mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
Kneuswond

Kneuswond

Oei! Je bent gevallen of je hebt je gestoten en nu heb je een wond. Dat is vervelend! Maar nu vraag je je misschien af of je een kneuswond hebt opgelopen. Wij vertellen je wat een kneuswond is, waar je de wond aan herkent en wanneer je naar de huisarts moet.

Wat is een kneuswond?

Een kneuswond is een verwonding van huid of slijmvlies. Meestal veroorzaakt door een stomp voorwerp of een val. Je noemt het een kneuswond omdat het weefsel gekneusd is. Vaak bloed je en heeft de kneuswond een onregelmatige vorm. Rond de wond kan het weefsel blauw of rood kleuren.

Hoe ernstig is een kneuswond?

Hoe ernstig de kneuswond is, hangt af van:

  • De grootte van de wond
  • De plaats van de wond
  • De diepte van de wond
  • De kans op besmetting

Als je een wond hebt opgelopen reageert het weefsel vaak snel om de schade te herstellen. Je herkent dit aan de pijn, een zwelling, de roodheid en warmte. Bij een normale genezing zie je deze verschijnselen snel en verdwijnen binnen een paar dagen.

Er dringen ziektekiemen een wond binnen, dit noem je besmetting. Maar als deze zich in de wond verspreiden en vermenigvuldigen, spreek je van een wondinfectie. Je herkent een wondinfectie aan het erger worden van de pijn, roodheid en zwelling. Soms komt hier ook koorts bij. Juist bij een kneuswond kunnen er gemakkelijk wondinfecties ontstaan. Wonden waarin straatvuil of aarde is gekomen, kunnen besmet zijn met de tetanusbacterie. Een injectie tegen tetanus kan nodig zijn.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als je één of meer van de volgende verschijnselen opmerkt:

  • De wond is diep
  • Er zit vuil in de wond
  • Je hebt ernstig bloedverlies
  • Je hebt mogelijk een botbreuk of ontwrichting
  • De pijn, roodheid en zwelling worden na enkele uren erger in plaats van minder
  • Je kunt het lichaamsdeel niet bewegen of gebruiken

Een flinke huidverwonding moet binnen zes uur door een arts gezien worden. Na deze zes uur is het hechten niet meer mogelijk, dit komt omdat de kans op een wondinfectie dan is toegenomen. De huisarts kan besluiten de wond zelf te behandelen of om je door te verwijzen naar de afdeling spoedeisende hulp.

Het behandelen van een kneuswond

Voor de behandeling wordt je meestal verdoofd met een injectie. Zo heb je minder pijn tijdens het schoonmaken en eventueel hechten van de wond. Bij het hechten worden met naald en draad de wondranden tegen elkaar gelegd. De genezing verloopt hierdoor sneller.

Wat kun je zelf doen bij een kneuswond?

Als je besluit om de wond zelf te behandelen, reinig en ontsmet dan eerst de wond en dek de wond steriel af met een pleister of gaas. Vervang de pleister dagelijks tot de wond is genezen.

Ook als je besluit om naar de huisarts te gaan, dek dan de wond steriel af met een pleister of gaas. Gebruik eventueel een wonddrukverband bij een hevige bloeding of stelp de bloeding door met steriel gaas op de wond te drukken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.