Letsels door bevriezing
Bevriezingen van lichaamsdelen ontstaan door sterke plaatselijke onderkoeling. Factoren die een rol spelen zijn de luchtvochtigheid, de temperatuur, de duur van de blootstelling aan koude en de mate van bescherming. In de winter komen bevriezingen vooral voor bij lange afstands schaatsers. Het gaat daarbij vooral om vingers, tenen, oren of de neus. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over letsels door bevriezing.
Hoe ontstaan letsels door bevriezing?
Door sterke onderkoeling kunnen vooral de lichaamsdelen bevriezen die minder makkelijk door het lichaam op temperatuur kunnen worden gehouden. Deze lichaamsdelen worden aan veel kanten door lucht omgeven. De buitenste huidlaag bevriest en kan losraken van de onderliggende laag. Er ontstaan dan blaren. In ernstige gevallen is het hele lichaamsdeel bevroren.
Wat zijn de symptomen van letsel door bevriezing?
Je kunt de symptomen herkennen op basis van de ernst van de bevriezing. We onderscheiden drie graden van ernst:
- Eerstegraads bevriezing: een bleekgrijze verkleuring van de huid die pijnlijk aanvoelt.
- Tweedegraads bevriezing: bleekgrijze verkleuring en blaarvorming dat voelbaar pijn doet.
- Derdegraads bevriezing: spierwitte huid, die hard aanvoelt. In dit geval is er geen gevoel op de plaats van bevriezing.
Wat te doen tegen letsel door bevriezing?
De ernst van de bevriezing is afhankelijk van de uitgebreidheid, de diepte, en de plaats van de bevriezing. Ook de omgevingsomstandigheden zijn daarbij erg belangrijk. Na het voorzichtig opwarmen, genezen vooral de eerste- en tweedegraads bevriezingen vaak goed. De derdegraads bevriezing kan zo ernstig zijn dat een deel van het ledemaat afsterft.
Hoe kan ik letsel door bevriezing voorkomen?
Ga bij alle bevriezingsletsels (als het mogelijk is) eerst naar een warme omgeving en trek eventuele natte kledingstukken uit. De bevroren lichaamsdelen moeten voorzichtig worden opgewarmd bij voorkeur 20-30 minuten in warm water van 40 graden. Eventueel met eigen lichaamswarmte of die van een hulpverlener. Blaren moeten intact gelaten en afgedekt worden met een verband. Wrijf niet over de bevroren huid. Dit geeft extra beschadiging. Bij tweede en derdegraads bevriezing is een bezoek aan het ziekenhuis aan te raden.
De volgende tips kunnen je helpen om bevriezing te voorkomen:
- Zorg voor warme kleding als het buiten koud is
- Draag een muts met oorbescherming
- Zorg dat je schoenen of schaatsen ruim genoeg zijn
- Drink geen alcohol, dit verwijdt namelijk je bloedvaten waardoor er extra warmte verloren gaat
Wanneer moet ik naar de huisarts?
Het is verstandig om je huisarts te bezoeken als de bevriezingsverschijnselen na voorzichtig opwarmen niet verdwijnen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan