Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
Alternative text missing

Oorpijn tijdens het vliegen

Bij het snel opstijgen en dalen van een vliegtuig kan er oorpijn ontstaan. De oorpijn wordt veroorzaakt door een snel ontstaan drukverschil in het middenoor en de door ons omringende luchtdruk. Het gevolg daarvan is dat er spanning op het trommelvlies komt te staan wat pijnlijk aan kan voelen. Wat kun je zelf doen tegen oorpijn bij vliegreizen? We vertellen je in dit artikel alles wat je over oorpijn bij vliegreizen moet weten.

Wat zijn de symptomen van oorpijn tijdens het vliegen?

De klacht van oorpijn bij het vliegen is heel kenmerkend. Tijdens en na het opstijgen van een vliegtuig krijg je pijn in een of beide oren. Wanneer het vliegtuig zich eenmaal op een stabiele hoogte bevindt, zal de pijn meestal langzaamaan verdwijnen. Hetzelfde kan gebeuren tijdens het dalen van het vliegtuig.

In principe is oorpijn bij vliegen een veel voorkomend verschijnsel, maar dat neemt niet weg dat het vervelend kan zijn. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het trommelvlies beschadigd raken.

Omdat het gehoororgaan zich dichtbij het evenwichtsorgaan bevindt, kan het tot klachten leiden van:

Hoe ontstaat oorpijn tijdens het vliegen?

Tijdens het opstijgen van een vliegtuig daalt de luchtdruk in het vliegtuig met ongeveer 10 procent ten opzichte van de normale luchtdruk. In het vliegtuig bevind je je in een drukcabine. De luchtdruk in de drukcabine ligt lager dan we gewend zijn; namelijk de luchtdruk die op 2000 meter hoogte heerst. Deze is dus lager dan de druk op de grond.

In het afgesloten middelste deel van het oor, ook wel middenoor, ontstaat daardoor een te hoge druk ten opzichte van de omgeving. In dit geval is dat de drukcabine van het vliegtuig. De druk aan de binnenzijde van het trommelvlies is dus hoger dan aan de buitenzijde van het trommelvlies en hierdoor zal het trommelvlies naar buiten gaan bollen.

Tussen het middenoor en de keelholte zit een klein gangetje (de buis van Eustachius). Dat gangetje werkt als een soort ventiel en daardoor kan de te hoge luchtdruk geleidelijk aan ontsnappen. De buis van Eustachius is alleen meestal een beetje afgesloten, anders zou er ook te makkelijk voedsel en slijm vanuit de keelholte in het middenoor terechtkomen. Daardoor kan het even duren voordat de luchtdruk in het middenoor weer gelijk is aan de druk van de omgeving.

Wanneer moet je naar de huisarts?

De buis van Eustachius kan minder makkelijk lucht laten ontsnappen, als het slijmvlies van de mond of de keelholte gezwollen is. Dit kan komen door een ontsteking, bij griep, verkoudheid of een allergie zoals hooikoorts. Door het minder makkelijk ontsnappen van lucht kan de druk in het middenoor langer verschillen met de omgevingsdruk.

Bij aandoeningen zoals griep, verkoudheid en hooikoorts, kunnen de klachten van oorpijn dus erger worden tijdens het vliegen. Zelfs wanneer het trommelvlies beschadigd is door het verschil in druk is het raadzaam eerst een tijdje af te wachten of de pijn afneemt. Soms kan het spontaan genezen van het trommelvlies drie tot tien weken in beslag nemen.

Wat kun je zelf doen tegen oorpijn tijdens vliegreizen?

Door het maken van bepaalde bewegingen kun je de buis van Eustachius enigszins oprekken. Daardoor kan de lucht in het middenoor gemakkelijker ontsnappen, zodat het drukverschil tussen middenoor en omgeving sneller opgeheven kan worden. Denk hierbij aan:

  • Slikken
  • Gapen
  • Bewegen van de onderkaak
  • Met een dichtgeknepen neus lucht uitpersen

Omdat de meeste van deze bewegingen worden opgewekt door het kauwen op kauwgom of een snoepje, worden deze soms in het vliegtuig uitgedeeld. Je kunt natuurlijk ook zelf wat snoepjes of kauwgrom meenemen als het jou helpt de oorpijn te verminderen. Het gebruik van neusdruppels heeft over het algemeen geen zin.

Heb je klachten van een bovenste luchtweginfectie, zoals bij een verkoudheid of griep? Dan is het beter om even niet te vliegen als je oorpijn wilt voorkomen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.