Kleine kinderen steken nog wel eens wat in hun mond. Zo kan het ook gebeuren dat je kindje een munt inslikt. Maar hoe schadelijk is dit en wat moet je doen als dit gebeurt? Wij geven antwoord op je vragen.
Hoe herken ik of mijn kindje een munt in heeft geslikt?
In de meeste gevallen geeft een ingeslikte munt geen klachten. Je weet het meestal omdat je het hebt zien gebeuren of omdat je kindje het zelf vertelt. Maar het kan voorkomen dat de munt in de slokdarm blijft hangen. Wanneer dit gebeurt kunnen er klachten ontstaan, zoals:
- Braken
- Pijn
- Kwijlen
- Pijn bij het slikken
Wat gebeurt er als mijn kind een munt inslikt?
Kleine kinderen hebben, in een bepaalde levensfase, de neiging om alles wat in hun buurt ligt in de mond te stoppen en door te slikken. Een muntje is zo doorgeslikt, vooral wanneer je kind op de rug ligt en met de munt speelt. Mocht je kindje een munt hebben ingeslikt, kan de munt in de maag terecht komen. Vaak verlaat de munt het lichaam zonder problemen via de ontlasting. Als er problemen optreden, dan gaat het meestal om een munt met een doorsnede van meer dan twintig millimeter.
Meestal zijn er dus geen klachten en er geen vervelende gevolgen. Wanneer er sprake is van bovengenoemde klachten, dan kan de munt zijn blijven steken in de slokdarm. Als de munt daar langere tijd blijft hangen kan dit de slokdarm beschadigen of kan het gaan ontsteken.
Bij een ingeslikte munt komen geen metalen vrij die schade kunnen geven aan het lichaam.
Wanneer naar de huisarts?
Wanneer er klachten zijn, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Vragen die je kunt verwachten zijn: wanneer is de munt is ingeslikt, om wat voor een munt gaat het en welke klachten zijn er? De huisarts kan dan beslissen om verder onderzoek te doen. Meestal is dit een röntgenfoto van de slokdarm. Als de huisarts een munt in de slokdarm ziet, kan hij/zij je doorverwijzen naar een medisch specialist. Dit is meestal het geval als de munt nog hoog zit. Als hij lager zit kan het zijn dat je nog een dag moet afwachten.
Wat kun je zelf doen bij een ingeslikte munt?
Wanneer er geen klachten zijn, kun je rustig afwachten. Natuurlijk kun je de ontlasting controleren, maar dit is niet altijd een betrouwbare methode. Houd daarom, ook na een paar dagen nog, in de gaten of je kindje last krijgt van klachten.
Voorkomen is beter dan genezen: dus laat geen munten slingeren in de buurt van kleine kinderen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.