oog met oogcrème tegen wallen en donkere kringen

Wallen en donkere kringen

Slecht geslapen? Wallen en donkere kringen onder je ogen kunnen je een vermoeide blik geven. Een gebrek aan slaap is de meest voor de hand liggende maar zeker niet de enige oorzaak van wallen en donkere kringen. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij en vertellen je wat kunt doen om wallen en donkere kringen te verminderen. Zo zie jij er weer uitgeslapen uit.

Wat is het verschil tussen wallen en donkere kringen?

Wallen en donkere kringen worden vaak door elkaar gehaald. Wallen zijn zakjes die ontstaan als er zich een teveel aan vocht, vet of huid ophoopt onder je ogen. Donkere kringen ontstaan als bloedvaatjes door de dunne huid onder je ogen heen schijnen met als gevolg een blauwe of paarskleurige waas.

Oorzaken van wallen en donkere kringen

Om wallen en donkere kringen bij de kern aan te pakken, is het belangrijk om de oorzaak hiervan te bepalen. De meest voorkomende oorzaken van wallen en donkere kringen zijn:

 • Onvoldoende slaap
 • Onvoldoende drinken
 • Roken en (overmatig) alcoholgebruik
 • Ongezond en eenzijdig voedingspatroon
 • Stress
 • Ouderdom
 • Genetische aanleg

Je slaapt niet genoeg

Een gebrek aan slaap is de meest voor de hand liggende oorzaak van wallen en donkere kringen. Tijdens je slaap voert het lymfevatenstelsel vocht en afvalstoffen af. Als je onvoldoende slaapt kan dit systeem zijn werk niet goed doen en kunnen vocht en afvalstoffen zich ophopen onder je ogen.

Oplossing: één nachtje goed slapen is helaas niet genoeg om wallen en donkere kringen blijvend te verminderen. Probeer daarom elke nacht ongeveer zeven tot acht uur te slapen.

Slaap je vaak slecht? In dit artikel lees je meer over slapeloosheid en wat je eraan kunt doen.

Je drinkt te weinig

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit vocht. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je lichaam vocht goed kan afvoeren. Als je te weinig drinkt houdt je lichaam juist vocht vast. Dit kan zich vervolgens ophopen onder je ogen. Bovendien houdt voldoende drinken je huid stevig en elastisch. Zorg er dus voor dat je altijd een flesje water bij je hebt!

Oplossing: drink elke dag anderhalf tot twee liter water.

Je rookt of drinkt te veel alcohol

Alcohol werkt vochtafdrijvend. Drink daarom met mate. Rook je? Stoppen met roken maakt je mooier. Als je stopt met roken, raakt je huid beter doorbloed, waardoor wallen en donkere kringen onder je ogen verminderen. Bovendien maak je meer collageen aan als je stopt met roken. Collageen is noodzakelijk voor een soepele en stevige huid.

Oplossing: drink met mate en stop met roken.

Wil je stoppen met roken? In ons artikel over stoppen met roken vertellen we je hoe je dat doet.

Je eet niet gezond

Als je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt kun je dat vaak zien aan je huid. Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezonde en stralende huid. Zo ondersteunt vitamine A het herstellend vermogen van je huid en draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen. Grijp je regelmatig naar het zoutvaatje? Zout maakt dat je lichaam meer vocht vasthoudt en dit niet goed kan afvoeren.

Oplossing: eet gezond en gevarieerd om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer te minderen met zout.

Je bent gestresst

Stress kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts niet in slaap kunt vallen of dat je sneller naar ongezonde voeding, alcohol of een sigaret grijpt. Dit kan het ontstaan van wallen en donkere kringen weer in de hand werken.

Oplossing: probeer stress waar mogelijk te vermijden of te verminderen. Opschrijven waar je over piekert kan helpen bij het uit je hoofd zetten van gedachten die maken dat je ‘s nachts wakker ligt. Ook ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om stress onder controle te krijgen.

Ervaar je regelmatig (veel) stress en merk je dat je daardoor niet goed meer functioneert? Raadpleeg dan je huisarts.

Ouderdom

Ouderdom komt met gebreken. Als je ouder wordt neemt de elasticiteit en stevigheid van je huid af. Ook de huid onder je ogen wordt slapper en kan dus meer gaan hangen.

Oplossing: als wallen of donkere kringen het gevolg zijn van ouderdom kan een cosmetische ingreep helpen. Overweeg je een cosmetische ingreep? Raadpleeg dan je huisarts.

Je hebt gewoon pech

Heb je alles al geprobeerd om je wallen en donkere kringen te verminderen, maar lijkt niets te werken? Het kan zijn dat je hier aanleg voor hebt. In dat geval zullen bovenstaande oplossingen helaas niet helpen.

Oplossing: als je aanleg hebt voor wallen en donkere kringen kan een cosmetische ingreep helpen. Overweeg je een cosmetische ingreep? Raadpleeg dan je huisarts.

Tijdelijke oplossingen bij wallen en donkere kringen

60x70,
€ 23,95
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos teint en lip alle varianten, combineren mogelijk.
€ 4,99
creme
€ 29,99
creme
€ 15,49
creme
€ 14,49
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos teint en lip alle varianten, combineren mogelijk.
€ 3,99
€ 2,49
Promotie: Promotie voorwaarden: L’Oreal Paris Revitalift en Age Perfect gezichtsverzorging alle varianten, combineren mogelijk.
€ 33,59

Eén nachtje goed slapen is helaas niet genoeg om wallen en donkere kringen blijvend te verminderen. Liever een snelle oplossing? Probeer dan dit eens:

 • Verkoel je wallen om de zwelling te verminderen. Leg ‘s avonds twee theelepels in de vriezer en plaats deze ‘s ochtends met de bolle kant tegen je wallen. Doe dit wél met een tissue ertussen om te voorkomen dat de lepels vastvriezen aan je huid. Koude schijfjes komkommer of aardappel geven hetzelfde effect.
 • Masseer je wallen om de zwelling te verminderen. Dit doe je door met twee vingers het vocht van je binnenste ooghoek voorzichtig naar je jukbeenderen te duwen. Laat je dit liever aan een professional over? Overweeg dan een bindweefselmassage.
 • Gebruik concealer met een oranje of rode ondertoon om donkere kringen te camoufleren. De oranje of rode ondertoon neutraliseert de blauwe of paarse kleur van donkere kringen.
 • Gebruik een crème die ontwikkeld is om wallen en donkere kringen te verminderen, bijvoorbeeld de Remescar Wallen & Donkere Kringen Crème. Deze oogcrème vermindert de vochtophoping en zwelling onder je ogen. Probeer ook eens de Etos Cooling Eye Roll On. Deze oogcrème verkoelt en hydrateert de huid onder je ogen en vermindert zo de tekenen van vermoeidheid.

Let op: deze oplossingen werken helaas slechts tijdelijk en helpen niet bij het blijvend verminderen van wallen en donkere kringen.

Bekijk hier ons assortiment aan oogcrème en concealer. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Bekijk winkelmandje