mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
ogen vrouw

Bloeduitstorting oog

Bij een bloeduitstorting in het oog heb je een rode, vaak ronde plek in het oogwit. Maar maak je geen zorgen, dit doet geen pijn en je kunt alles nog normaal zien. Benieuwd naar hoe een bloeduitstorting in het oog kan ontstaan en wat de symptomen zijn? Lees dan snel verder.

Wat is een bloeduitstorting in het oog?

Een bloeduitstorting in het oogwit, ook subconjunctivaal hematoom genoemd, is een bloeding onder de buitenste laag van het oogwit. Bloeduitstortingen in het oogwit kunnen in principe op elke leeftijd voorkomen maar komen het meest voor bij ouderen.

Wat zijn de symptomen van een bloeduitstorting in het oog?

Een bloeduitstorting in het oog is te herkennen aan een rode, vaak ronde plek in het oogwit. Maar maak je geen zorgen, je ervaart geen pijn en je kunt alles gelukkig normaal zien. Vaak bevindt de bloeduitstorting zich in het onderste deel of aan de zijkant van het oog. De plek heeft vaak een scherpe grens, je kunt dus goed zien waar de bloeduitstorting ophoudt.

Hoe ontstaat een bloeduitstorting in het oog?

In één van de buitenste lagen van het oog lopen veel bloedvaatjes. Deze kunnen door een ongeval of door drukverhoging, zoals persen, hoesten of braken, kapot gaan. Er sijpelt dan wat bloed uit het bloedvaatje in deze buitenste laag van het oog. Het stollingssysteem van het lichaam zorgt ervoor dat de bloeding gelukkig snel weer stopt. Soms komt het voor dat pasgeboren kinderen een bloeduitstorting in het oogje hebben. Dit is meestal veroorzaakt doordat er tijdens het persen bij de bevalling de druk gedurende bepaalde tijd erg groot geweest is.

Ook bij de moeder zelf kan door het persen tijdens de bevalling een bloeduitstorting in het oog ontstaan. In sommige gevallen kan het zijn dat de bloeduitstorting veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening. Dit is vaak bij ouderen het geval. Een hoge bloeddruk (meestal langdurig bestaand) en verkalkte bloedvaten zijn hier voorbeelden van. Bij deze groep mensen kunnen regelmatig bloeduitstortingen in het oog ontstaan. Daarnaast kunnen deze bloedingen ook optreden bij ongevallen waarbij het oog betrokken is. Meestal zijn er dan ook nog andere afwijkingen aan het oog of de oogkas zichtbaar.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is een bloeduitstorting in het oog onschuldig en zal het bloed snel weer opgenomen worden. Het is wel raadzaam naar je huisarts te gaan wanneer je regelmatig een bloeduitstorting in je oog hebt en je de oorzaak daar niet van weet. Het kan dan zijn dat er sprake is van een onderliggende aandoening die behandeld moet worden door je huisarts. Ook is het aan te raden de huisarts te bezoeken wanneer er pijn is of je merkt dat je minder kunt zien.

Wat kun je zelf aan een bloeduitstorting in het oog doen?

Je kunt en hoeft zelf niets te doen wanneer je een bloeduitstorting in je oog hebt. De plek zal steeds lichter worden en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Dit kan twee tot drie weken duren.

Kun je een bloeduitstorting in het oog voorkomen?

In de meeste gevallen zijn bloeduitstortingen in het oog niet te voorkomen. Tijdens een bevalling kan een goede perstechniek bloeduitstortingen tegengaan.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.