Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
voetafdruk in zand

Platvoeten

Platvoeten komen zowel bij kinderen als volwassenen voor. In dit artikel vertellen wij je wat platvoeten zijn, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen. Lees het hier!

Wat zijn platvoeten?

Bij een platvoet is het gewelf (met andere woorden de boog) in het midden van je voet aan de binnenzijde niet aanwezig. De hele voetzool raakt de grond. Normaal gesproken raakt de voet alleen met de hiel, de buitenste voetrand, de voorvoet en de tenen de grond. Je hiel staat bij een platvoet vaak naar buiten.

Er zijn twee soorten platvoeten; de soepele en de contracte, ook wel starre platvoet genoemd. Bij de soepele platvoet zal het gewelf een normale vorm aannemen wanneer je zit of op je tenen staat. Bij een contracte platvoet gebeurt dit niet. Bij kinderen tussen de twee en vijf jaar, heeft 30% platvoeten, deze verdwijnen in de loop der jaren spontaan. Bij volwassenheid heeft nog slechts 3% platvoeten.

Wat zijn de symptomen van platvoeten?

  • Een platvoet is te herkennen aan het afwezig zijn van het gewelf aan de binnenzijde in het midden van je voet.
  • Je hiel is meestal naar buiten gekanteld.
  • De afdruk van een vochtige platvoet laat duidelijk zien dat de hele voetzool contact met de ondergrond maakt.
  • Een platvoet geeft bij kinderen meestal geen klachten.
  • Bij volwassenen geven platvoeten soms klachten van pijn, een vermoeid gevoel of krampen.

Wat zijn de oorzaken van platvoeten?

Een soepele platvoet wordt meestal veroorzaakt doordat bepaalde spieren in het onderbeen en de voet nog onvoldoende aanspannen. De meeste kinderen hebben deze vorm van platvoeten op de leeftijd dat ze gaan lopen, maar dat zal meestal spontaan verdwijnen wanneer zij tussen de twee en acht jaar oud zijn. De contracte platvoet komt zelden voor en wordt meestal veroorzaakt door afwijkende verbindingen en vorm van de voetbotjes. Ook kunnen ziekten zoals reuma en overgewicht, een rol spelen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Wanneer je geen klachten hebt, hoeven er doorgaans geen speciale maatregelen getroffen te worden.

Bij abnormale slijtage aan de binnenkant van de schoen is het zinvol schoenen met een stevig hielstuk aan te schaffen. Het naar buiten kantelen van de achtervoet wordt hierdoor tegengegaan. Het natuurlijk beloop van een platvoet wordt niet beïnvloed door schoenaanpassingen of steunzolen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Bij pijnklachten of wanneer je je ongerust maakt over je platvoeten, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan met enkele eenvoudige testen beoordelen of er sprake is van een soepele- of een contracte platvoet.

Bij een kind of volwassene met een soepele platvoet zonder klachten, zal over het algemeen geen verdere behandeling nodig zijn. De huisarts kan besluiten, wanneer het een kind betreft, een halfjaarlijkse controle te doen.

Speciaal schoeisel is niet nodig en bij het bestaan van klachten kunnen steunzolen of podotherapeutische zolen voorgeschreven worden. Bij een contracte platvoet zal je huisarts je naar een specialist zoals een podotherapeut doorverwijzen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.