Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
potjes met zaden en noten

Anafylactische shock

Als je kind een allergie heeft, of als er vriendjes of vriendinnetjes met een allergie komen spelen, moet je goed opletten. Zeker bij kinderen met een pinda- of notenallergie en wespenallergie is het extra belangrijk om alert te zijn. Deze allergieën kunnen namelijk een anafylactische reactie opwekken. Wij vertellen je er alles over.

Wat is een anafylactische reactie?

Bij een anafylactische reactie reageert het lichaam heftig op vreemde stoffen. Als gevolg daarvan verwijden de bloedvaten zich in hoge mate, waardoor de bloeddruk te laag wordt. Door zwellingen kan binnen enkele minuten een acute vernauwing van de luchtwegen optreden. De allergische reactie verloopt onvoorspelbaar en kan in de loop van de tijd heftiger worden. Daarom is het van belangrijk om direct 112 te bellen, om hersenletsel door zuurstofgebrek te voorkomen.

Welke allergieën kunnen een anafylactische reactie veroorzaken?

Er zijn een aantal allergieën die een anafylactische reactie kunnen veroorzaken.

  • Pinda-allergie en notenallergie. Mensen die allergisch zijn voor pinda's, zijn meestal ook allergisch voor noten, en andersom. Op de verpakkingen van voedingsmiddelen vind je allergie-informatie, en bij het Voedingscentrum kun je een lijst bestellen waarin noten- en pinda vrije producten staan vermeld. Wat veel mensen niet weten, is dat een allergische reactie via de huid ook mogelijk is. Bijvoorbeeld door douche- of badproducten met noten extract te gebruiken of als iemand je een hand geeft die noten heeft gegeten. Het is daarom belangrijk om altijd goed op te letten.
  • Wespenallergie. Bij een wespenallergie moet je goed opletten dat je kind uit de buurt van bloemen en vuilnisbakken blijft en geen zoetgeurende haargel of zonnebrand gebruikt. Bij allergische kinderen is er na de allereerste steek geen hele heftige reactie merkbaar. Maar bij de volgende keer dat een kindje gestoken wordt kunnen onder andere de ogen en lippen opzwellen. Dit kan leiden tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden en de hulpdiensten moeten dan ook zo snel mogelijk ingeschakeld worden.

Wat zijn de symptomen van een anafylactische reactie?

Een anafylactische reactie herken je aan een aantal aspecten, zoals:

  • Warm gevoel
  • Rood gezicht
  • Jeuk rond of in de mond
  • Jeuk aan handpalmen of voetzolen
  • Tranende ogen, niezen en/of een loopneus
  • Zwelling van tong, lippen en oogleden
  • Moeite met slikken en praten door zwelling van de tong en de keel
  • Misselijkheid, braken, buikpijn en diarree
  • Het laten lopen van urine
  • Kortademigheid met piepen, astma-aanval
  • Duizeligheid, neiging tot flauwvallen en uiteindelijk bewusteloosheid

In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van deze verschijnselen.

Wat moet je doen bij een anafylactische reactie?

  1. Bel een ambulance via 112. Vertel erbij dat je vermoedt dat het om een ernstige allergische reactie gaat (allergische shock).
  2. Laat het slachtoffer, als die bij bewustzijn is, goed rechtop zitten. Is het slachtoffer bewusteloos? Probeer dan de luchtweg vrij te houden.
  3. Ga na of het slachtoffer een adrenaline-injectienaald bij zich draagt en help bij het toedienen van de injectie.
  4. Is de patiënt bewusteloos? Controleer dan de ademhaling. Vallen hartslag en ademhaling weg, dan moet er gereanimeerd worden.

Wat is verder belangrijk?

Meestal krijgt iemand met een ernstige allergie een adrenaline-pen voorgeschreven. Dit is een injectiespuit in de vorm van een pen die je gemakkelijk zelf kunt gebruiken. In de pen zit de lichaamseigen stof adrenaline, die de verschijnselen van de anafylactische reactie tegengaat. Op het moment dat je vermoedt dat iemand een anafylactische reactie krijgt, dien je de injectie toe. Het is beter om de pen te vroeg te gebruiken dan te laat. De adrenaline kan verder geen kwaad.

Ook is het belangrijk als je kind naar een kinderdagverblijf of naar school gaat, dat de begeleiders en docenten op de hoogte zijn van de allergie. Zorg dat ze een adrenaline-pen in hun bezit hebben en dat ze weten hoe ze deze moeten gebruiken. Je kunt andere kinderen uitleg geven en bijvoorbeeld zeggen dat ze geen eten mogen ruilen met je kind. Er zijn ook speciale SOS-polsbandjes op de markt. Hier kun je medische gegevens opschrijven. Voor traktaties op school is een lijstje met toegestane producten of een apart trommeltje vaak een handige oplossing.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je het vermoeden hebt dat je kind allergisch is voor pinda's of noten, of insectensteken, neem dan contact op met de huisarts. In sommige gevallen kan een anafylactische reactie ook ontstaan door overgevoeligheid voor andere stoffen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.