mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment

Uitgelicht product

2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Etos dames gezichtsverzorging, -reiniging en maskers alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. mini's. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
serum
€ 6.95

Wat kan melkzuur voor je huid betekenen?

Melkzuur is een ingrediënt dat vroeger al werd gebruikt door Cleopatra en keizerin Sisi. Een bad met ezelinnenmelk zou de huid namelijk zacht en stralend houden. Melkzuur beschermt vooral de pH-waarde van de huid. Wat is dit speciale ingrediënt, hoe wordt het gemaakt en wat kan het nog meer doen voor je huid? Lees snel verder! 

undefined

Wat is melkzuur?

Melkzuur is van nature aanwezig in het lichaam: je hebt vast weleens gehoord van verzuurde spieren als je bijvoorbeeld té intensief gaat sporten, of zonder warming-up. Tegenwoordig komt melkzuur steeds vaker terug in beautyroutines. Melkzuur heeft namelijk een positief effect op de huid op meerdere fronten. Zo kan melkzuur de huid hydrateren en zorgt het zuur in het ingrediënt tegelijkertijd voor een peeling. Vaak vind je melkzuur op het label van je product onder de naam ‘lactic acid’. Melkzuur kan in de volgende concentraties gebruikt worden:
  • 5%
  • 10%
  • 20%
  • 30% (alleen bij de huidtherapeut)
  • 50% (alleen bij de huidtherapeut)
Het melkzuur dat in verzorgingsproducten wordt gebruikt is doorzichtig en kan goed gemengd worden met water. Van alle zuren die gebruikt worden in verzorgingsproducten, is melkzuur het zachtst voor de huid. Dit komt onder andere door de molecuulgrootte van melkzuur, deze is namelijk groter dan de andere zuren. Daarmee is melkzuur dus ook geschikt voor de gevoelige en droge huid.

Hoe ontstaat melkzuur?

Melkzuur valt onder de Alpha Hydroxy-zuren (ook wel AHA’s of fruitzuren). Het melkzuur dat in de meeste verzorgingsproducten zit komt van de fermentatie van koolhydraten zoals glucose, sucrose of lactose. Deze koolhydraten komen onder meer uit maïs, bieten en rietsuiker. Naast verzorgingsproduct wordt melkzuur ook gebruikt als conserveermiddel, verharder en smaakstof.

Is melkzuur vegan?

We snappen dat je als veganist geneigd bent melkzuur te vermijden, omdat het woord ‘melk’ erin zit. Maar dat hoeft niet! Zoals hierboven uitgelegd, kan melkzuur uit natuurlijke producten zoals maïs, bieten en rietsuiker gewonnen worden. Deze vorm van melkzuur is dus vegan en kan dus met een gerust hart gebruikt worden door veganisten. Naast deze voedingsmiddelen kan melkzuur ook in een lab gemaakt worden.

Melkzuur kan echter ook uit melkproducten gewonnen worden, dan is het dus niet vegan. In Nederland kan je ervan uitgaan dat het melkzuur wat in verzorgingsproducten zit, vegan is.

In de nieuwe Etos Personalized Skincare-lijn zit bijvoorbeeld synthetisch melkzuur. Deze producten kunnen dus gebruikt worden door veganisten.

In onderstaande video legt Jeanet uit welke ingrediënten er onder andere in de Etos Personalized Skincare-lijn zitten.

Wat doet melkzuur voor je huid?

Melkzuur is een peeling die dode huidcellen van je huid kan verwijderen. Daardoor voelt je huid glad en zacht aan. Je huid kan er na de peeling verfijnder uitzien. Daarnaast beschermt melkzuur de pH-waarde van de huid, versterkt het de huidbarrière en doodt het organismen die op de huid terecht zijn gekomen die zorgen voor huidklachten zoals rosacea. Melkzuur kan helpen als last hebt van:

Je kan melkzuur het beste 2 tot 3 keer per week gebruiken. Dit is wel afhankelijk van de concentratie melkzuur in het product: hoe lager de concentratie melkzuur, hoe vaker je het kan gebruiken. Breng het overdag of ’s avonds aan op een gereinigde huid.

Tip: als je gelijk een hoge concentratie melkzuur op de huid gebruikt, kan de huid geïrriteerd raken en droog worden. Bouw de concentratie melkzuur daarom liever op!

Onze gezichtsverzorging met melkzuur

Waar zit melkzuur in?

Melkzuur is een veelzijdig ingrediënt dat is veel verschillende verzorgingsproducten gebruikt kan worden. Hieronder vertellen we waar je melkzuur kunt vinden.

Melkzuur-peeling

Melkzuur in peelings kan ervoor zorgen dat dode huidcellen en oneffenheden verdwijnen. Melkzuur dringt diep door in de huid en kan hierdoor collageenaanmaak stimuleren. Daarnaast legt het een dun laagje over je huid dat de huid hydrateert.

Scrub met melkzuur

Een scrub met melkzuur bevat vaak wat grovere scrubdeeltjes dan een peeling en wordt dan ook vaker voor het lichaam gebruikt dan voor het gezicht. Dode huidcellen laten sneller los doordat melkzuur een bindende laag tussen huidcellen afbreekt. Je huid wordt zo gestimuleerd om nieuwe huidcellen aan te maken.

Crème met melkzuur

Een crème met melkzuur wordt vaak gebruikt om de droge huid te hydrateren. In de dagcrème van Zarqa en Eucerin zit bijvoorbeeld melkzuur.

Zalf met melkzuur

Zalf met melkzuur (bekend als cetomacrogolzalf) wordt vooral gebruikt om de vochtbalans in de huid te herstellen. Zo'n zalf bevat vaak een lichaamseigen melkzuur dat de huid hydrateert en niet irriteert.

Reinigingsproducten met melkzuur

Reinigingsproducten met melkzuur zorgen ervoor dat je huid goed schoon wordt, maar tegelijkertijd niet uitdroogt. Een gezichtsreiniger met melkzuur heeft een antibacteriële werking, wat bijzonder geschikt is voor de onzuivere huid. Op het label van reinigingsproducten wordt melkzuur vaak aangeduid met ‘L-lactic acid’ of ‘lactaatzuur’.

Serum met melkzuur

Een serum is een verzorgingsproduct dat hogere concentraties van bepaalde stoffen bevat. Vaak zit in een serum met melkzuur dan ook een hogere concentratie dan in andere huidverzorgingsproducten met melkzuur.

Kan je melkzuur gebruiken tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, gebruik dan bij voorkeur geen peeling met melkzuur of met salicylzuur. Je huid is tijdens je zwangerschap gevoelig en kan door de peelings sneller geïrriteerd raken. Wil je toch melkzuur gebruiken, probeer dit eerst dan op een stukje van je huid om zeker te weten dat het niet irriteert.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Welke verzorging past het beste bij jouw huid?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel huidadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Doe de Huidanalyse

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.