Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Alternative text missing

Voorwerp in het oor

Het kan gebeuren dat er per ongeluk iets in het oor van een kind terecht komt, zoals speelgoed, kraaltjes, snoepjes of pinda’s. Dit kan ook bij volwassenen voorkomen, bijvoorbeeld een insect dat er niet meer uit komt. Geen zorgen! Een voorwerp in je oor is meestal niet ernstig. Wel moet je zorgen dat het voorwerp eruit komt. Wil je weten hoe? Lees dan verder!

Waar merk je aan dat je iets in je oor hebt?

Dat er iets in het oor terecht komt kan gebeuren. Zo kan er bijvoorbeeld na het schoonmaken met een wattenstaafjes iets achterblijven, wat zorgt voor gehoorverlies of pijn. Bij kinderen is het vaak lastiger te ontdekken, omdat kinderen niet altijd aangeven wanneer er iets met het oor gebeurd is. Doet het oor pijn of komt er afscheiding uit, zonder dat het kind verkouden is? Dan kan het zijn dat er iets in het oor zit. 

Is een voorwerp in het oor schadelijk?

Als er iets in je oor zit, is dit niet ernstig. Het is wel belangrijk dat het voorwerp eruit gehaald wordt. Wanneer een voorwerp te lang in je oor zit kan dit namelijk zorgen voor ernstige schade en ontstekingen. Vaak kan het voorwerp niet zonder hulpmiddelen verwijderd worden. Wanneer het voorwerp wel goed zichtbaar is en je het vast kan pakken, kun je proberen het zelf te verwijderen. Pas hier wel mee op, het kan namelijk gebeuren dat je het voorwerp verder in je oor duwt, waardoor er meer schade wordt aangericht.

Zit er een insect in je oor? Ga dan op je zij liggen met het oor waar een insect in zit naar boven. Schijn met een fel lampje in je oor of laat iemand anders dit doen. Vaak komt het insect dan na drie of vier minuten naar buiten.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Denk je dat je iets in je oor hebt zitten? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. De huisarts heeft namelijk de juiste hulpmiddelen om het voorwerp te verwijderen en kan bepalen of er schade is aan je oor. 

Wat kun je doen om te voorkomen dat er een voorwerp in je oor komt?

Maak je oren niet schoon met wattenstaafjes of andere voorwerpen. Je oor kan zichzelf goed schoonhouden. Je hoeft alleen de binnenkant van de oorschelp schoon te houden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.