Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Slangenbeet

Slangenbeet

Stel je voor: je loopt in een tropisch gebied en je ziet ineens een slang voor je voeten liggen. Dat is even schrikken! Gelukkig is de slang vaak banger voor jou dan jij voor hem. Wij geven je wat tips om een slangenbeet te voorkomen en wat je moet doen wanneer je gebeten bent. Lees snel verder.

Is een slangenbeet dodelijk?

In Europa zijn slangenbeten zelden dodelijk. Wanneer je in een (sub)tropisch gebied als Azië, Afrika of Centraal- en Zuid-Amerika bent, zijn slangenbeten gevaarlijker. Slangen zitten vaak in hun hol of onder takken en boomstammen. Steek daarom nooit zomaar je hand in een hol of onder een stapel hout of stenen.

Slangenbeet voorkomen

Om een slangenbeet te voorkomen kun je het volgende doen:

  • Draag altijd schoenen. De meeste slangenbeten komen voor bij mensen met blote voeten. Ga je wandelen? Draag dan hoge schoenen en een lange broek. 
  • Controleer je schoenen en kleding voordat je ze aantrekt. Voor slangen zijn schoenen een fijne schuilplaats. Tik er daarom altijd even op en gooi ze leeg voordat je de schoenen aantrekt.
  • Neem een stok mee als je gaat wandelen. Hiermee kun je slangen wegjagen. Is het donker? Neem dan altijd een zaklamp mee. Tik op de grond met de stok en schijn met je lamp om de slangen op afstand te houden.

Ben je gebeten?

Het beste is om zo snel mogelijk naar een arts of ziekenhuis te gaan. Geef een beschrijving van de slang, zodat artsen weten waar ze mee te maken hebben. Het is handig als je een foto van het dier kunt laten zien. Als er een antigif is, kan dit worden toegediend.

Als je gebeten bent is het belangrijk om te letten op de volgende tekenen van vergiftiging:

Binnen tien minuten:

  • Zwelling in de mond
  • Branderig gevoel

Binnen dertig tot negentig minuten:

  • Gevoelloosheid
  • Tinteling
  • Spiertrekkingen

Binnen twee uur:

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.