Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
schoenen

Draag de juiste schoenen

Voetklachten zijn vaak het gevolg van verkeerd schoeisel, zoals te nauwe of knellende schoenen. Waar let jij op als je nieuwe schoenen koopt? In dit artikel vertellen we je wat de gevolgen zijn van het dragen van de verkeerde schoenen en wat je bij voetproblemen moet doen. Lees het hier!

Welke problemen kunnen ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen?

  • Eeltvorming. Eelt is bedoeld om je voeten te beschermen. Het is een verdikking van de opperhuid op plaatsen waar de huid te maken krijgt met wrijving en druk, bijvoorbeeld bij het dragen van schoenen. Wanneer de wrijving of de druk te groot is, kan er overtollig eelt ontstaan.
  • Likdoorn of eksteroog. Een ander probleem dat door verkeerd schoeisel kan ontstaan is een likdoorn of eksteroog. Dit is een plaatselijke verhoorning die naar binnen wordt gedrukt. Het beste is om dit probleem te laten verhelpen door een (medisch) pedicure of podotherapeut. Zij kunnen de ontstane eelt verwijderen, de oorzaak achterhalen en je adviezen geven om deze problemen te voorkomen.
  • Voetschimmel. Ook dit kan het gevolg zijn van verkeerd schoeisel. Bijvoorbeeld door schoeisel gemaakt van materialen waarin je voeten snel gaan zweten, te nauwe schoenen en dit vaak in combinatie met slecht ventilerende sokken. Wil hier meer over weten? Lees dan ons artikel over voetschimmel.

Wat zijn de gevolgen van het langdurig dragen van verkeerde schoenen?

Door lange tijd verkeerd schoeisel te dragen kun je last krijgen van afwijkingen aan de voeten en de tenen. Houd er ook rekening mee dat met het ouder worden de gewrichten, pezen en spieren hun soepelheid verliezen. Schoenen die een paar jaar geleden prima zaten, zijn nu misschien niet meer geschikt voor jouw voeten. Het is daarom een goed idee om je voeten regelmatig te laten behandelen en controleren door een erkende pedicure.

Dit zijn de veelvoorkomende afwijkingen aan voeten en tenen die kunnen ontstaan:

Hallux valgus

Dit is een knobbel aan de zijkant van je grote teen, waarbij je grote teen scheef gaat staan. De oorzaak van deze afwijking is vaak een combinatie van aanleg en verkeerd schoeisel. Er komt vervolgens steeds meer druk op de knobbel te staan bij het dragen van knellende schoenen, waardoor er een slijmbeursontsteking kan ontstaan. Schoenen met een knellende neus kunnen een hallux valgus in de hand werken.

Wanneer je ernstige klachten hebt, kan er een operatie nodig zijn. Er zijn wel steeds meer gespecialiseerde voetverzorgers die een hallux valgus eerst proberen te behandelen met medical taping. Medical tape is een elastische tape die de functie van je spieren ondersteunt zonder de beweging te beperken. De pijn vermindert en de beweeglijkheid wordt bevorderd.

Hallux rigidus

Bij deze aandoening kun je je grote teen niet meer zo goed bewegen. Je teen voelt stijf aan. Dit probleem kan ontstaan door het veel dragen van stugge schoenen die de beweeglijkheid van je tenen te beperken. Daarnaast kan het ook duiden op artrose tussen het eerste middenvoetsbeentje en je grote teen.

Hamer- en klauwtenen

Een hamerteen is een teen die krom is gaan staan; het eerste en het tweede kootje zijn in een hoek gaan staan ten opzichte van elkaar. De teentoppen raken de grond, waardoor er eelt op komt en er likdoorns kunnen ontstaan. Gaat de teen nog verder naar de bal van de voet toe, dan spreken we van klauwtenen. Verkeerd schoeisel kan de oorzaak zijn. Te krappe schoenen drukken aan de voorkant je tenen tegen elkaar, waardoor ze bekneld raken. Ook het dragen van hoge hakken kan hieraan bijdragen. De voet schuift naar voren, waardoor de tenen gaan knellen.

Wat moet je doen bij voetproblemen?

Met voetproblemen kun je terecht bij een (medisch) pedicure of podotherapeut. Zij onderzoeken eerst je klachten door in gesprek te gaan en je voeten, huid en nagels te inspecteren. Daarnaast kan een podotherapeut advies geven over de juiste schoenen aan de hand van een drukmeetplaat. Vaak is hiervoor een podotherapeut actief binnen gespecialiseerde schoenenzaken. Soms is er een hulpmiddel voor bescherming en ondersteuning van zacht siliconen materiaal nodig om de pijnpunten te ontlasten.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.