Pijnlijke voeten
Pijnlijke voeten, koude voeten of gezwollen voeten: we hebben er allemaal wel eens last van. Wat betekent dat eigenlijk? En wat zeggen voeten over je gezondheid? Wij vertellen je hier alles over.
Koude voeten
Voelen je tenen altijd aan als ijsklompen? Dit kan dit liggen aan een slechte doorbloeding. Een slechte doorbloeding kan veroorzaakt worden door roken, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Ook kunnen je voeten koud aanvoelen door schade aan zenuwen door diabetes. Andere mogelijke oorzaken zijn een traag werkende schildklier of bloedarmoede. Je kunt ook gewoon koude voeten hebben zonder een duidelijke oorzaak. Neem contact op met de huisarts als je je zorgen maakt.
Pijnlijke voeten
Na een lange dag staan pijn in je voeten? Grote kans dat dit aan je schoenen ligt. Acht op de tien vrouwen zegt immers dat hun schoenen pijn veroorzaken. Pijn die niet te wijten is aan torenhoge hakken, kan van een stressfractuur komen. Door een te intensieve belasting en te weinig rust kunnen kleine scheurtjes in de middelvoetsbeenderen ontstaan. Vooral hardlopers en basketballers kampen vaak met deze blessure. Osteoporose verhoogt het risico op een stressfractuur.
Jeukende voeten
Jeukende en schilferende voeten zijn vaak het gevolg van voetschimmel. Je kunt ook jeuk hebben door eczeem. Ga in dat geval na op welke stoffen je huid allergisch reageert. Psoriasis kan ook zorgen voor jeukende voeten. Hierbij ontstaat een dikke laag van dode huid die pijnlijk kan barsten.
Slepende voeten
Een verandering in hoe je loopt, kan het eerste signaal van een voetprobleem zijn. Neem bijvoorbeeld slepende voeten. Je kunt langzaam maar zeker slepende voeten krijgen doordat je langzaam het gevoel in je voeten verliest. Het kan ook ontstaan door door schade aan je zenuwen voor gevoel en beweging. In ongeveer dertig procent van de gevallen komt dit door diabetes. Schade aan je zenuwen kan ook het gevolg zijn van een infectie, een vitaminetekort en alcoholisme.
Gezwollen voeten
Gezwollen voeten zijn meestal een tijdelijk klacht door bijvoorbeeld te lang staan of een lange vlucht. Vooral zwangere vrouwen hebben er last van. Als je voeten gezwollen blijven, dat dit een symptoom zijn van een serieuze aandoening. Mogelijke oorzaken zijn een slechte doorbloeding, een probleem met het lymfestelsel, een bloedprop, een nieraandoening of een traag werkende schildklier. Ga naar je huisarts als je voeten niet vanzelf genezen.
Brandende voeten
Vooral diabetespatiënten bij wie de zenuwen zijn aangetast, hebben last van een brandend gevoel in de voeten. Het kan ook veroorzaakt worden door een vitamine B-tekort, voetschimmel, chronische nieraandoeningen, slechte bloedsomloop in je benen en voeten of door een traag werkende schildklier.
Voetwondjes die niet genezen
Wondjes op je voeten die maar niet genezen zijn een serieus alarmsignaal voor diabetes. Deze ziekte kan ervoor zorgen dat wonden niet goed meer genezen. Zelfs een blaar kan zo een groot probleem worden. Deze wonden zijn ook nog eens gevoelig voor een infectie. Open voetwondjes kun je het beste dagelijks goed wassen en drogen. Een trage genezing kan ook veroorzaakt worden door een slechte doorbloeding. Neem in ieder geval snel contact op met de huisarts.
Pijn in de hiel
De meest voorkomende oorzaak van hielpijn is schade doordat je voet naar binnen zakt. Hierdoor wordt je peesblad bij elke stap uitgerekt. Dit kan leiden tot ontstekingen op de hiel. Deze klacht komt vaak voor bij mensen met overgewicht en bij fanatieke (zaal)sporters. Andere oorzaken van hielpijn zijn artritis, slecht passende schoenen en een overbelasting van de achillespees.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.
Artikel opslaan