doet, wordt het een beetje gelachtig. Dat is handig voor bijvoorbeeld chia pudding of overnight oats. Zo maak je je ontbijt of tussendoortje net wat lekkerder en anders.
Je vraagt je vast af: waar is chiazaad goed voor?
Chiazaad bevat ALA, dat staat voor alfa-linoleenzuur, een plantaardig omega-3-vetzuur. Het is een zogenaamd essentieel vetzuur: dat betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en je het dus via voeding moet binnenkrijgen. In het geval van chiazaad is ALA het belangrijkste type omega-3-vetzuur dat aanwezig is.
De omega-3-vetzuren ALA in chiazaad dragen bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed*. Als je chiazaad aan je voedingspatroon toevoegt kan het dus voordelen hebben.
Chiazaad zit boordevol voedingsvezels. Dat is vaak positief, maar het kan ook even wennen zijn voor je lichaam, vooral als je er in één keer veel van eet. Sommige mensen ervaren bij een hoge inname milde spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree.
Daarom is het slim om chiazaad rustig op te bouwen als je het voor het eerst gebruikt. Begin bijvoorbeeld met een halve eetlepel per dag en kijk hoe je lichaam erop reageert. En heel belangrijk: drink voldoende water. Chiazaad neemt namelijk veel vocht op, wat ook invloed heeft op je spijsvertering.
Iedereen reageert anders, dus luister goed naar je lichaam. Heb je twijfels of specifieke klachten? Overleg dan met je huisarts of een diëtist.
Omdat chiazaad relatief weinig smaak heeft, kan je het gemakkelijk in je dagelijkse voedingspatroon verwerken. Denk eens aan een salade of een smoothie met chiazaad. Je kan het ook over yoghurt, brood of soep heen strooien.
Chiazaad past perfect in een gevarieerd voedingspatroon. Maar hoeveel mag je er eigenlijk van nemen? We raden aan om niet meer dan 1 à 2 eetlepels per dag te gebruiken. Dat is ongeveer 15 tot 30 gram.
Vooral als je nog niet gewend bent om veel vezels te eten, is het slim om rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met een halve eetlepel per dag en drink er voldoende water bij. Chiazaad neemt namelijk veel vocht op en dat is goed om in gedachten te houden. Zo kun je chiazaad veilig en makkelijk toevoegen aan je ontbijt, smoothie of salade. Lekker én handig!
Wanneer je chiazaad mengt met water, neemt het vocht op en ontstaat er een gel. Deze eigenschap maakt chiazaad geschikt voor recepten zoals pudding of als vegan alternatief voor ei in bakrecepten.
Chiazaad kun je ook eenvoudig gebruiken in drankjes. Wanneer je chiazaad mengt met water, vormt het een gelachtige substantie. Voeg bijvoorbeeld een theelepel chiazaad toe aan een glas water, roer goed door en laat het 10 tot 15 minuten staan. Voor een frisse twist kun je er wat citroensap aan toevoegen. Zo maak je een verfrissend drankje dat je gemakkelijk kunt meenemen of drinken bij het ontbijt. Let op: roer het goed door en drink het op tijd, want chiazaad kan blijven indikken. Begin met kleine hoeveelheden om te wennen aan de structuur.
Wist je dat je ei kan vervangen met chiazaad in bakrecepten? Dit is handig als je geen ei in huis hebt of vegan wil eten. Je kan 1 ei vervangen door 1 eetlepel chiazaad te mengen met 3 eetlepels water. Laat dit vervolgens 10 tot 15 minuten staan. Het mengsel wordt dan een soort gel. Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken voor pannenkoeken, muffins of bananenbrood. Zo maak je je gerecht helemaal plantaardig.
Hieronder vind je 5 heerlijke, gemakkelijke én gezonde chiazaad ontbijt recepten. Zo start je de dag zeker goed!
Wist je dat je met chiazaad ook een gezichtsmasker kan maken? Chiazaad zwelt op in water en vormt een gelachtige structuur. Dat voelt lekker verkoelend aan op je huid. Om het masker te maken meng je 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water. Dit moet je vervolgens 15 tot 20 minuten laten staan. Breng daarna een dun laagje aan op een schone huid en laat het masker ongeveer 10 minuten zitten. Spoel het masker daarna van je gezicht af met lauwwarm water en dep je gezicht droog. Daarna kan je nog een verzorgende crème aan brengen. Test voor de zekerheid het masker eerst op een klein stukje huid om te kijken of je het goed verdraagt.
*Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 gram ALA.
Disclaimer: Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.