Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
kind onder water in een zwembad

Trommelvlies- buisjes

Heeft je kind vaak last van een oorontsteking, een verkoudheid of van looporen? Dan kan het een oplossing zijn om buisjes in de oren te laten plaatsen. Oren zijn namelijk erg gevoelig. De pijn kan dan ook door merg en been gaan als je kind last heeft van een oorontsteking. In de meeste gevallen is het onschuldig en gaat het vaak vanzelf over. Maar als de ontsteking steeds terugkomt en je kind er erg veel last van heeft doordat het bijvoorbeeld slecht hoort, kunnen buisjes een uitkomst zijn. Wij vertellen je daarom alles wat je moet weten over buisjes!

Wat zijn trommelvliesbuisjes?

Buisjes zorgen ervoor dat vocht en vuil achter de trommelvliezen gemakkelijk afgevoerd kunnen worden, waardoor gehoorklachten vaak verminderen. Buisjes zijn nog kleiner dan een luciferkopje en worden in het trommelvlies geplaatst.

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Het plaatsen van buisjes gebeurt meestal onder een lichte narcose, die vaak met een mondkapje wordt gegeven. Iets oudere kinderen kiezen ook wel voor een prik omdat ze een mondkapje niet meer zo fijn vinden. De oorbuisjes worden met een operatiemicroscoop in het oor gezet en zorgen ervoor dat het vocht in het middenoor niet meer achter het trommelvlies blijft zitten. Gelukkig duurt de ingreep maar een paar minuten. Als alles goed verloopt, heeft je kind geen pijn en mag het binnen een paar uur weer naar huis. Je kunt je kind dus geruststellen!

Wat moet mijn kind doen nadat de trommelvliesbuisjes zijn geplaatst?

Na het plaatsen van de buisjes is het belangrijk dat er de eerste twee weken geen water in de oren komt. Zeker geen zeep en schuim, omdat dat weer infecties kan veroorzaken. Gelukkig zijn er oordoppen verkrijgbaar die voorkomen dat er water in het oor komt. Een goede oplossing kan zijn om oordoppen op maat te laten maken bij een audicien. Na twee weken mag je kind zonder oordopjes douchen en in bad, maar liever niet onder water. Sommige artsen adviseren om bij het zwemmen oordoppen in te doen, anderen vinden dit niet nodig. Vraag het daarom altijd even na bij je arts! Als je kind veel duikt en onder water zwemt, is het wel verstandig om oordoppen te dragen.

Hoe lang blijven buisjes in de oren zitten?

Buisjes hebben ongeveer twee weken nodig om goed vast te gaan zitten in het trommelvlies. Daarom is het belangrijk om niet met een wattenstaafje of vinger in het oor te komen. Als de buisjes eenmaal vastzitten, blijven ze in de meeste gevallen ongeveer negen maanden tot een jaar in het oor. Uiteindelijk vallen ze er door de groei van het trommelvlies vanzelf uit. In de meeste gevallen komen de klachten niet meer terug, maar het kan ook gebeuren dat er weer nieuwe buisjes geplaatst moeten worden. De meeste kinderen hebben als ze ongeveer zeven jaar oud zijn geen oorklachten meer. Buisjes zijn dus vaak een tijdelijk hulpmiddel om de oren beter te laten functioneren, tot het niet meer nodig is. Als je kind ook na de buisjes nog veel oorklachten heeft, is het verstandig om bij je huisarts langs te gaan.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.