Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
kind met eieren voor haar ogen

Lui oog

Een lui oog komt vaker voor bij kinderen en kan goed behandeld worden wanneer je er als ouder vroeg bij bent. In dit artikel vertellen wij je wat het is, hoe het ontstaat en wat je er als ouder aan kunt doen.

Wat is een lui oog?

Een lui oog, ook wel amblyopie genoemd, is een slecht gezichtsvermogen in een oog. Het ontstaat doordat dit oog zich in de vroege kinderjaren niet optimaal heeft kunnen ontwikkelen. Wanneer één oog een goed gezichtsvermogen ontwikkelt, terwijl je andere oog dat niet doet, wordt het oog met de slechtere gezichtsscherpte het ‘luie oog’ genoemd. De afwijking komt vrij vaak voor: bij vier op de honderd volwassenen. Meestal is er slechts één van de twee ogen lui, maar een ‘lui oog’ kan in zeldzame gevallen dubbelzijdig voorkomen.

Een lui oog kan alleen met succes behandeld worden in de vroege kinderjaren. Daarom is het heel belangrijk dat het vroeg wordt ontdekt. Bij alle kinderen onder de drie jaar moeten dan ook de ogen minstens een keer worden onderzocht. In Nederland vormt het onderzoek van de ogen een onderdeel van het PGO (periodiek geneeskundig onderzoek) op het consultatiebureau. Bij afwijkende bevindingen wordt het oogheelkundig onderzoek herhaald en in twijfelgevallen of bij afwijkingen wordt je kind doorverwezen naar een oogarts of een orthoptist.

Hoe wordt een lui oog vastgesteld?

De diagnostiek van een ‘lui oog’ kan heel moeilijk zijn. Een kind is zich vaak niet bewust dat hij een goed en een slecht oog heeft en als er geen sprake is van duidelijk scheelzien, merken de ouders vaak ook niet dat er sprake is van een ‘lui oog’.

De diagnose van een lui oog wordt gesteld door een duidelijk verschil aan te tonen in gezichtsscherpte tussen de twee ogen. Aangezien het bepalen van de exacte gezichtsscherpte op jonge leeftijd moeilijk is, schat de oogarts of orthoptist vaak de gezichtsscherpte door het beoordelen van de volgbewegingen. Hierbij wordt gekeken hoe goed je kind een lichtje of een voorwerp volgt met één oog, terwijl het andere oog wordt afgedekt. Verder wordt de helderheid van het hoornvlies en de lens en de toestand van het netvlies door de oogarts beoordeelt.

Wat zijn de oorzaken van een lui oog?

In het algemeen zijn er drie oorzaken voor het ontstaan van een lui oog:

  • Scheelzien, waarbij de ogen niet op hetzelfde punt staan gericht. Het beeld van het afwijkende oog wordt in de hersenen uitgeschakeld om dubbelzien te voorkomen, en op den duur verleert het oog het kijken en wordt daarbij lui of amblyoop.
  • Een verschil in brilsterkte. Het onscherpe beeld krijgt in de hersenen minder aandacht en wordt min of meer verdrongen. Op den duur kan hierdoor ook een ‘lui oog’ ontstaan.
  • Als de normaal heldere delen van het oog vertroebeld zijn.
  • Door erfelijke aanleg.

Wat is de behandeling van een lui oog?

Om een lui oog te oefenen moet je kind worden gedwongen dit luie oog te gebruiken. In het algemeen gebeurt dit door het goede oog af te dekken gedurende een aantal uren per dag en gedurende een bepaalde periode die weken tot maanden kan zijn. In het algemeen geldt dat naarmate je kind ouder is en de gezichtsscherpte lager, de afdekking gedurende een langere tijd en een groot deel van de dag noodzakelijk is om een goed effect te bereiken.

Bij jongere kinderen kan hetzelfde effect vaak door korter durende afdekking worden gerealiseerd. Dit is het voornaamste argument om al bij jonge leeftijd een lui oog te behandelen. Het is belangrijk dat je je realiseert dat de behandeling van een lui oog eigenlijk pas kan beginnen als de oorzaken bekend zijn. Dus eerst moet een bril worden gedragen om sterkteafwijking te corrigeren of cataract moet worden verwijderd zodat een oog met een goede correctie kan gaan leren kijken.

In bepaalde gevallen lukt het niet een lui oog d.m.v. een pleister op het goede oog te behandelen; in zo’n geval worden er soms pupilverwijdende druppels in het goede oog gegeven, zodat dit oog in ieder geval niet voor kijken dichtbij kan worden gebruikt. Je kind wordt op deze wijze gedwongen zijn luie oog in ieder geval voor dichtbij te gebruiken. Om dezelfde reden worden soms speciale brillenglazen of contactlenzen voorgeschreven.

In bepaalde gevallen is een kind te oud om nog aan een behandeling te beginnen. In het algemeen wordt aangenomen dat na de leeftijd van ongeveer tien jaar een behandeling van het luie oog niet meer succesvol kan zijn.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.