Ongeveer een op de 25 kinderen heeft last van scheelzien. Wanneer je vermoedt dat je kind scheelziet, is het belangrijk om aan de bel te trekken. In dit artikel vertellen wij je wat scheelzien is, hoe het ontstaat en wanneer je naar de huisarts moet gaan.
Wat is scheelzien?
Bij scheelzien is de stand van je ogen afwijkend. Eén oog is ten opzichte van het andere oog naar binnen of naar buiten gedraaid. Ongeveer één op de 25 kinderen heeft last van scheelzien. Een lui oog kan het gevolg zijn van scheelzien, maar ongeveer 25% van de kinderen met een lui oog kijkt niet scheel.
Wat zijn de symptomen van scheelzien?
Soms valt duidelijk op dat beide ogen niet gelijk staan. Vooral als je kind moe is, kan het verschil duidelijk worden. Lichtere vormen van scheelzien vallen minder makkelijk op. Als je vermoedt dat je kind scheel ziet, overleg dan met je huisarts of consultatiebureau-arts. Op het consultatiebureau worden de ogen van je kind regelmatig onderzocht. De (huis)arts kijkt of de ogen recht staan en of beide ogen meedoen tijdens het kijken.
Rond de leeftijd van drie jaar wordt een uitgebreide ogentest gedaan. Je kind moet dan naar een plaatjeskaart kijken. Een voorbeeld van de gebruikte plaatjes treft je aan in het groeiboekje, dat je op het consultatiebureau krijgt, zodat je alvast kunt oefenen.
Wat zijn de oorzaken van scheelzien?
Niet altijd wordt de oorzaak van het scheelzien gevonden.
Is scheelzien ernstig?
Veel baby’s zien kort na de geboorte scheel. Na ongeveer zes maanden moeten de ogen recht staan, zo niet, dan is nader onderzoek en eventueel behandeling nodig. Door scheelzien kan een lui oog ontstaan. Een kind van één jaar ontwikkelt al na zes tot acht weken een lui oog, dat moeilijk is te behandelen.
Het is dus belangrijk om scheelzien tijdig te ontdekken, om zo een lui oog te voorkomen of tijdig te behandelen. De behandeling voor een lui oog heeft het meeste effect als het vóór het zesde levensjaar gebeurt. Na de tiende verjaardag is behandeling vaak niet meer zinvol.
Naar de oogarts en orthoptist
Als je kind scheelziet of een lui oog heeft, wordt hij of zij verwezen naar de oogarts. Deze werkt meestal samen met een orthoptist. Dit is iemand die is gespecialiseerd in het meten en behandelen van een aantal oogafwijkingen, waaronder scheelzien. Wanneer er sprake is van scheelzien en een lui oog, zal eerst het luie oog zo spoedig mogelijk moeten worden behandeld. Dit moet vóór het zesde levensjaar gebeuren. Na het tiende levensjaar is dit niet meer mogelijk. Nadat het luie oog is behandeld, kan het scheelzien pas worden gecorrigeerd.
Afplaktherapie
Meestal regelt de orthoptist de behandeling. Vaak wordt er gewerkt met afplakken van het goede oog met een pleister. Dit gebeurt een aantal uren per dag. Zo wordt ook het luie oog gedwongen om te kijken. Hiermee wordt getraind om weer scherp te kunnen zien.
Oogspieroperatie
Na behandeling van het luie oog kan een oogspieroperatie volgen. De ogen worden dan rechtgezet. Vaak moeten beide ogen worden geopereerd, omdat dit een mooier resultaat oplevert. De operatie wordt door de oogarts in het ziekenhuis uitgevoerd. Een operatie is niet altijd mogelijk. Soms kunnen de hersenen niet wennen aan de nieuwe stand van de ogen. Na een operatie zou je kind dan dubbelzien. Dat is erg onprettig. Daarom wordt dit voor de operatie al beoordeeld.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Wanneer je vermoedt dat je kind scheelziet of een lui oog heeft, kun je dit aangeven bij de huisarts of consultatieburea-arts. Deze kan beoordelen of er inderdaad sprake is van scheelzien of een lui oog. Als dit het geval is, word je doorverwezen naar de oogarts.
Wat kun je er zelf aan doen?
Je kunt scheelzien of een lui oog niet zelf behandelen. Wel kun je er alert op zijn. Wanneer je kind een oogpleister moet dragen, is het heel belangrijk dat je je kind hierin steunt bij het dragen. Veel kinderen vinden het vervelend of ze worden er mee geplaagd. Ze snappen nog niet dat het in hun eigen belang is.
Het is belangrijk dat het plakken zorgvuldig gebeurt, zoals voorgeschreven. Soms helpt het om je kind een mooie sticker uit te laten kiezen om op de oogpleister te plakken. Zo ziet het oog er toch speciaal uit. Er bestaan speciale stickertjes voor op oogplakkers. Vraag ernaar bij de orthoptist.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.