mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
hand met een kop stomende thee

Wallen en donkere kringen

Slecht geslapen? Wallen en donkere kringen onder je ogen kunnen je een vermoeide blik geven. Een gebrek aan slaap is de meest voor de hand liggende, maar zeker niet de enige oorzaak van wallen en donkere kringen. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij en vertellen je wat kunt doen om wallen en donkere kringen te verminderen. Zo zie jij er weer uitgeslapen uit.

Shop nu!

Artikel opslaan

Wat is het verschil tussen wallen en donkere kringen?

Wallen en donkere kringen worden vaak door elkaar gehaald. ‘Echte’ wallen zijn zakjes die ontstaan als er zich een teveel aan vocht, vet of huid ophoopt onder je ogen. Het vet onder je oog dient als stootkussentje en zorgt ervoor dat het oog kan draaien ten opzichte van de oogkas. Donkere kringen ontstaan als bloedvaatjes door de dunne huid onder je ogen heen schijnen, met als gevolg een blauwe of paarskleurige waas. Als mensen klagen over hun wallen, dan hebben ze het meestal over dit soort kringen.

Wat zijn de oorzaken van wallen en donkere kringen?

Om wallen en donkere kringen bij de kern aan te pakken, is het belangrijk om de oorzaak hiervan te bepalen. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken (en oplossingen) voor je op een rij.

Oorzaak 1: onvoldoende slaap

Een gebrek aan slaap is de meest voor de hand liggende oorzaak van wallen en donkere kringen. Tijdens je slaap voert het lymfevatenstelsel namelijk vocht en afvalstoffen af. Als je onvoldoende slaapt, kan dit systeem zijn werk niet goed doen en kunnen vocht en afvalstoffen zich ophopen onder je ogen.

Oplossing: één nachtje goed slapen is helaas niet genoeg om wallen en donkere kringen blijvend te verminderen. Probeer daarom elke nacht ongeveer zeven tot acht uur te slapen. Slaap je vaak slecht? Hier lees je meer over slapeloosheid en wat je eraan kunt doen.

Oorzaak 2: onvoldoende drinken

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit vocht. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je lichaam vocht goed kan afvoeren. Als je te weinig drinkt, houdt je lichaam vocht vast. Dit kan zich vervolgens ophopen onder je ogen. Anderzijds kan een vochttekort er juist voor zorgen dat de huid onder je ogen dunner wordt waardoor een blauw- of paarskleurige waas zichtbaar wordt.

Oplossing: drink elke dag anderhalf tot twee liter water. Zorg er dus voor dat je altijd een flesje water bij je hebt!

Oorzaak 3: roken en (overmatig) alcohol- of cafeïne-inname

Alcohol en cafeïne werken vochtafdrijvend. Drink alcohol- en cafeïnehoudende dranken daarom met mate. Rook je? Stoppen met roken maakt je mooier. Als je stopt met roken, raakt je huid beter doorbloed, waardoor wallen en donkere kringen onder je ogen verminderen. Bovendien maak je meer collageen aan als je stopt met roken. Collageen is noodzakelijk voor een soepele en stevige huid.

Oplossing: drink alcohol- en cafeïnehoudende dranken met mate en stop met roken. Wil je stoppen met roken? In ons artikel over stoppen met roken vertellen we je hoe je dat doet.

Oorzaak 4: ongezond en eenzijdig voedingspatroon

Als je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je dat vaak zien aan je huid. Vitaminen en mineralen zijn namelijk essentieel voor een gezonde en stralende huid. Zo ondersteunt vitamine A het herstellend vermogen van je huid en draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen. Grijp je regelmatig naar het zoutvaatje? Zout maakt dat je lichaam meer vocht vasthoudt en dit niet goed kan afvoeren. Heb je regelmatig last van wallen onder je ogen? Houd dan eens per dag bij hoe veel gram zout je binnen krijgt. Zorg dat je niet meer dan 2.3mg zout per dag gebruikt. 

Oplossing: eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en wallen onder je ogen niet door een slecht voedingspatroon worden veroorzaakt. Minder met zout.

Oorzaak 5: stress

Stress kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts niet in slaap kunt vallen of dat je sneller naar ongezonde voeding, alcohol of een sigaret grijpt. Dit kan het ontstaan van wallen en donkere kringen weer in de hand werken.

Oplossing: probeer stress waar mogelijk te vermijden of te verminderen. Opschrijven waar je over piekert kan helpen bij het uit je hoofd zetten van gedachten die maken dat je ‘s nachts wakker ligt. Ook ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om stress onder controle te krijgen. Ervaar je regelmatig (veel) stress en merk je dat je daardoor niet goed meer functioneert? Raadpleeg dan je huisarts.

Oorzaak 6: ouderdom

Ouderdom komt helaas met gebreken. Als je ouder wordt, neemt de elasticiteit en stevigheid van je huid af en je huid wordt dunner.

Oplossing: als wallen of donkere kringen het gevolg zijn van ouderdom, kan een cosmetische ingreep helpen. Overweeg je een cosmetische ingreep? Raadpleeg dan je huisarts.

Oorzaak 7: genetische aanleg

Heb je alles al geprobeerd om je wallen en donkere kringen te verminderen, maar lijkt niets te werken? Het kan zijn dat je hier aanleg voor hebt. Bij sommige mensen is de oogkas namelijk anatomisch gezien te klein, waardoor je vaker last hebt van wallen. In dat geval zullen bovenstaande oplossingen helaas niet helpen.

Oplossing: als je aanleg hebt voor wallen en donkere kringen, kan een cosmetische ingreep helpen. Overweeg je een cosmetische ingreep? Raadpleeg dan je huisarts.

Ontdek onze concealers om je wallen te camoufleren

Shop concealer

Hoe kun je wallen en donkere kringen zelf wegwerken?

Eén nachtje goed slapen is helaas niet genoeg om wallen en donkere kringen blijvend te verminderen. Liever een snelle oplossing? Probeer dan dit eens:

  • Koel je wallen om de zwelling te verminderen. Leg ‘s avonds twee theelepels in de vriezer en plaats deze ‘s ochtends met de bolle kant tegen je wallen. Doe dit wél met een tissue ertussen om te voorkomen dat de lepels vastvriezen aan je huid. Koude schijfjes komkommer of aardappel hebben een vergelijkbaar effect.
  • Masseer je wallen om de zwelling te verminderen. Dit doe je door met twee vingers het vocht van je binnenste ooghoek voorzichtig naar je jukbeenderen te duwen. Op deze manier duw je het vocht in de lymfebanen, die het vervolgens afvoeren.
  • Gebruik concealer met een oranje of rode ondertoon om donkere kringen te camoufleren. De oranje of rode ondertoon neutraliseert de blauwe of paarse kleur van donkere kringen.
  • Gebruik een oogcrème die speciaal ontwikkeld is om wallen en donkere kringen te verminderen. Let op: gebruik dit soort crèmes niet te vaak. De hoge concentratie fruitzuren in veel van dit soort crèmes kunnen namelijk bijdragen aan het herstel en de aanmaak van huidweefsel. Het huidweefsel op de plek waar je de crème aanbrengt, wordt dus dikker, waardoor het moeilijker is om door de huid heen te kijken. Gebruik ook geen verschillende crèmes door elkaar - je kunt dan eczeem  of een hypergevoelige huid  ontwikkelen. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.
  • Geef je ogen voldoende rust. Laptops, telefoons, televisies en tablets: onze ogen hebben het zwaar te verduren. Heb je last van wallen onder je ogen? Probeer dan een paar uur op de dag niet naar een scherm te kijken. Ga bijvoorbeeld lekker een rondje buiten wandelen of lees eens een boek. 
  •  Aambeienzalf  wordt vaak door Hollywoodsterren gebruikt om wallen en donkere kringen tijdelijk weg te werken. De aambeienzalf irriteert je huid, waardoor deze dikker wordt en je er minder goed doorheen kunt kijken. Ook hier geldt: gebruik dit niet te vaak.

Shop crèmes en serums tegen wallen

Shop crèmes en serums tegen wallen