Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

Alternative text missing

Letsels door bevriezing

Bevriezingen van lichaamsdelen ontstaan door sterke plaatselijke onderkoeling. Factoren die een rol spelen zijn de luchtvochtigheid, de temperatuur, de duur van de blootstelling aan koude en de mate van bescherming. In de winter komen bevriezingen vooral voor bij lange afstands schaatsers. Het gaat daarbij vooral om vingers, tenen, oren of de neus.

Symptomen van letsels door bevriezing

Er zijn drie graden van ernst. Eerstegraads bevriezing: een bleekgrijze verkleuring van de huid dat pijnlijk aanvoelt. Tweedegraads bevriezing: bleekgrijze verkleuring en blaarvorming dat voelbaar pijn doet. Derdegraads bevriezing: spierwitte huid, die hard aanvoelt. In dit geval is er geen gevoel op de plaats van bevriezing.

Hoe ontstaan letsels door bevriezing?

Door sterke onderkoeling kunnen vooral de lichaamsdelen bevriezen die minder makkelijk door het lichaam op temperatuur kunnen worden gehouden. Deze lichaamsdelen worden aan veel kanten door lucht omgeven. De buitenste huidlaag bevriest en kan losraken van de onderliggende laag. Er ontstaan dan blaren. In ernstige gevallen is het hele lichaamsdeel bevroren.

Is het ernstig en wat kun je verwachten?

De ernst van de bevriezing is afhankelijk van de uitgebreidheid, de diepte, en de plaats van de bevriezing. Ook de omgevingsomstandigheden zijn daarbij erg belangrijk. Na het voorzichtig opwarmen genezen vooral de eerste- en tweedegraads bevriezingen vaak goed. De derdegraads bevriezing kan zo ernstig zijn dat een deel van het ledemaat afsterft.

Wanneer naar de huisarts?

Medische beoordeling is noodzakelijk bij bevriezingsletsels die na voorzichtig opwarmen niet verdwijnen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Ga bij alle bevriezingsletsels zo mogelijk eerst naar een warme omgeving en trek eventuele natte kledingstukken uit. De bevroren lichaamsdelen moeten voorzichtig worden opgewarmd bij voorkeur 20-30 minuten in warm water van 40 graden. Eventueel met eigen lichaamswarmte of die van een hulpverlener. Blaren moeten intact gelaten en afgedekt worden met een snelverband. Wrijf niet over de bevroren huid. Dit geeft extra beschadiging. Bij tweede en derdegraads bevriezing is een bezoek aan het ziekenhuis aan te raden.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Zorg voor warme kleding als het buiten koud is. Draag een muts met oorbescherming. Zorg dat de schoenen of schaatsen voldoende ruim zijn. Drink geen alcohol. Alcohol verwijdt de bloedvaten in de huid waardoor juist extra warmte verloren gaat.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.