Diabetische voet
Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op een diabetische voet. Wil je weten hoe het ontstaat, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen? Wij vertellen je er alles over!
Wat is een diabetische voet?
Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van voetklachten. Deze klachten worden ook wel een diabetische voet genoemd. Het is een complicatie van diabetes en komt bij ongeveer 15% van de patiënten voor. Bij diabetespatiënten zijn de pijnzin en de bloeddoorstroming in de voeten verminderd. Ook zijn er vaker standsafwijkingen van de kleine gewrichten in de voeten aanwezig. Deze factoren vergroten de kans op het krijgen van een diabetische voet en beïnvloeden negatief het genezingsproces. Een diabetische voet kan zich diep, tot in het bot, van de voet uitbreiden. In de voet of in de bloedbaan uitbreidende infecties zijn gevaarlijke complicaties van de diabetische voet.
Wat zijn de symptomen van een diabetische voet?
Een beginnende diabetische voet herken je aan een klein wondje op je voet. Soms gaat hier een blaar aan vooraf. Vaak ontstaat de wond op een plek waar druk op het weefsel staat. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om niet goed passende schoenen, eelt, een likdoornpleister of een knokkel van de teen. Typische plekken zijn: de bal van je voet, je hiel en de bovenkant van je tenen. Het kan oppervlakkig zijn, maar zich ook diep in je voet uitbreiden. Het omringende weefsel kan ontstoken zijn. Een diabetische voet kan er verschillend uitzien: rood, zwart, met of zonder korst, vochtig of met pus, oppervlakkig of met een diepe krater.
Wat zijn de oorzaken van een diabetische voet?
Diabetes mellitus kent verschillende complicaties. Door een hoge suikerconcentratie kunnen zenuwen beschadigen. Vooral de langste zenuwen (die naar de voet) worden hierbij aangedaan. Het gevoel en de kracht in de voet kunnen verminderen. Diabetes kan ook een ongunstig effect op de bloedvaten hebben. In dat geval vermindert de bloeddoorstroming. Ook de gewrichten kunnen veranderingen ondergaan: ze kunnen verstijven en de stand kan veranderen. Het afgenomen gevoel van pijn, de verminderde doorbloeding en de verandering in de gewrichten zorgen voor een grotere kans op het krijgen van een diabetisch voet. Deze ontstaat vooral op plaatsen waar de druk op de huid groter is. Door de ongunstige omstandigheden is de genezing moeilijk en kunnen de zweren zich uitbreiden.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Vermoed je dat je een diabetische voet hebt? Neem dan direct contact op met je huisarts. Vaak is doorverwijzing naar een specialist nodig. Tijdens de reguliere diabetes controles besteden je huisarts of diabetesverpleegkundige veel aandacht aan de voetcontrole. Meld eventuele klachten ook tijdens deze controle.
Wat kun je zelf doen bij een diabetische voet?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je een diabetische voet hebt.
- Controleer je voeten regelmatig op signalen die een voorbode kunnen zijn van het ontstaan van een diabetische voet. Let daarbij op roodheid, blaren, wondjes, eelt en kloven.
- Neem bij veranderingen in je voet contact op met je behandelaar.
- Tijdens de behandeling van een diabetische voet is het volgen van het advies van de behandelaars erg belangrijk.
- Verwissel verband regelmatig en zorg voor voldoende rust.
- Controleer je bloedsuiker regelmatig en probeer je bloedsuikerwaardes strak te reguleren.
- Zorg voor goed schoeisel om de druk op je voet goed te spreiden.
Wat kun je doen om een diabetische voet te voorkomen?
- Laat je voeten regelmatig controleren
- Neem bij wondjes op je voet contact op met je huisarts
- Bekijk je voeten regelmatig: let op roodheid, blaren en wondjes
- Gebruik nooit een kruik in bed
- Knip je nagels altijd recht af
- Was je voeten dagelijks met lauw water en droog deppend af, wrijf de voeten vervolgens in met olie of een geschikte voetencrème
- Laat eelt en likdoorns verwijderen door de podotherapeut
- Loop binnen en buiten zoveel mogelijk op schoenen
- Gebruik sokken zonder naden
- Gebruik geen gaas of watjes om de voet in de schoen te beschermen
- Gebruik geen likdoornpleisters
- Koop nieuwe schoenen aan het eind van de dag omdat de voet dan wat dikker is en je dan niet te strakke schoenen koopt
- Zorg voor een goede controle van je bloedsuiker
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan